Doi români arestaţi în Germania după ce au furat 500.000 de euro din patru bancomate pe care le-au detonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancomat detonat
Bancomat detonat

O echipă de procurori germani a făcut şase percheziţii în localitaţile sucevene Rădăuţi şi Frătăuţii Vechi într-un dosar ce îi vizează pe doi suceveni acuzaţi că au detonat patru bancomate pe teritoriul Germania, reuşind să fure din interiorul lor suma totală de 500.000 de euro.

O echipă de procurori germani, împreună cu procurorii şi poliţiştii suceveni au făcut mai multe percheziţii în municipiul Rădăuţi şi în comuna Frătăuţii Vechi, din judetul Suceava, într-un dosar privind destructurarea unor grupări infracţionale care activează la nivel european. Anchetatorii au vizat descoperirea de bunuri provenite din infracţiunile comise la nivel european care ar putea fi folosite ca probe în demostrarea vinovăţiei inculpaţilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu procurorii nemţi şi mai mulţi poliţişti suceveni au făcut şase percheziţii la locuinţele şi societăţile inculpaţilor Radu Luchian, de 40 de ani, din Frătăuţii Vechi şi Remus Buzic, de 36 de ani, din municipiul Rădăuţi. Cei doi indivizi sunt arestaţi în Germania fiind acuzaţi că în perioada aprilie – septembrie 2014 au spart patru bancomate din oraşele Volkingen şi Scarkrucken, pe care în prealabil le-au aruncat în aer după ce introduceau în interiorul lor gaz inflamabil.

În urma percheziţiilor desfăşurate în Rădăuţi şi Frătăuţii Vechi au fost ridicate un BMW, un Mercedes, un cap de tir marca Mercedes şi un utilaj pentru construcţii, valoare lor ridicându-se la suma de aproximativ 150.000 de euro. Procurorii au percheziţionat firmele lui Radu Luchian, respectiv firma de transport SC Viragi SRL, discoteca SC Step UP Design – Măneuţi club şi firma de transport şi construcţii SC Bumerang SRL. Anchetatorii nemţi au estimat că cei doi, prin detonarea celor patru bancomate, au produs un prejudiciu în valoare de 500.000 de euro.

Locuinţa şi societăţile lui Luchian au fost percheziţionate şi de procurorii belgieni într-un dosar privind furturi de utilaje de un milion de euro

La începutul lunii decembrie 2013, poliţiştii suceveni, coordonaţi de procurorii DIICOT dar şi de un procuror belgian şi trei poliţişti de la poliţia din Bruges – Belgia fiind în căutarea unor utilaje furate cu mai mulţi ani în urmă şi aduse în România, valoarea acestora fiind de un milion de euro.

Descinderile au fost făcute în două locaţii din oraşul Milişăuţi la proprietăţile lui Dan Leviţchi, alte două în satul Măneuţi – comuna Frătăuţii Vechi, la domiciliul lui Radu Luchian şi la dicoteca “Privilege” aparţinând acestuia precum şi la SC Step Up SRL, firmă aparţinând de asemenea lui Radu Luchian precum şi în Volovăţ, la domiciliul lui Irimie Gheorghe Nistor şi Ion Nistor, cel de-al doilea fiind tatăl celui dintâi. Acasă nu a fost găsit decât Ion Nistor, Leviţchi şi Nistor fiind plecaţi în Italia, iar Radu Luchian în Belgia. Despre Irimie Nistor existau atunci informaţii că ar fi fost reţinut în Italia într-un caz de furt din bancomate.

Utilaj furat

                                                               Utilaj furat din Belgia

Procurorul belgian a venit în România cu o listă de 12 utilaje pentru care existau suspiciuni că ar putea fi găsite în zona Sucevei. Dintre acestea, în urma percheziţiilor s-au găsit cinci buldoexcavatoare şi utilaje de mari dimensiuni, câte unul în Rădăuţi, Hârlău judeţul Iaşi, Botoşani, Suceava şi Volovăţ. În afară de acestea au fost găsite la Volovăţ şi Frătăuţi şi 19 utilaje mai mici care s-au dovedit de asemenea a fi fost furate, după verificarea făcută în baza de date europeană.

Dosarul în care au avut loc percheziţiile a fost întocmit în Belgia, pentru furt calificat şi trafic cu utilaje de mare tonaj care nu necesită înmatriculare auto, iar potrivit anchetatorilor belgieni, cei patru suceveni au furat utilajele, le-au adus în România unde au falsificat seriile de şasiu, după care au făcut vânzări succesive între membrii grupării, o parte din utilaje fiind vândute cu 50.000 – 60.000 de euro, iar restul închiriate.

Alţi trei suceveni au detonat 13 bancomate în Italia

La mijlocul lunii august a anului trecut, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea lui Gheorghiţă Ionuţ Bădeliţă, de 27 de ani, care era căutat de autorităţile italiene fiind acuzat de jaf armat, jaf organizat – furt de bani prin introducerea de gazoase inflamabile într-un bancomat, făcându-l să explodeze şi trafic de vehicule.
Bădeliţă era acuzat că a comis pe teritoriului statului italian, în zona Torino, în primăvara anului 2012, nu mai puţin de 15 infracţiuni, respectiv 13 furturi din bacomate şi două furturi de maşini, prejudiciul creat de acesta ridicându-se la suma de peste 300.000 de euro. Individul era dat în urmărire la nivel european încă din luna aprilie 2014.

În luna februarie 2013, trei suceveni, respectiv Ionuţ Gheorghiţă Bădeliţă şi rădăuţenii Costel Nistor şi Gheorghe Dănuţ Nistor au fost arestaţi în Italia. Aceştia erau suspectaţi că sunt autorii a mai multor spargeri de bancomate în zona Torino din Italia. Cei trei tineri din zona Rădăuţi au decis să treacă la lupta directă cu bancomatele, fără dispozitive costisitoare şi complicaţii pe internet.

Conform presei italiene, în data de 24 noiembrie 2012, poliţiştii din Italia i-au interceptat pe cei trei români care, cu câteva ore înainte au aruncat în aer un ATM aparţinând unei bănci din Caselette Torinesse. Cu ajutorul martorilor, cei trei au fost identificaţi de către carabinierii din Torino iar în maşina lor, în portbagaj, au găsit 39.000 de euro în numerar, dar şi documente. Carabinierii torinezi au stabilit că pentru a scoate banii din ATM-ul respectiv, cei trei rădăuţeni au folosit un amestec de oxigen cu acetilenă, căruia i-au dat foc, bancomatul fiind distrus în urma exploziei.

Unitatea Specială Militară de Investigaţie, în colaborare cu carabinierii din Torino au dispus arestarea lui Ionuţ Gheorghiţă Badeliţă, Costel Nistor şi Gheorghe Dănuţ Nistor, toţi trei rezidenţi în Torino. Cei trei erau principalii suspecţi şi în comiterea unei alte acţiuni similare. Este vizat furtul comis în data de 8 mai 2012 când un bancomat a explodat, folosindu-se de asemenea un amestec de gaze compus din oxigen şi acetilenă care a fost apoi detonat. Este vorba despre un ATM aparţinând “Banca Di Alba” – agenţia din Moncalieri de unde s-a furat suma de 24.300 de euro. De reţinut că explozia a provocat pagube mari şi clădirii băncii.

În urma percheziţiilor făcute de poliţiştii italieni, în două garaje din Torino utilizate ca depozite de grupul criminal format din cei trei rădăuţeni, au fost descoperite automobilul Alfa Romeo 166 cu care circulau, suma de 24.000 de euro care a fost restituită băncii unde s-a produs furtul, butelii cu acetilenă, aprinzătoare electrice, ciocane, răngi şi alte materiale ce puteau fi folosite pentru acţiuni de acelaşi gen, în viitor. Suma de 4.000 de euro a fost găsită în locuinţa lui Ioan Bădeliţă.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în zona a două bancomate sparte de hoţii rădăuţeni relevă modul de operare a acestora. În fanta acestora se introducea un furtun prin care se introducea oxigen şi acetilenă dintr-o butelie precum şi un cablu electric, iar ulterior, de la distanţă sigură, se declanşa explozia. După ce praful se aşeza, unul dintre cei trei căuta printre rămăşiţele bancomatului cutia cu bani, pe care o lua la subsuoară şi pleca, fără să se grăbească prea tare.

Alte ştiri pe această temă:

Un bărbat care a încercat să taie un bancomat din Focşani cu flexul, prins de poliţie după jumătate de an. El şi-a schimbat de trei ori numele

A avariat un bancomat pentru că nu a putut să scoată banii ieşiţi pe jumătate

Cum au încercat doi minori să fure bani dintr-un bancomat. Planul tinerilor a fost dat peste cap de oamenii legii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite