Slobozia: Noi arestări în dosarul traficanţilor de minori din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane au fost reţinute ieri de poliţiştii britanici, fiind acuzate că au primit ilegal ajutoare sociale în valoare de peste 800.000 de lire sterline. Alături de romii reţinuţi ieri, se afla şi Teluş Dumitru (36 de ani), unul dintre liderii reţelei de traficanţi.

Publicaţiile britanice The Guardian şi The Sun notează că pentru a primi ajutoarele sociale, escrocii se foloseau de documente false de rezidenţă şi referinţe de la locuri de muncă pe care nu le aveau.

Intrată în vizorul autorităţilor britanice şi române în aprilie 2010, gruparea a pierdut până în prezent piese de bază, arestate treptat, în decursul ultimului an, fie pe teritoriul Marii Britanii, fie pe cel al României.

Pe străzile din Strachina, mahalaua de unde au fost săltaţi anul trecut traficanţii

image

Eliberaţi de Curtea de Apel Târgu Mureş

În momentul de faţă, 19 traficanţi de minori sunt cercetaţi în stare de libertate, în propriul fief, la Ţăndărei. Acuzaţi printre altele, de trafic de minori, constituire a unui grup infracţional organizat, deţinerea fără drept de arme de foc şi spălare de bani, cei 19 traficanţi de minori din Ţăndărei au fost eliberaţi la începutul lunii februarie de Curtea de Apel Târgu Mureş, măsura de arest preventiv fiind înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Foarte multe familii din cartierul traficanţilor trăiesc într-o sărăcie lucie

image

Interdicţiile impuse de instanţă

Curtea de Apel Târgu Mureş le-a impus celor 19 inculpaţi o serie de obligaţii, o parte dintre acestea de-a dreptul hazlii: „să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să se prezinte la Poliţia oraşului Ţăndărei (organ de poliţie desemnat cu supravegherea), conform programului ce va fi întocmit sau ori de câte ori sunt  chemaţi; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea Tribunalului Harghita; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; să nu se deplaseze şi să nu se afle în baruri, cluburi, restaurante sau alte localuri de acest gen, care au program de seară şi de noapte şi unde se servesc băuturi alcoolice; să nu comunice direct sau indirect cu niciunul dintre coinculpaţii din prezenta cauză; să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu martorii din rechizitoriu; să nu conducă nici un vehicul. De asemenea, instanţa a atras atenţia fiecărui inculpat că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii dispuse sau a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de el măsura arestării preventive“, se arată în lista măsurilor dispuse de magistraţi.

„Cazul Ţăndărei", semnalat de presa engleză


Eliberarea traficanţilor a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât cazul a şocat întreaga lume. Presa din Marea Britanie a scris în repetate rânduri despre copiii de ţigani din Ţăndărei care au ajuns să cerşească pe străzile Londrei.

Câţiva dintre puradeii care au fost obligaţi să cerşească în Anglia

image

Cu un an şi jumătate înainte, prestigiosul „The Sun" scria: „Copiii dispar din Ţăndărei. Pur şi simplu, nu mai apar la şcoală şi nu mai sunt văzuţi vreodată. Nimeni nu ştie cine este următorul. Ajung să facă parte dintr-o armată din ce în ce mai mare de copii-sclavi, care cereşesc sau fură pe străzile din Anglia.“

Ţăndărei, oraşul cetăţilor

Între timp, traficanţii de cerşetori din Ţăndărei au dichisit oraşul cu cetăţi de sute de mii de euro, ridicate cu banii obţinuţi de puradei din cerşetoria în Marea Britanie.

În timpul anchetei, vilele romilor au fost puse sub sechestru

image

Clanurile au câte trei-patru palate, vopsite în culori vii şi cu minimum două etaje şi mansardă, toate construite pe loturi de minimum 1.000 de metri pătraţi.

Cu banii obţinuţi din ajutoare sociale, ţiganii şi-au ridicat palate la Ţăndărei

image

La preţul pieţei din Ţăndărei, un astfel de palat ţigănesc valorează, cu tot cu teren, 100.000 de euro. „The Sunday Times“ nota în august 2009: „Ţăndărei, un orăşel din estul României, este una dintre bazele presupuşilor traficanţi. Aproximativ 100 de case noi, evaluate la 20 de milioane de lire, au fost construite in ultimii cinci ani, cu bani proveniţi parţial din aceste fraude.“


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite