4.000 de membri ai comisiilor de votare acuză că au fost plătiţi pentru doar trei zile, în loc de cinci. „Ceea ce s-a întâmplat la Suceava este de speriat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii secţiilor de votare din judeţul Suceava acuză că au fost plătiţi pentru doar trei zile de muncă şi nu pentru cinci, cât au fost pontaţi. Prefectul judeţului susţine că n-a putut să deconteze mai mult în lipsa unor documente. Şefii partidelor se tem că din cauza valului de nemulţumiri nu vor mai avea delegaţi în secţii pentru turul 2.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a scris pe contul său de Facebook că Prefectura Suceava a comis un abuz pentru că i-a plătit pe cei aproape 4.000 de membri ai comisiilor de votare din judeţ pentru doar trei zile de muncă şi nu pentru cinci, aşa cum a fost făcut pontajul. 

„Mai exact, 3.913 membri ai secţiilor de votare (559 secţii x 7 membri) au fost pontaţi de către preşedinţii secţiilor pentru 5 zile de muncă, conform actelor depuse la Prefectura Suceava şi, surpriză, de aici au fost remuneraţi doar pentru 3 zile (legea prevede un pontaj de maximum 5 zile pentru primul tur şi maximum 3 zile pentru turul 2). Este inadmisibilă această situaţie!”, a arătat Lucian Harşovschi.

În loc să primească 460 de lei, fiecare membru a primit doar de 280 lei, situaţie care ar putea să-i determine pe unii dintre cei care au făcut parte din comisii să nu mai participe la procesul electoral în cel de-al doilea tur ale alegerilor. 

„Preocuparea mea privitoare la aceste alegeri este ca acestea să se desfăşoare în condiţii de totală corectitudine, legalitate şi neutralitate. Ceea ce s-a întâmplat la Suceava zilele acestea este ceva de speriat, ca să nu spun total ilegal!!”, a mai transmis Lucian Harşovschi.


Pe de altă parte, prefectul Mirela Adomnicăi a explicat că instituţia a decontat doar trei zile pentru că nu au fost corelate documentele justificative. „Documentul în baza căruia se atestă calitatea de membru în biroul secţiei de votare este procesul verbal întocmit de Biroul Electoral Judeţean pe baza comunicării făcute de preşedinţii secţiilor de votare. Pe 11 noiembrie, când s-au prezentat preşedinţii secţiilor de votare pentru a ridica sumele, au venit cu cele două documente în baza cărora noi facem plata. Pontajul întocmit pentru cinci zile şi procesul verbal cu componenţa biroului secţiilor de votare datat cu 8 noiembrie. Astfel încât am putut plăti doar trei zile, după cum rezulta din procesul verbal", a spus Adomnicăi. 

Lucian Harşovschi a explicat că preşedinţii şi locţiilorii comisiilor de vot au fost plătiţi pentru cinci zile tot în baza proceselor verbale încheiate pe data de 8 noiembrie. Diferenţa este că ei au fost plătiţi direct de Autoritatea Electorală Permanentă, iar membrii comisiilor de vot de către Prefectura Suceava. În majoritatea judeţelor din ţară, cei care au făcut parte din comisiile de votare au primit banii pentru cinci zile de muncă.

PSD a pierdut alegerile prezidenţiale în Suceava, după primul tur. Klaus Iohannis a obţinut cel mai mare număr de voturi în 84 dintre cele 114 localităţi ale judeţului. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite