Sute de oameni din Ialomiţa, obligaţi să bea apă contaminată cu amoniu, din instalaţii fără autorizaţie sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa scoate în evidenţă faptul că mai bine de jumătate din staţiile de apă din judeţ funcţionează fără autorizaţii sanitare. La robinete curge apă cu amoniu, nitriţi şi nitraţi.

În perioada 2004 – 2014, Guvernul României a acordat aproximativ 18 milioane de lei pentru ca în Ialomiţa să fie construite staţii şi reţele de apă potabilă. La doi ani distanţă de la finalizarea investiţiilor, mai bine de jumătate dintre aceste investiţii sunt sortite eşecului.

Toate acestea întrucât staţiile de apă construite pe banii statului nu pot fi autorizate sanitar. Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa explică faptul că din 30 din cele 57 de staţii de apă din Ialomiţa funcţionează în momentul de faţă fără aceste autorizaţii. Motivul principal care face imposibilă autorizarea sanitară a staţiilor de apă îl reprezintă depăşirile ridicate ale diferitelor substanţe chimice care se regăsesc în apa aşa-zisă potabilă furnizată populaţiei. 

„Neconformităţile pentru parametrii fizico-chimici au apărut ca urmare a lipsei aplicării unui procedeu de tratare al apei, ineficienţa procesului de tratare sau depăşiri la sursă pentru unii parametri ce necesită aplicarea unor trepte suplimentare de tratare a apei”, explică specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. Iar acest demers este imposibil de realizat întrucât staţiile cu probleme trebuie dotate cu echipamente de clorinare şi potabilizare a apei. Iar fonduri pentru achiziţionarea lor nu există. Aşa se face că în foarte multe zone ale judeţului Ialomiţa, apa furnizată populaţiei conţine concentraţii mari de amoniu, nitriţi sau nitraţi. 

Administraţia locală ridică din umeri

Fondurile pe care Guvernul le-a alocat  pentru staţiile de apă au ajuns la primăriile din Ialomiţa care au realizat proiecte pentru amenajarea acestor obiective. Tot administraţiile locale trebuie să rezolve acum problema potabilizării apei. De la caz, la caz, explicaţiile pe care aleşii locali din Ialomiţa le-au oferit cu privire la această situaţie sunt contradictorii, mulţi primari refuzând să recunoască faptul că staţiile lor de apă nu au autorizaţii de funcţionare.

O astfel de situaţie se regăseşte la nivelul Primăriei Sărăţeni. Deşi potrivit DSP staţia de apă a localităţii funcţionează fără autorizaţie sanitară, edilul Eugen Tocileanu susţine contrariul. Nu-mi dau seama la ce se referă DSP-ul. Poate e vorba despre reînnoire, dar noi am făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare” susţine primarul Eugen Tocileanu. 

Şi apa din comuna Gheorghe Lazăr are probleme de potabilitate, însă edilul susţine că aşteaptă fonduri pentru construcţia staţiei de clorinare. „Am făcut staţia, dar nu avem încă fonduri pentru echipamentele de clorinare. Vom face demersuri în vedere obţinerii unei linii de finanţare”, precizează primarul Marian Buzea. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite