Doi poliţişti şi un jandarm din Slatina, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare pentru implicarea într-o bandă de cămătari

Doi poliţişti şi un
jandarm din Slatina, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare pentru implicarea
într-o bandă de cămătari

Poliţistul Claudiu Laurenţiu Paţa (foto) va trebui ca, alături de colegul său, Marius Veţeanu, să intre din nou după gratii... (FOTO: Mugurel Manea)

Poliţiştii slătineni Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, precum şi jandarmul Nelu Cosma, achitaţi iniţial de Tribunalul Olt într-un mare dosar de şantaj şi cămătărie, au fost condamnaţi, joi – 14 noiembrie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la executarea a câte patru ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă, sentinţa fiind pronunţată în urma recursului formulat la Curtea de Apel Craiova de toţi cei 18 inculpaţi din dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost ultima speranţă pentru cei trei angajaţi ai Ministerului de Interne de a rămâne liberi - ei fiind achitaţi, iniţial, de Tribunalul Olt, după ce au stat câteva luni după gratii, acuzaţi fiind de implicare într-o reţea de cămătărie şi şantaj din judeţul Olt. Cei doi angajaţi ai IPJ Olt, Claudiu Laurenţiu Gabriel Paţa şi Marius Veţeanu, şi, respectiv, jandarmul Nelu Cornel Cosma, au fost condamnaţi fiecare la câte patru ani închisoare cu executare, la care se adaugă şi o pedeapsă complementară de încă doi ani, interval în care vor avea interzise o serie de drepturi cetăţeneşti.

Pentru toţi cei trei de-acum foşti angajaţi ai MAI urmează a li se scădea din pedepsele menţionate acele perioade petrecute deja după gratii, respectiv intervalul cuprins între 17 septembrie 2010 - 3 iunie 2011 pentru poliţişti, respectiv 17 - 23 septembrie 2010 pentru jandarm. Acuzaţia adusă acestora de autorităţi: aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat – în cazul poliţiştilor Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, respectiv complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată – pentru jandarmul Nelu Costea.

Pedepsele primite de inculpaţi: “fără număr”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa iniţială aplicată liderului grupării, Constantin Enache - zis Mafiotu’ - de 12 ani închisoare cu executare, dar şi cea dată lui Viorel Mangîru – cinci ani închisoare (plus trei ani din alt dosar). Menţionăm că Mafiotu’ este imobilizat într-un cărucior cu rotile din septembrie 2011 când, în timp ce era încarcerat Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, a suferit un accident vascular ischemic.

În ce-i priveşte pe restul inculpaţilor, situaţia se prezintă astfel: Eugenia Monica Radu, sau “Jeni”, concubina liderului grupării, condamnată iniţial de Tribunalul Olt la trei ani cu suspendare, a primit de la judecătorii ICCJ cinci ani de închisoare cu executare. Marius Ştefan Dincă, zis şi „Lari”, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare; Marian Stoiculescu (zis “Sever”), Mihai Marin, Giani Gigi Budor, Mihail Stoiculescu şi Adrian Mihai au primit câte patru ani de închisoare cu executare; Adrian Alecsandru, Ene Mozoc şi Nicu Stoiculescu – câte patru ani şi şase luni “cu executare”; Stancu Iancu şi Alexandru Rotariu – şapte ani şi şase luni închisoare cu executare; Dănuţ Tomi Tudor şi Adrian Moţog – câte patru ani de închisoare cu executare (plus încă trei ani dintr-un alt dosar).

Practici interlope bazate de ameninţări

Reamintim că cei 15 membri au grupării au fost reţinuţi de DIICOT la jumătatea lunii septembrie 2010 sub acuzaţia de constituire şi iniţiere de grup infracţional organizat. Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20 % pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300 % pe lună. Multe dintre victime au depus mărturii la dosar că au rămas fără case şi maşini după ce au semnat pentru Mafiotu’ că ar fi primit de la acesta sume mult mai mari decât cele încasate iniţial. Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi suma de un milion de euro.

 

Mai puteţi citi şi:

Interlopul Mafiotu’ şi gaşca lui rămân după gratii

Mafiotu’ s-a săturat de acuzaţii şi vrea reconstituire

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările