VIDEO Viaţă de coşmar într-un bloc de locuinţe sociale de la marginea Slatinei. „Mai iese câte unul cu piciorele-nainte de-aici, asta e!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile care au copii mici ţin caloriferul electric tot timpul pornit FOTO: Alina Mitran
Familiile care au copii mici ţin caloriferul electric tot timpul pornit FOTO: Alina Mitran

Peste 150 de suflete, dintre care zeci de copii, familii sărmane, au început lupta cu iarna grea într-un bloc de locuinţe sociale de la marginea Slatinei, în mijlocul topitoriilor de aluminiu. Între timp, subvenţia la căldură de care săracii ar trebui să beneficieze s-a pierdut pe drum.

De pe strada Constructorului din Slatina, o zonă industrială, ticsită de hale de producţie, vin în fiecare dimineaţă spre oraş peste 40 de copii, la grădiniţă sau la şcoală. Cel mai scurt drum este parcurs, pe timp de vară, în 30-40 de minute, însă iarna este un coşmar, pentru că părinţii nu-şi permit să plătească serviciile de taxi, iar primăria, deşi a primit cereri, nu le-a pus la dispoziţie un microbuz şcolar. În această iarnă nu vor mai avea nici căldură la calorifere, cel mult câte un calorifer electric în fiecare cameră, pentru cine-şi permite, totul în urma unei încurcături cu un contor preluat de unul dintre chiriaşii primăriei, cu acordul instituţiei, în numele tuturor.

bloc locuinte sociale slatina

Primăria Slatina a fost de acord ca un singur locatar să-i reprezinte pe ceilalţi în relaţia cu furnizorul de gaz

bloc locuinte sociale slatina

Furnizorul de gaz a anunţat că e nevoie de înfiinţarea unei asociaţii pentru ca subvenţiile chiriaşilor să poată ajunge în cont pentru plata facturii,  un anunţ care, spune Aurelia Cotelin, ar fi ajuns la ea de-abia în această toamnă 

Factura de gaz pentru iarna trecută a depăşit 25.000 lei, bani pe care Aurelia Cotelin, cea care şi-a luat rolul de casier, îi are de acum de scos din buzunar, pentru că, spune aceasta, de-abia în această toamnă i s-a transmis că banii reprezentând subvenţia la căldură la care au dreptul cei mai săraci dintre chiriaşi nu ar fi ajuns în contul furnizorului. Unde sunt acei bani este deocamdată un mister neelucidat, casiera alegându-se, în schimb, cu o plângere penală în urma unui presupus caz de delapidare, de care o acuză primăria.

Fără gaz, unii şi fără curent, şi cu apă dintr-un puţ forat în apropiere

În blocul de locuinţe sociale de pe strada Constructorului, ocupanţii celor 59 de camere au ajuns după ce un alt bloc în care unii locuiau legal, în vreme ce alţii se aciuaseră, a fost dinamitat de primărie, iar pe locul lui a fost construit un parc, în urmă cu mai bine de 6 ani. Aici, în blocul cunoscut drept „blocul CONCIS“ (pentru că a aparţinut unei firme de construcţii care îşi caza pe vremuri muncitorii), gaz se furniza, oricum, doar pe timp de iarnă, pentru a putea fi pornite centralele termice situate la fiecare etaj. Apă au dintr-un puţ forat în apropiere, nu de la reţeaua oraşului, WC-ul este pe hol, o parte dintre locatari reuşind să-şi facă ceva modificări şi să-şi amenajeze câte o baie în camera de 19 m.p., care celor mai mulţi le serveşte şi de dormitor, şi de living, şi de bucătărie, şi de baie. Unii nu mai au curent electric, pentru că nu şi-au mai permis să plătească facturile restante.

bloc locuinte sociale slatina

Uşa de la intrarea în bloc este blocată în poziţia deschis, iar pe holuri urlă vântul. La baia de la parter, spune Aurelia Cotelin, nu mai e geam la fereastră de nişte ani. La etajele I şi II lucrurile stau mai bine, cine îşi doreşte în primul rând un minim de igienă luându-şi responsabilitatea de a îngriji baia pentru toţi cei care o folosesc.  Chiar şi cei mai grijulii nu mai ştiu în schimb, acum, ce să facă să ţină mucegaiul departe de pereţi.

bloc locuinte sociale slatina

Blocul se află în mijlocul halelor de producţie de tot felul 

„Aşa ne chinuim, cu un calorifer, cu ce putem. Avem copii mici, nu putem să-i ţinem sub plapumă toată ziua. La mine, la parter, stau pe apă, e apă în subsol până sus, ne îngheaţă picioarele. Ni s-au îmbolnăvit copiii, că nu mai vorbim de noi, oameni în toată firea.  Mai iese câte unu’ cu picioarele ’nainte, asta! iarna ţinem geamurile închise să nu se facă frig, dar vara ni se umple camera de funingine, nu vedeţi ce e-n jur, ăsta e mediu să-ţi creşti copiii, cu toate pulberile astea?! 

Chiriaşă într-un bloc de locuinţe sociale: „Îmi îngheaţă picioarele încălţată, în casă, mă credeţi?!“

Ce e pe pervaz, e şi-n plămâni, vă daţi seama!“, se plâng chiriaşii primăriei, care stau câte unul, câte doi, câte trei şi chiar şi câte şapte în cameră. Deşi chiria pe care o plătesc nu este foarte mare - fiind familii care achită lunar şi 8,4 lei (chiria reprezintă 10% din venit, iar unii dintre ei trăiesc doar din alocaţia copiilor), iar altele (12 din 59) care n-o plătesc deloc, fiind scutite pentru că sunt încadrate în grad de handicap -  şi-ar dori condiţii mai bune.

„E normal să plătesc eu pentru toţi?!“

Iarna trecută, în blocul CONCIS a fost căldură, ba chiar „unii ţineau geamurile la perete, le-a plăcut“. O parte dintre locatari, 27, mai precis, au plătit cât le-a revenit din factura de gaz care soseşte pe numele casierei Aurelia Cotelin (una dintre chiriaşe a spus că a plătit câte 180 lei lunar), în vreme ce aceia care beneficiau de subvenţie au stat liniştiţi, convinşi că acei bani vor ajunge tot acolo. De-abia în septembrie, spune Aurelia Cotelin, furnizorul de gaz ar fi anunţat-o că are o factură restantă de peste 25.000 lei şi că în această iarnă, dacă nu plătesc restanţele, nu li se mai furnizează gaz.

bloc locuinte sociale slatina

Fără gaz, nu au căldură de la calorifere. Cei care au plătit din buzunar gazul sunt revoltaţi de situaţie şi se consideră nedreptăţiţi, cum la fel se consideră şi casiera care a luat totul pe numele ei. „Dar e normal să rămân eu cu factura de 250 de milioane, acuma, când am avut toţi căldură?!“, spune femeia, care deşi a mers în audienţă la viceprimar, la primar, la directorul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului din primărie, instituţia care are în subordine asociaţiile de proprietari şi blocurile primăriei, nimeni nu a putut să o lămurească  ce s-a întâmplat cu banii din subvenţia la care aveau dreptul o parte dintre chiriaşi.

bloc locuinte sociale slatina

„Sunt copii, se trezesc în frig, vin din frig, tot în frig vin, nici la ei nu se gândesc? (...) De când am venit, în fiecare an a murit câte-un om.  Îl scoli pe copil din pătură, îl duci prin frig, stă un pic acolo în căldură, la şcoală, şi vine tot în frig. Mă trezesc la cinci-şase dimineaţa că nu mai pot să respir, din cauza gazelor de aici“, se plânge o altă chiriaşă.

„Datoriile acumulate sunt datorii de fapt înregistrate de administratorii care au fost acolo“

De când s-a trezit cu datoria de peste 25.000 lei, Aurelia Cotelin nu mai ştie unde să meargă în audienţă şi să descurce lucrurile, presată fiind şi de cei buni-platnici care s-au achitat de datorii la timp. La DADPP, în schimb, situaţia este altfel prezentată. Datoria acumulată nu ar cădea în sarcina nimănui altcuiva decât a casierei, care ar fi încasat de la oameni banii, în schimb nu i-a plătit mai departe către furnizori. Mai mult, directorul DADPP, Narcisa Ionescu, a prezentat şi o notă explicativă pe care Aurelia Cotelin a semnat-o şi în care aceasta recunoaşte că din septembrie 2017 şi până în iunie 2018 ar fi încasat peste 17.000 lei de la chiriaşi şi ar fi plătit, în schimb, doar o parte, recunoscând că ar avea de dat înapoi peste 11.000 lei, bani pe care s-a angajat să-i restituie lunar în rate de câte 600 lei.

bloc locuinte sociale slatina

„Chiriaşii locuinţelor sociale din imobilul situat pe strada Constructorului numărul 3 nu beneficiază de furnizarea de gaze naturale întrucât contorul a fost preluat pe persoană fizică şi nu pot beneficia de subvenţii. Au fost îndreptaţi către Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială astfel încât să beneficiaze individual de subvenţiile prin încălzirea pe electricitate.  

bloc locuinte sociale slatina

Blocul este înconjurat de fabrici, noxele fiind de nesuportat, se plâng oamenii

Datoriile acumulate sunt datorii de fapt înregistrate de administratorii care au fost acolo, ambii administratori au delapidat, ca să spun aşa, asociaţia, astfel încât inspectorii din cadrul Direcţiei Administrarea Patrimoniului au întocmit note de constatare, au luat declaraţii şi au transmis dosarele fiecăruia dintre ei poliţiei, pentru a se demara procedura de urmărire penală“, a declarat Ionescu.
De la datoria asumată de Cotelin către inspectorii primăriei şi până la factura, doar la gaze, în sumă mult mai mare, ar mai fi vorba şi de cuantumul subvenţiilor, despre care nimeni nu a putut spune unde se regăsesc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite