UPDATE A patra zi de proteste antisistem la Suceava. Jandarmii au vrut să-i fugărească pe protestatari acasă pentru că numărul lor nu depăşea 200

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50 de suceveni au ieşit din nou la protestul antisistem. FOTO Dănuţ Zuzeac
50 de suceveni au ieşit din nou la protestul antisistem. FOTO Dănuţ Zuzeac

Pentru a patra zi consecutivă, sucevenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu mişcările din ţară. Protestul a început la ora 17.00, în faţa Primăriei din municipiul Suceava.

UPDATE: Jandarmii au încercat să-i trimită acasă pe protestatarii pentru că numărul lor nu depăşea 200

În jur de 200 de persoane au ieşit şi în această seară în municipiul Suceava. Ca şi în celelalte trei zile de protest, tinerii şi-au dat întâlnire în faţa Primăriei municipiului Suceava, de această dată la ora 17.00.

Ei au stat în faţa primăriei până la ora 18.30, când au pornit spre monumentul eroilor din Suceava, unde au ţinut un moment de reculegere pentru cele şapte victime ale tragediei de la clubul Colectiv, care au decedat în cursul zilei de astăzi. De aici şi-au continuat traseul până în faţă la Prefectura judeţului Suceava, unde au continuat protestele.

Interesant este că în această seară, media de vârstă a tinerilor strânşi la protest nu depăşea 18 ani, în timp ce în celelalte seri, medie era undeva pe la 25 de ani. Weekendul a făcut probabil ca mulţi dintre studenţii şi elevii veniţi din afara oraşului la studii au plecat acasă şi vor reveni în Suceava abia mâine seară sau luni dimineaţă.

Jandarmii au fost aproape de a face un exces de zel, spunându-le protestatarilor că vor trebui să renunţe la marşul lor, deoarece nu s-au adunat cel puţin 200 de persoane. După câteva minute de negociere, protestatarii au renunţat la traseul dorit, respectiv Primărie – Spital – Lidl – Catedrală – Prefectură, în dauna celui de Primărie către Monumentul eroilor şi mai apoi la Prefectură.

UPDATE ora 18,00: Proteste în derulare la Suceava

Doar în jur de 50 de persoane s-au adunat sâmbătă seară la Suceava, pentru proteste. Cea mai mare parte din participanţi sunt tineri, elevi de liceu, cu vârsta sub 18 ani.

Chiar dacă sunt destul de puţini, protestatarii sunt destul de vocali, iar mesajul lor este pentru pedepsirea vinovaţilor din clubul Colectiv. Scandările cu substrat politic sunt destul de puţine.

---------------------

Sucevenii ies în stradă şi în această seară într-un marş de protest împotriva corupţiei instalată în politica românească, denumit ”Ne vrem ţara înapoi”. În jur de 200 de persoane şi-au dat întâlnire la ora 16.00, în faţa Primăriei municipiului Suceava.

Aseară, în jur de 1.000 de suceveni au protestat în stradă împotriva sistemului corupt din România. Protestatarii s-au adunat în faţa Primăriei municipiului Suceava, începând cu ora 19.00, unde au stat până în jurul orei 20.00, când cei peste 1.000 de suceveni au pornit spre centrul Sucevei.

Înarmaţi cu steaguri, bannere şi tot felul de pancarte, sucevenii nemulţumiţi şi-au strigat of-urile, principalele lozinici fiind: „O dorinţă sinceră, România liberă!”, „Singura soluţie, încă-o revoluţie!” sau „România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea!”.

Atât joi cât şi miercuri seara, în municipiul Suceava, au avut loc un marşuri de doliu pentru victimele de la clubul Colectiv din Bucureşti. Bucovinenii s-au urnit mai greu din loc faţă de ceilalţi protestatari din ţară şi astfel, puţin peste 1.500 de persoane s-au adunat în faţa Primăriei municipiului Suceava, de unde au pornit într-un marş al tăcerii spre Prefectura judeţului Suceava.

Sucevenii s-au arătat nemulţumiţi de clasa politică, spunând că corupţia ucide, aluzia la modul în care ar fi primit avize de funcţionarii patronii clubului Colectiv din Bucureşti. Bucovinenii s-au arătat nemulţumiţi de modul în care sunt conduşi, de corupţia ce îi înconjoară la orice pas, iar imboldul dat de cei din capitală i-a făcut şi pe ei să se decidă să iasă în stradă şi să-şi spună of-urile.

Ce doresc protestatarii:

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

3. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Suceava ar putea produce mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!

4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!

7. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

8. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!

9. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

10. Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite