Deşi pierde studenţi pe bandă rulantă, Universitatea din Suceava vrea să construiască un nou cămin studenţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2015, USV se clasa pe un nedorit loc trei la nivel naţional privind numărul de studenţi care au abandonat studiile de master – 51,77% dintre aceştia nu şi-au finalizat studiile. Conform reprezentanţilor USV, situaţia s-ar mai fi îmbunătăţit oarecum anul trecut, când „doar” 29 – 30% dintre studenţi au abandonat studiile de licenţă şi „numai” 39 – 40% dintre masteranzi au legat şcoala de gard.

Conform unei analize făcute de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în 28 de universităţi din România, mai bine de 30% dintre studenţii admişi la programele de studiu de licenţă şi de master nu îşi finalizează studiile. Conform cifrelor ANOSR, în 2015, 38,94% dintre studenţii înscrişi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava la studii de licenţă cu o durată de trei ani abandonaseră facultatea.

Rata este şi mai mare la studii de licenţă cu durata de patru ani – 41,44%. USV se plasa în 2015 pe un nedorit loc trei la nivel naţional privind numărul de studenţi care au abandonat studiile de master – 51,77% dintre aceştia nu şi-au finalizat studiile.

Conform reprezentanţilor USV, situaţia s-ar mai fi îmbunătăţit oarecum anul trecut, când „doar” 29 – 30% dintre studenţi au abandonat studiile de licenţă şi “numai” 39 – 40% dintre masteranzi au legat şcoala de gard. Cauzele principale ale abandonului în masă: proasta alegere a disciplinelor de studiu şi problemele de ordin material.

Chiar dacă rata abandonului este destul de mare la universitatea suceveană, rectorul Valentin Popa, a solicitat o întâlnire cu şefa Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), în cadrul căreia speră să obţină câteva lămuriri cu privire la intenţiile CNI în ceea ce priveşte căminele pe care Guvernul a anunţat că le va construi în acest an. De asemenea, pentru a soluţiona, cel puţin parţial, problema locurilor de cazare, rectorul USV a arătat că în acest moment se poartă discuţii pentru achiziţionarea unor imobile care să fie amenajate ca spaţii de cazare.

„Am solicitat o audienţă, o întâlnire cu preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii. În momentul de faţă ni s-au cerut acte ale pământului pe care vom amplasa căminul, însă încă nu ştim cum anume va arăta acest cămin. Noi am solicitat spaţii de cazare de 900 de locuri, însă încă nu ştim dacă ne vor acorda şi cât ne vor acorda.

Trebuie să mă lămuresc în primul rând cât va fi pentru că lucrurile sunt relativ simple: un număr mic de spaţii de cazare de 200 – 300 de locuri nu ne putem gândi să îl amplasăm la Moara pentru că aducerea utilităţilor la acel cămin, cheltuială pe care trebuie să o suportăm noi, ar costa probabil de două ori cât căminul.

Dacă ar fi vorba de 600 – 700 – 800 de locuri de cazare, atunci s-ar justifica să cheltuim foarte mult pentru a aduce utilităţile în acel spaţiu. Dacă va fi un cămin mic va trebui să îl amplasăm aproape de campus, eventual pe pământul pe care îl deţinem vizavi de ISU – Pompieri, dacă va fi un spaţiu de cazare mai mare ne gândim să începem proiectul de la Moara. De asemenea, avem în vedere şi proiecte în care să avem centre de transfer tehnologic, care implică clădiri pentru acest lucru, incubatoare de afaceri şi ar fi un frumos început pentru campusul de la Moara, s-ar justifica să cheltuim cu aducerea utilităţilor pe acel teren.

Am pune şi cămine de capacitate mare şi aceste construcţii şi sigur am trece şi la realizarea parcului dendrologic prevăzut în plan. Trebuie să ne lămurim dacă vom putea prinde spaţii de cazare mai mari sau ne vor limita numai la un cămin mic de 200-400 de locuri”, a arătat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa.

Luna aceasta, USV va primi în administrare căminul de la Liceul Industrial 3. Acest cămin dispune de aproximativ 300 de locuri de cazare, iar rectorul Valentin Popa a arătat că USV va fi nevoită să investească sume consistente de bani pentru a putea asigura studenţilor care vor fi cazaţi în acest cămin aceleaşi condiţii pe care le pun la dispoziţie celelalte cinci cămine ale universităţii.

Alte ştiri pe această pe temă:\

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a clasat pe locul I în România în topul brevetelor de invenţii

Un studiu al unei universităţi arată că locuitorii din nord-estul României sunt în favoarea pedepselor cu închisoarea

Lecţie despre cum se poate bate joc de banii europeni: Univeristatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a lăsat de izbelişte trei centre de informare turistică

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite