Giumalău, cea mai întinsă pădure virgină de molid a Europei. Agent Green cere recunoşterea şi protecţie internaţională a pădurii din Munţii Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia codrul secular Giumalău. FOTO Adevărul
Rezervaţia codrul secular Giumalău. FOTO Adevărul

Rezervaţia codrul secular Giumalău reprezintă cea mai mare pădure virgină de molid, descoperită până în prezent, care a mai rămas în întreaga zonă de climă temperată a Europei.

„În ciuda tăierilor ilegale scăpate de sub control, natura sălbatică a României nu încetează să ne uimească. Mulţumită UNESCO am aflat că Izvoarele Nerei ascund cea mai mare pădure virgină de fag din Uniunea Europeană. După ce am întrebat specialiştii am aflat că tot România adăposteşte şi cel mai vast molidis pur din întreaga zonă de climă temperată a Europei”, a spus Gabriel Păun, naturalist şi fondator Agent Green.

Pădurea Giumalău a primit statut de „Pădure neatinsă de topor” prin hotărârea consiliului de miniştri condus de generali precum Ion Antonescu şi Radu Rosetti în şedinţa nr. 284/19 martie 1941. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 26 martie 1941.

Hotărârea politică a fost posibilă prin eforturile deosebite din anii ’30 ale cercetătorilor români Marin Dracea, Teodosie Botezat şi profesorul Mihai Gusuleac  sprijiniţi de naturalistul de origine cehă Franz Czech.

“Succesul marilor oameni din secolul trecut trebuie dus la bun sfârşit în vremurile prezente când stresul asupra pădurilor României este fără precedent. În prezent Giumalău este doar o simplă rezervaţie. Acest ultim vast laborator natural în aer liber trebuie să devină de urgenţă patrimoniu mondial UNESCO şi rezervaţie a biosferei”, a adăugat Păun.

Codrul secular Giumalău este localizat în partea de nord a Carpaţilor Orientali. Suprafaţa totală este de 375 hectare, din care 165 hectare sunt păduri virgine şi 210 păduri cvasivirgine conform criteriilor  stabilite prin ordinal de ministru 3397/2012. Rezervaţia se află în custodia Direcţiei Silvice Suceava, ocolul silvic Pojorâta. Fauna acestei păduri include ursul brun, cerbul, mistreţul, râsul, vulpea, jderul, veveriţa, lupul, pisica sălbatică, şoarecii de zăpadă. Dintre păsări amintim: piţigoiul, ciocănitoarea, coţofana, bufniţa, forfecuţa, brumăriţa de stâncă, gaiţa de munte, fâsa de munte, sitarul, uliu păsărar. Importante sunt şi apariţiile, din păcate tot mai rare, ale cocoşului de munte şi a corbului.

„De la Revoluţie încoace România nu a făcut nimic de bună voie pentru natura ţării. Toate demersurile au fost făcute în urma presiunilor ONG-urilor şi mass-media, fie că a fost vorba de parcuri naţionale, situri Natura 2000 sau păduri virgine. Este timpul ca România să devină proactivă şi mândră de natura sa sălbatică unică în Europa”, a încheiat Păun.

Agent Green cere premierului Dacian Cioloş şi ministrului Cristiana Paşca Palmer să facă demersurile necesare pentru a asigura pădurii virgine Giumalău statutul de rezervaţie a biosferei şi de patrimoniu mondial natural UNESCO.

Alte ştiri pe această temă:

Peisajele superbe, codrii seculari şi păstrăvăria din munţii Giumalău, descoperite pe două roţi

VIDEO Traseul Şaru Dornei - Vatra Dornei, unul dintre cele mai frumoase trasee montane din România

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite