Învăţământul din Ialomiţa pariază pe viitorii meseriaşi. Numărul elevilor înscrişi la şcolile profesionale s-a dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi elevi preferă să studieze în învăţământul profesional FOTO: Mădălin Sofronie
Tot mai mulţi elevi preferă să studieze în învăţământul profesional FOTO: Mădălin Sofronie

Proiectul de relansare al învăţământului profesional propus de Ministerul Educaţiei Naţionale prinde contur în judeţul Ialomiţa. Comparativ cu anul trecut, în care a fost lansat, numărul elevilor înscrişi în şcolile profesionale s-a dublat. Astfel, 600 de viitori meseriaşi au început şcoala în Ialomiţa la 15 septembrie.

După 14 ani în care învăţământul profesional a fost trecut cu vederea de oficialii din Ministerul Educaţiei Naţionale, în toamna anului trecut, instituţia a iniţiat o platformă de relansare a acestei forme de învăţământ.
Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa, oficialii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa au organizat un număr de 23 de clase de profesională, în nouă unităţi de învăţământ.

Trei au fost organizate în mediul rural, iar alte şase în mediul urban. În 2014 – 2015, la nivelul judeţului Ialomiţa au fost şcolarizaţi în şcolile profesionale un număr de 300 de elevi.

Anul şcolar 2015-2016 a adus însă noi provocări pentru şcolile profesionale din Ialomiţa. Aşa se face că, la 15 septembrie 2015, numărul elevilor care au optat să devină viitori meseriaşi s-a dublat. 600 de elevi visează de aproape o lună  la momentul în care vor avea o meserie după terminarea cursurilor.

„Învăţământul profesional a trecut prin nenumărate experimente, iar de anul şcolar trecut am revenit la forma iniţială, cea a şcolilor profesionale. Este cea mai bună soluţie atât pentru elevi, cât şi pentru angajatorii care caută meseriaşi” susţine Elena Radu, inspectorul de specialitate pentru disciplinele tehnice din cadrul ISJ Ialomiţa.
O altă provocare a presupus-o descoperirea parteneriatelor cu angajatorii, unde elevii să poată desfăşura activităţile practice. Potrivit legislaţiei în vigoare, orice şcoală profesională trebuie să aibă parteneriate cu angajatori.

În Ialomiţa, şcolile profesionale formează tehnicieni în agricultură, bucătari sau specialişti în protecţia mediului, motiv pentru care au fost încheiate parteneriate cu peste 50 de societăţi care se încadrează în acest profil.

„Avem nevoie de meseriaşi”

Piaţa muncii abundă şi ea de locuri de muncă pentru muncitorii calificaţi într-o meserie. În ultima săptămână, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa avea disponibile pentru muncitorii calificaţi peste 100 de locuri de muncă.

De asemenea, angajatorii caută la rândul lor oameni cu studii într-o meserie. „Nu mai sunt meseriaşii de altă dată pe care îi ştiam noi. Este nevoie de ei, iar ideea de a relansa învăţământul profesional este una bună. Eu chiar am în practică la mine 5 elevi” susţine Romulus Ionescu, administratorul unei societăţi agricole care-şi desfăşoară activitatea în Bărăgan.

La rândul lor elevii sunt foarte încântaţi că învaţă o meserie şi speră să-şi găsească un loc de muncă. De exemplu, Ion Marian din Andrăşeşti a preferat clasa de mecanici auto formată la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Slobozia pentru că „sunt pasionat de maşini şi vreau să învăţ totul despre cum se fabrică şi cum pot să le repar. Sigur voi găsi de muncă într-un atelier” motivează elevul.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite