Slobozia: Şcoala ce a trecut prin două războaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionând cu patru clase şi o cancelarie, Şcoala nr. 1 dăinuie şi astăzi, după 175 de ani, pe bulevardul Matei Basarab

Documentele vorbesc despre existenţa unei şcoli particulare în Slobozia încă din 1835, însă aceasta funcţiona într-o clădire închiriată şi şcolea preoţii. Din 1875, evidenţele vorbesc de Şcoala de Fete.

Scrierile vremurilor arată că şcoala de băieţi a luat fiinţă în 1905, iar primul director al instituţiei a fost Ştefan Păun. Este o şcoală de tip Spiru Haret şi singura clădire laică din oraş construită la începutul secolului XX. Şcoala a devenit monument istoric şi a intrat în circuitul cultural naţional.

Istorie zbuciumată

Şcoala seculară din Slobozia a trecut prin două războaie mondiale şi printr-un cutremur de 7,7 grade pe scara Richter. Anii primului război mondial au fost ani de recul şi de privaţiuni pentru învăţământul local.

Într-o monografie nepublicată, profesoara de istorie Aurora Maftei consemnează că, în 1917, clădirea Şcolii de Fete a fost rechiziţionată de trupele germane şi transformată în grajd şi în magazie de efecte militare. Din acest motiv, elevele aveau să înveţe în al doilea schimb la Şcoala de Băieţi.

După cel de-al doilea război mondial, Şcoala de Băieţi se uneşte cu cea de Fete şi devine prima şcoală mixtă din oraş. În 1950, corpul unde învăţau fetele este refăcut din temelii şi funcţionează până în 1977, când, în urma cutremurului, este puternic avariat. În aceeaşi perioadă, se contruieşte un alt corp de şcoală, paralel cu strada Vasile Alecsandri.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite