O nouă acuzaţie de malpraxis la Spitalul Judeţean din Slatina: copil de patru ani rămas paralizat de o mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un doctor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina care a mai fost acuzat de malpraxis se află acum din nou în aceeaşi ipostază după ce un copil pe care l-a tratat pentru o fractură de mână a constatat că are mâna în cauză complet paralizată. Doctorul respectiv, Mircea Tusciu (foto), a mai fost acuzat în urmă cu trei ani de moartea unui copil de nouă ani pe care l-ar fi tratat necorespunzător. Conducerea spitalului a declanşat o anchetă.

Despre caz s-a aflat astăzi, deşi situaţia pare că durează de câteva săptămâni. Octavian Burcea, de patru ani, din comuna Osica, judeţul Olt, a fost adus de părinţi la Spitalul Judeţean din Slatina în data de 10 mai din cauza unei căzături ce i-a provocat micuţului o fractură la mâna dreaptă. Băiatul a intrat pe tura dr. Mircea Tusciuc la secţia Chirurgie Infantilă, care i-a pus o atelă gipsată şi, după cinci zile de internare, l-a externat. Dupa trei săptămâni de la acest moment, timp în care copilul a venit periodic la control, i-a fost scos gipsul, dar acesta a spus că nu îşi mai poate mişca mâna. Pareza s-a transformat, după câteva zile, într-o paralizie totală a mâinii drepte, iar pe data de 10 iunie, băiatul a fost trimis la Spitalul Nr. 1 de Urgenţă din Craiova.

Medicii craioveni de aici au decis, la rându-le, să-l trimită pe copil, în urma mai multor investigaţii medicale, la un spital din Bucureşti, acesta aflându-se internat în prezent la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Reprezentanţii oficiali ai spitalului unde a început totul, respectiv Spitalul Judeţean Slatina, au aflat despre cât de serioasă este problema abia astăzi, în urma unui telefon primit de la unitatea sanitară din Capitală.

„ Astăzi (vineri, n.a.) am fost şi noi informaţi că băiatul este internat la Spitalul <Grigore Alexandrescu> din Bucureşti.  La nivelul spitalului a fost constituită o comisie care va trage concluziile din punct de vedere medical. Dacă se va stabili că s-a făcut o greşeală, atunci vom lua măsuri care atare”, a declarat managerul spitalului slătinean, Andrei Iordache.

Trimis înapoi pe post de judecatori

Doctorul Mircea Tusciuc, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, nu se află la primele acuzaţii de malpraxis. El a fost acuzat că, în urmă cu aproape trei ani, în luna mai 2010, nu a acordat îngrijrile medicale necesare unui copil de nouă ani din comuna Şerbăneşti, judeţul Olt, care fusese diagnosticat greşit de către un alt coleg, dr. Paul Iancu. Tusciuc a dispus externarea băiatului la trei zile de la internare, dar acesta a fost adus de urgenţă la spital în aceeaşi seară şi reinternat. În dimineaţa zilei următoare, dr. Tusciuc l-a operat pe băiat şi i-a amputate mâna stânga, însă, din cauza unor complicaţii medicale ulterioare, băiatul a decedat în ziua următoare.

Deşi ambii doctori au fost concediaţi, Tusciuc a reuşit să revină pe post după ce a câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean. Mircea Tusciuc a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă alături de colegul său care l-a diagnosticat iniţial pe băiat, sentinţa în acest caz urmând să fie pronunţată în cursul săptămânii viitoare.

"Spitalul groazei" şi victimele sale

În ultimii ani, Spitalul Judeţean din Slatina a căpătat o faimă deloc de invidiat în ţară din cauza deceselor cauzate de diverse afecţiuni medicale tratate superficial de către anumite cadre medicale. Din acest motiv s-a ales cu apelativul “Spitalul groazei”. Pentru a da numai câteva exemple, putem aminti cazul şocant al unei tinere însărcinate de 27 de ani care a murit în spital, la finele anului 2010, după o operaţie. Tot la finele anului 2012, un bărbat din Scorniceşti a decedat după ce şi-a tăiat din greşeală trei degete de la o mână. La începutul anului 2011, un bărbat a murit aici după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale spitalului. Anul trecut, o tânără ziaristă din Slatina, internată cu o infecţie la ureche, a decedat după ce doctorii nu au fost în stare să-şi dea seama la timp de ce anume suferea. Iar exemplele pot continua. Până acum, niciunul dintre doctorii sau celelalte cadre medicale din spital implicate nu au ajuns după gratii pentru vieţile pierdute.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite