De ce dragostea la vârsta a treia este cea mai solidă? Psihologii explică motivele pentru care bunicii iubesc mai curat decât tinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii susţin că dragostea la vârsta a treia poate exista FOTO: adevarul.ro
Psihologii susţin că dragostea la vârsta a treia poate exista FOTO: adevarul.ro

Vârsta a treia nu înseamnă dispariţia definitivă a sentimentelor. În viziunea psihologilor, oamenii trecuţi de vârsta maturităţii au parte de o altfel de dragoste, mult  mai solidă, din care dispare teama infidelităţii.

În viziunea colectivă, a vorbit despre dragoste la vârsta a treia pare a fi un subiect tabu. Barierele care se conturează în jurul acestui subiect sunt însă combătute de psihologi. Specialiştii sunt de părere că vârsta a treia nu trebuie să fie o piedică în încercarea de a da frâu liber sentimentelor.

 Ei definesc dragostea care-i cuprinde pe oameni după vârsta de 50 de ani, de exemplu, ca fiind extrem de solidă şi mult mai profundă.

 „Dragostea la vârsta a treia există. Este o dragoste constantă, care depăşeşte viciul infidelităţii şi devine mult mai stabilă pentru că nu se bazează exclusiv pe sexualitate” explică psihologul Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor din Ialomiţa. 

Vârstnicii ştiu cum să iubească 

Dacă sexualitatea nu joacă un rol important în viaţa vârstnicilor, atunci ce-i uneşte cu adevărat? Psihologii definesc dragostea persoanelor ajunse în pragul bătrâneţii ca fiind una bazată exclusiv pe încredere sau pe sprijinul reciproc, în care partenerii să se poată modela unul pe celălalt. 

„Doi oameni ajunşi în pragul maturităţii descoperă alte aspecte ale vieţii în doi. Astfel, dragostea la vârsta a treia poate fi una de nevoie. Doi oameni stau împreună pentru a-şi alunga singurătatea, pentru a fi un sprijin unul pentru celălalt” adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache. 

Sfaturi pentru cuplurile mature

Experienţa vieţii de cuplu ar putea fi principalul avantaj pe care îl au persoanele care deşi trecute de maturitate sunt încă în împreună. Grijile, greutăţile şi dar şi momentele plăcute petrecute în doi reuşesc să consolideze relaţiile, iar în timp acestea să devină mai puternice. 

Totuşi, nu în toate cazurile aceste atribute reuşesc să domnie şi să asigure o viaţă de cuplu îndelungată şi armonioasă. În opinia psihologilor, cuplurile care după o lungă perioadă de convieţuire ajung să fie în impas au în, de cele mai multe ori, probleme de comunicare. 

„Oamenii care sunt în impas , e clar că nu se văd şi nu se ascultă unii pe ceilalţi” afirmă psihologul Victoriţa Dumitrache. Tocmai de aceea, sfaturile specialiştilor pentru aceste persoane vizează în primul rând ca aceştia să manifeste îngăduinţă şi să comunice reciproc. Iar maniera în care trebuie puse în practică aceste sfaturi este destul de simplă.

 „Dacă doi oameni nu pot să comunice unul cu altul deschis, faţă în faţă, pot găsi alte modalităţi. Pot să-şi scrie scrisori sau să-şi transmită mesaje. Importantă este dorinţa şi intenţia clară de a depăşi impasul în care se găsesc” precizează psihologul Victoriţa Dumitrache. 

Citiţi şi:

Şi, totuşi, există o explicaţie: de ce facem bancuri cu blonde - părerile specialiştilor despre femeile cele mai dorite, dar şi bârfite

Blonde sau brunete? Care sunt mai bune, în perspectiva bărbaţilor

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite