Comisarii de la Mediu, cu ochii pe cenuşa norului islandez UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la această oră, agenţii de mediu nu au înregistrat nicio valoare a cantităţilor de pulbere din aer peste valorile normale.

Mai citeşte şi: Suceveni: purtaţi măşti protectoare!

Concentraţia de pulberi din aer la limită în Siret

Norul vulcanic va acoperi România până sâmbătă seara, la ora 21.00 / Sănătatea populaţiei nu este în pericol / 11 aeroporturi închise în ţară

Ora 12.30 Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului au transmis că nu au s-au înregistrat până la această oră, diferenţe semnificative ale cantităţii de pulbere în aer faţă de valorile medii zilnice. Astfel că, pe fracţiunea PM10 care indică pulberele în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni, valorile medii zilnice sunt de 11,96 de micrograme/mc de aer, în timp ce valoarea limită este de 50 micrograme/mc de aer. "Valorile până la ora 12.00 sunt valori normale. La ora 12.00, staţia de tip industrial SV2 din Burdujeni arăta 21 micrograme/mc, în timp ce staţia de fond regional EM-3 de la Poiana Stampei arăta 17,58 de micrograme/mc de aer, valori absolut normale. Noi vom monitoriza în continuare cantitatea de pulbere, iar la ora 15.00 vom avea rezultatele centralizate din ultimele 24 de ore'", a explicat Constantin Proboteanu, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava.

Ora 10.00: Reprezentanţii Gărzii Regionale de Mediu au fost informaţi să ţină evidenţa pulberelor din aer.

“Am primit adresa de la Ministerul Mediului cu privire la acest subiect, astfel încât comisarii de la Agenţia de Protecţie a Mediului urmăresc continu calitatea aerului şi prezenţa pulberelor din aer prin staţiile automate dar şi prin analizele gravimetrice. Spre exemplu staţiile automate, în cazul în care este ceaţă, percep aceste particule ca fiind pulbere de aceea sunt necesare analizele de laborator pentru a indica cât mai exact concentraţiile de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM2,5 şi PM10. Din ce am înţeles norul va traversa Suceava la o înălţime foarte mare astfel că nu va fi un pericol foarte mare”, a explicat Diana Croitoru, directorul coordonator al Gărzii Regionale de Mediu Suceava.

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului susţin că primele măsurători ale calităţii aerului şi pulberelor pentru fracţiunea PM10 din această dimineaţă vor putea fi gata abia mâine în jurul orei 10.30, 48 de ore fiind necesare pentru finalizarea analizelor gravimetrice.

Analizele electronice care emit continuu de la cele trei staţii din judeţ, nu sunt foarte exacte, de aceea comisarii de la Mediu nu pot oferi informaţii exacte ale particulelor de cenuşă care ar putea ajunge în aer odată cu traversarea norului islandez.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite