Trei reţete delicioase cu brânză şi cartofi, preparate de gospodinele din Bărăgan. Cum se fac „puriceii“ tradiţionali

Trei reţete delicioase cu brânză şi cartofi, preparate de gospodinele din Bărăgan. Cum se fac „puriceii“ tradiţionali

Godpodinele din Bărăgan au combinat brânza şi cartofii în diferite mâncăruri delicioase FOTO: bucataras.ro

Deşi nu are un specific aparte, împrumutând foarte multe elemente din secretele culinare ale celorlalte zone, bucătăria Bărăganului a reuşit să transforme ingredientele uzuale în adevărate delicatese. În rândurile de mai jos puteţi descoperi câteva reţete delicioase cu brânză şi cartofi, pe care gospodinele le prepară cu multă migală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai la îndemână şi cea mai practică reţetă pe bază de brânză din Bărăgan sunt „puriceii”. În anii de dinaintea Primului Război Mondial, aceasta era delicatesa locuitorilor zonei din mediul rural. Foarte puţine sate din Bărăgan mai cunosc astăzi modul de preparare al „puriceilor”.
 
Ştefana Nădrag (87 de ani) este din localitatea ialomiţeană Luciu şi a prezentat reţeta „puriceilor” la un tradiţional de bucate, desfăşurat în judeţul Ialomiţa. „Ţin minte că mama ne făcea mereu puricei. Reţeta a învăţat-o şi ea de la bunica noastră. Cei mai buni sunt puriceii cu brânză dar se pot face şi cu jumări” explică femeia. 
 
„Puriceii” tradiţionali
 
Ingrediente: un kilogram de mălai, 300 grame de brânză de, patru ouă şi 500 ml de lapte bătut 
 
Mod de preparare: din mălai se face o mămăligă mare, care se lasă la răcit, iar apoi se sfărâmiţează. Firimiturile se amestecă într-o cratiţă cu ulei încins, adăugându-se brânza, amestecându-se foarte bine. Apoi se adaugă şi ouăle. La final se pune şi laptele bătut pentru a-i tăia greaţa. 
 
Reţete din restaurante
 
Restaurantele din Slobozia servesc clienţilor reţete de bază de brânză şi cartofi. Chiar dacă zona nu are un specific culinar aparte, atât gospodinele, cât şi bucătarii şi-au adaptat reţetele astfel încât acestea să conţină ingrediente specifice. George Toma (27 de ani) lucrează la unul din cele mai mari restaurante din oraş. 
 
Cele mai bune reţete pe bază şi cartofi pe care le recomandă clienţilor săi sunt musacaua cu brânză şi cartofi sau cartofii fierţi cu brânză. „În cazul musacalei, ea se prepară după modul tradiţional, însă în loc de carne se poate pune brânză. Cel de-al doilea fel de mâncare poate fi servit atât simplu, cât şi sub formă de garnitură. Ambele sunt foarte simplu de preparat” susţine tânărul bucătar. 
 
Musacaua cu brânză şi cartofi
 
Ingrediente: un kilogram de cartofi, şase ouă, 200 grame de telemea, 100 grame de unt, 200 grame de smântână, sare şi piper
 
Mod de preparare: cartofii şi patru ouă se fierb foarte bine după care se taie rondele. Untul se topeşte şi se adaugă peste o compoziţie de smântână amestecată cu două gălbenuşuri şi două albuşuri, bătute spumă separat. Într-o tavă unsă cu unt se pune un strat de cartofi, unul cu rondele de ou şi pe deasupra telemeaua. Deasupra se pune compoziţia de ou cu smântână. Musacaua de cartofi cu brânză se serveşte caldă.
 
Cartofii fierţi cu brânză 
 
Ingrediente: cinci cartofi, 50 grame de unt, brânză rasă, trei linguri de smântână, patru linguri de iaurt, sare şi piper. 
 
Mod de preparare: cartofii se pun la fier, iar apoi se pasează până se obţine un piure. Compoziţia rezultată se subţiază cu unt, smântână şi iaurt, după care se pune brânză. Se potriveşte la gust cu sare şi piper.
 
Istoria bucătăriei din Bărăgan 
 
Profesorul de istorie, Emilia Vlad a realizat numeroase studii şi cercetări legate de zona Bărăganului. Într-unele din documentările sale şi-a oprit atenţia şi asupra specificului culinar al zonei. aLa fel ca şi în alte părţi ale ţării, oamenii din Bărăgan preferau să mănânce fructe, legume, miere, dar şi peşte, mai ales în zona satelor aflate în apropierea braţului Borcea al Dunării. 
 
„Oamenii din Bărăgan nu au avut o bucătărie proprie a lor, cu o identitate personală. Ei au împrumutat foarte multe reţete de la comunităţile cu care au intrat în contact. E vorba despre reţete pe bază de cartofi, orez sau carne tocată” explică în studiile sale profesorul Emilia Vlad.
 
Citiţi şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările