Slobozia: Nu mai sunt bani pentru dispozitive medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza afectează din plin situaţia persoanelor cu dizabilităţi foto: Alexandru Boştină
Criza afectează din plin situaţia persoanelor cu dizabilităţi foto: Alexandru Boştină

Peste 500 de ialomiţeni cu dizabilităţi sunt trecuţi pe liste interminabile în aşteptarea dispozitivelor medicale care le-ar face viaţa mai uşoară

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a ajuns la fundul sacului. Deşi în acest an s-a cheltuit peste un milion de lei pentru dispozitive medicale, pe lista de aşteptare mai sunt aproximativ 500 de ialomiţeni. „Am solicitat o proteză de gambă şi mi s-a spus că ar putea dura şi un an de zile. Trăiesc doar cu speranţa că va veni mai repede“, spune Gogu Vâlcu, exasperat.

Liste de aşteptare

Mai bine de două mii de cereri au fost fost onorate în acest an, însă bugetul pentru dispozitivele medicale s-a dovedit a fi insuficient. Pentru ca toţi bolnavii să primească aparatele de care au nevoie, Casa de Sănătate ar mai avea nevoie de cel puţin 700.000 de lei. „Am terminat bugetul pentru anul în curs şi am păstrat doar câteva mii de lei pentru urgenţe“, explică directorul Mihai Geantă care mai spune că a solicitat deja Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o suplimentare de fonduri de 150.000 de lei.

Din cele două mii de dispozitive medicale, amintim lentilele intraoculare, care au ponderea cea mai mare (17%), dispozitivele de mers şi aparatele pentru oxigeno - terapie. „Acest domeniu este unul sensibil pentru că te întâlneşti cu situaţii dintre cele mai delicate şi suntem nevoiţi să prioritizăm suferinţele oamenilor“, mai spune Mihai Geantă.

Solicitări diverse

Proteze, orteze, corsete, cărucioare rulante, aparate auditive, ghete ortopedice şi lentile intraoculare. Acesta sunt doar o parte dintre aparatele medicale solicitate de ialomiţenii aflaţi la nevoie. „Am fost operat la colon de curând şi am nevoie urgentă de nişte pungi cu care să umblu după mine. Se numeşte sistem stomic unitar pentru colostomie şi doar ce am primit acum dispoziţia“, spune bucuros feteşteanul Petru Cebuc. Bărbatul are 47 de ani şi după ce va sta internat pentru recuperare se va pensiona. „Lucram ca sudor şi câştigam în jur de 1.800 de lei. Dacă mă pensionez, va fi o adevărată dramă“, spune feteşteanul Petru Cebuc, conştient că pensia de boală nu îi va ajunge nici măcar pentru medicamente.

Dintre cei 500 de ialomiţeni aflaţi pe lista de aşteptare, cei mai mulţi au solicitat proteze auditive şi fotolii rulante. „Mi-am luat căruciorul asta acum şase ani prin Casa de Sănătate şi intenţionez să îl schimb, însă am înţeles că nu prea mai au bani acum“, spune Tomel Lazăr (43 de ani), un bărbat care are ambele picioare amputate şi care nu-şi permite să suporte achiziţionarea fotoliului rulant din propriul buzunar.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!




Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite