Cum a ajuns Ialomiţa campioană la pestă porcină. Medic: „Ne luptăm cu morile de vânt, nu se respectă nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul care afectează animalele nu are leac FOTO Shutterstock
Virusul care afectează animalele nu are leac FOTO Shutterstock

În România, sunt active 585 de focare de pestă porcină, iar cele mai multe, 208, se află în judeţul Ialomiţa. Autorităţile sanitare sunt în alertă, iar producătorii de carne spun că situaţia este critică.

În perioada 22-28 octombrie au fost înregistrate în România 30 de focare noi de pestă porcină africană, dintre care nouă în Ialomiţa. Medicii veterinari spun că sunt epuizaţi din cauza luptei cu oamenii care încă nu conştientizează şi nu respectă nicio regulă. Tot vestul judeţului Ialomiţa este sufocat de pestă porcină.

„Ne luptăm cu morile de vânt, este cumplit, 99% nu respectă nimic. Să fii atât de indolent încăt să nu respecţi minimele norme de biosecuritate...Ia-ţi galoşi când intri la animale, pune un preş cu sodă caustică, e un dezinfectant puternic şi la îndemâna oricui, pe el când ieşi ca să te dezinfectezi şi să nu mai plimbi virusul de colo-colo. Proprietarii nu ţin cont de nimic: achiziţionează porci fără documente, fac monte şi însămânţări cu vieri neautorizaţi. În mediul silvatic, virusul există, este prezent. De acolo este adus în gospodării şi răspândirera se face rapid. Animalele sunt hrănite cu produse de pe câmp, nimeni nu ţine cont de nimic”, explică dr. Mihai Puia, director executiv al DSVSA Ialomiţa.

Autorităţile spun că cea mai sigură măsură de eradicare a virusului, pentru care în prezent nu există niciun tratament, este limitarea creşterii porcului în gospodărie.

„Trebuie să se facă o dimensionare clară a exploataţiilor non-profesionale. Nu poţi să vii şi să spui că 25, 48 sau 100 de porci îi creşti în gospodărie pentru consum propriu. Asta este creştere pentru vânzare. Atunci, dacă totul este reglementat, se vor transforma în societăţi comerciale, care pot fi verificate, li se vor impune conditii pentru a putea funcţiona, iar când apar probleme, putem să închidem şi să luăm măsurile necesare”, spune Mihai Puia.

Cum se răspândeşte

În urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora, dar şi scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată) .

De asemenea, sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani) reprezintă o altă mare problemă care duce la răspândirea virusului.

Pe lista neagră, spun medicii veterinari, se mai află nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa specialistul atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, dar şi aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc. Nu în ultimul rând, apariţia focarelor de boală ţine şi de nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere.

Multă carne din import

Din cauza virusului care a lovit România în urmă cu 4 ani, fermele au fost decimate şi nu mai pot asigura decât cel mult o treime din consum. Conform prognozelor, se pare că şi  anul acesta de Crăciun vom mânca mai multă carne de porc de import.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune că doar în acest an, peste jumătate de milion de porci au fost eutanasiaţi: Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorităţi. Doar anul asta peste jumătate de milioane de porci au fost omorâţi şi îngropaţi, peste 40.000 de scroafe au fost ucise.

Aproape 70% din carnea de porc pe care o consumăm este din import. Fermele româneşti asigură doar o mică parte din necesarul de consum. În 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru guvernare. Surse: Liberalii nu abandonează discuţiile cu USR

Medic, despre pandemie: La noi colcăie. Nu se mai moare de COVID în spital, cât acasă. Suntem condamnaţi la calvar

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite