Sute de hectare de culturi agricole au fost distruse, în Bărăgan, de gâştele sălbatice. Păsările sunt protejate prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gâştele sălbatice care iernează în fiecare an în Bărăgan au compromis culturile agricole ale fermierilor. Oamenii reclamă faptul că dăunătorii înaripaţi au distrus sute de hectare de culturi înfiinţate toamna trecută.

Cea mai delicată situaţie se constată pe terenurile din zona localităţii Ograda, acolo gâştele sălbatice sunt protejate de lege, întrucât păsările iernează în zona unei arii avi-faunistice protejate, denumită „Lacul Strachina”.

Din cauza regimului special al zonei, fermierii nu pot interveni pentru a combate dăunătorii înaripaţi. Oamenii reclamă însă faptul că gâştele sălbatice le-au distrus culturile, în special pe cele de rapiţă. „Noi am muncit de pomană. Ne-au distrus culturile, în special rapiţa. Vrem ca cineva să ne sprijine, să ne despăgubească”, susţin fermierii care au terenuri în zona Ograda. 

Sesizări la primărie

Reprezentanţii autorităţilor locale din Ograda susţin faptul că ştiu destul de bine care este situaţia. Administraţia a primit mai multe înştiinţări cu privire la pagubele pe care gâştele sălbatice le-au produs pe câmpurile agricultorilor în această iarnă. Singura măsură pe care autorităţile locale au luat-o a fost aceea de a monta pe câmpuri sperietori. „Am fost înştiinţaţi verbal cu privire la faptul că gâştele sălbatice distrug culturile oamenilor. Tot ei spun că sunt mai multe decât anul trecut. Trebuie luate măsuri în sensul despăgubirii. Tot ce-am putut să facem a fost să montam pe câmpuri sperietori”, susţine Lilian Badea, primarul comunei Ograda. 

image

Cultură de rapiţă, compromisă de gâştele sălbatice FOTO: M. SOfronie

Culturile calamitate, despăgubite

Importanţa zonei protejate „Lacul Strachina” este cu atât mai mare cu cât ea a fost inclusă în reţeaua europeană de protecţie  a ariilor naturale „Natura 2000”. Mai mult, ea se află şi în custodia Societăţii Ornitologice Române. Reprezentanţii din teritoriu ai SOR susţin faptul că anul acesta, numărul gâştelor sălbatice care iernează în Bărăgan s-a redus la jumătate, faţă de anul trecut. De asemenea, specialiştii explică şi faptul că fermierii ale căror culturi au fost calamitate pot fi despăgubiţi, printr-un program special demarat cu ajutorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

image

20.000 de gâşte sălbatice iernează anul acesta în Bărăgan FOTO: M. Sofronie

„Anul acesta au fost mult mai puţine gâşte decât anul trecut. Vorbim despre 15.000 – 20.000 de exemplare, comparativ cu anii trecuţi când se înregistrau  40.000 – 45.000 de exemplare. Oamenii ale căror terenuri au fost afectate de gâşte trebuie să facă demersuri către APIA. Acolo există un program pentru despăgubire la gâscă iarna, prin intermediul căruia se pot lua subvenţii”, explică Teodor Petre, reprezentant al Societăţii Ornitologice Române, pentru judeţul Ialomiţa. 

De asemenea, încă din 2008, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care agricultorii afectaţi de speciile de faună de interes cinegetic pot fi despăgubiţi de stat. Este vorba despre Hotărârea 1679/2008, privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. De menţionat este faptul că în zona terenurilor agricole din Ograda afectate de gâştele sălbatice există şi un fond de vânătoare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite