Curtea de Apel Bucureşti a achitat trei afacerişti condamnaţi iniţial la închisoare cu executare

Curtea de Apel Bucureşti a achitat trei afacerişti condamnaţi iniţial la închisoare cu executare

Vasile Iancu  (foto stânga cu ochelari) şi Dumitru Vişan (foto dreapta), doi dintre afaceriştii cercetaţi de DIICOT şi achitaţi de CAB FOTO: guraialomitei.com

Curtea de Apel Bucureşti a achitat trei afacerişti din Ialomiţa cercetaţi pentru infracţiuni economice de procurorii DIICOT din Slobozia. Iniţial, fiecare fusese condamnat la pedepse cu executare. Sentinţa dată la Bucureşti este definitivă, judecătorii apreciind că în dosarul procurorilor DIICOT nu există probe concludente care să-i incrimineze pe inculpaţi

Ştiri pe aceeaşi temă

Afaceriştii Vasile Iancu, Dumitru Vişan şi Roxana Andrei, toţi domiciliaţi în Ialomiţa, au intrat în atenţia procurorilor DIICOT din Slobozia în anul 2012. Iniţial, anchetatorii au început urmărirea penală doar pe numele lui Vişan şi Iancu, într-un dosar ce viza fapte de evaziune fiscală şi spălarea a banilor, printr-o serie de tranzacţii cu motorină contrafăcută. 
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii DIICOT au menţionat faptul că cei doi afacerişti achiziţionau produse combustibile de tipul motorină pe care le amestecau cu apă, iar apoi le comercializau fără documente legale. Procurorii au revenit însă asupra cercetărilor, constatând faptul că în această cauză nu există probe suficiente prin care să-i tragă la răspundere pe cei doi afacerişti. 
 
Prejudiciu de 2,5 milioane de lei
 
Plecând de la speţa descrisă mai sus, anchetatorii DIICOT au extins cercetările în cazul oamenilor de afaceri, ajungând la concluzia că aceştia se fac vinovaţi de infracţiuni de natură economică, fapte pe care le-au fi comis prin intermediul unor societăţi controlate de ei şi administrate de Roxana Andrei. Anchetatorii din cadrul DIICOT Slobozia specifică faptul că cei trei se fac vinovaţi, pe lângă infracţiunile economice, şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
Tot procurori explică şi modul în care inculpaţii ar fi acţionat: „ancheta penală desfăşurată în prezenta cauză a documentat o activitate infracţională complexă, coordonată, executată la nivelul activităţii comerciale şi bancare a societăţilor VIVANI SALUBRITATE SA, WIMAX R SRL, OIL SITE SRL, PRODECOR SRL, MVO 08 SRL, activitate având ca obiect înregistrarea, în evidenţele contabile ale VIVANI SALUBRITATE şi respectiv WIMAX R, a unor cheltuieli fictive aferente unor operaţiuni nereale, şi respectiv tranzacţionarea bancară prin conturile societăţilor menţionate, retragerea în numerar şi însuşirea de către liderii grupului, a sumelor de bani pretins a reprezenta contravaloarea prestaţiilor facturate, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor, cunoscând că banii spălaţi provin din activităţi de evaziune fiscală” se arată în rechizitoriu. 
 
Procurorii susţin că prejudiciul creat bugetului de stat în urma activităţii infracţionale se ridică la suma de 2,5 milioane de lei. 
 
Achitaţi din lipsă de probe 
 
După trei ani de cercetări, ancheta cu privire la oamenii de afaceri din Ialomiţa s-a finalizat în 2015, ocazie cu care dosarul penal a fost trimis în judecată, la Tribunalul Ialomiţa. Prima soluţie în acest caz a fost dată la Slobozia, în urma ei atât Vasile Iancu, cât şi Dumitru Vişan şi Roxana Andrei, fiind condamnaţi la pedepse cu executare, de 4 ani. Mai mult, instanţa din Slobozia a decis şi aplicarea unui sechestru asigurator pe o sumă de bani a cărei valoare a fost stabilită la 4,3 milioane de lei.
 
Sentinţa a fost atacă cu apel la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care s-a pronunţat recent asupra acestui caz. Judecătorii din Bucureşti au apreciat însă că nu există probe în acest dosar, motiv pentru care au stabilit ca inculpaţii să fie achitaţi. În soluţia dată, magistraţii invocă art. 16, alin.1, lit. C din Noul Cod de Procedură Penală, potrivit căruia răspunderea penală dispare în cazul în care nu există probe asupra persoanei cercetate.
În baza art.16 alin.1 lit.c Cod procedură penală dispune achitarea inculpaţilor Dumitru Vişan, Vasile Iancu şi Roxana Andrei” se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Bucureşti. 
 
De menţionat este faptul că unul dintre afaceriştii achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti se află în prezent la închisoare, unde execută o pedeapsă de 4 ani pentru fapte de evaziune fiscală. Este vorba despre afaceristul Dumitru Vişan, condamnat definitiv în urma unei anchete a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. 
 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: