Final de proces în Dosarul răpirilor de la Caracal. Ce pedeapsă s-a cerut pentru Dincă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dincă

Procesul în care Gheorghe Dincă şi complicele Fane Risipiţeanu au fost judecaţi pentru răpirea celor două fete, Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu, la Caracal, a ajuns la final.

UPDATE: Avocaţii familiilor celor două fete (Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu) pe care procurorii DIICOT spun că Gheorghe Dincă le-ar fi sechestrat, violat şi ucis în vara anului 2019 au cerut pedeapsa maximă pentru bărbatul din Caracal. S-a întâmplat la ultimul termen al procesului pe fond care se judecă la Tribunalul Olt, iar asta în ciuda opiniilor diferite pe care cei doi avocaţi le au. 

Părinţii Alexandrei Măceşanu au cerut, prin intermediul avocatului Aurel Moldovan, achitarea lui Dincă pentru acuzaţia de omor calificat, iar asta pentru că, a susţinut din nou avocatul, nu există probe în dosar care să dovedească fără tăgadă omorul.  

„Am pus concluzii de achitare“

„Eu am pus concluzii de achitare pentru cele două infracţiuni de omor calificat. Eu nu am fost convins şi nu sunt nici la ora actuală că Gheorghe Dincă a ars un cadavru în acel butoi.  (...) Cred că nu va fi luat în considerare nimic din ce am solicitat, pentru că instanţa trebuie să-l condamne pe Gheorghe Dincă pentru omor calificat, deşi din toate rapoartele de expertiză nu se spune care a fost metoda arderii, ce s-a folosit în metoda arderii, dacă se putea ca materiale folosite să menţină un foc la 800-1.500 de grade şi câte ore dura... De asemenea, nu s-a făcut experimentul cu un animal, aşa cum am cerut şi era normal şi firesc, nu s-a ridicat cenuşă de la faţa locului, nu ni s-a explicat care a fost metoda depistării ADN-ului Alexandrei, oasele ce vechime aveau, lucruri foarte importante care nu conduc spre nicăieri“, a declarat avocatul Moldovan.

Ultimul termen la Tribunalul Olt, în dosarul crimelor de la Caracal. Ce spun avocaţii

Avocatul a mai precizat că un alt argument al cererii de renunţare la acuzaţia de omor a fost chiar un detaliu din certificatul constatator al decesului.  „Pe actul constatator de deces este menţionată data de 26.07.2019, cadavru neidentificat, or Gheorghe Dincă spune că a omorât-o în 25. Păi, neconcordanţă între ce afirmă Dincă şi ce constată medicul, şi care este adevărul? Păi, niciunul, vă spun eu, Dincă nu a omorât-o pe Alexandra“, a mai spus avocatul.

Procurorul DIICOT a cerut la acest ultim termen condamnarea lui Gheorghe Dincă pentru toate infracţiunile de care este acuzat, a mai precizat avocatul Moldovan, acesta dezvăluind de asemenea că avocatul din oficiu al lui Dincă a solicitat, la rândul său, pedeapsa maximă pentru clientul său.

„A pus concluzii de condamnare la cea mai grea pedeapsă, (n. red. – motivând că) aşa cum rezultă din probe a omorât-o. Deci avocatul din oficiu vine în contrapartidă cu solicitarea inculpatului. Eu ştiu că până la urmă trebuie să-ţi reprezinţi clientul indiferent că e sau nu vinovat, să ai un punct de vedere similar cu al clientului, nu să fii în contrapartidă cu el“, a mai spus avocatul familiei Măceşanu.

„Dacă a fost opţiunea lui să spună că a săvârşit faptele, atunci să-şi ia pedeapsa“

Deşi este convinsă că Gheorghe Dincă nu le-a omorât pe cele două tinere, avocata familiei Melencu, Carmen Obârşanu, a cerut pentru Dincă pedeapsa maximă. „Nu mă interesează dacă le-a săvârşit.  Dacă a fost opţiunea lui să spună că a săvârşit faptele (n. red. - în faţa de urmărire penală), atunci să fie condamnat la pedeapsa cea mai grea. Ce doreşte el. Înseamnă că nu vrea să iasă din puşcărie. Am cerut să i se respecte această mare şi unică dorinţă, pentru că suntem convinşi că el din puşcărie nu va mai ieşi“, a declarat Obârşanu.

Dincă a recunoscut, în schimb, inclusiv la acest ultim termen, doar infracţiunile de viol şi trafic de persoane, susţinând, aşa cum a făcut-o, de altfel, de-a lungul întregului proces, că fetele au fost luate din casa lui de către două persoane rămase neidentificate până astăzi. Pentru declaraţiile din cursul cercetării penale, în care Dincă recunoştea uciderea celor două fete, inculpatul a susţinut în faţa judecătoarei de la Tribunalul Olt că a fost constrâns de către anchetatori să facă acele mărturii.

Ştefan Risipiţeanu, complicele lui Gheorghe Dincă, acuzat de viol, a cerut în schimb achitarea, pe motiv că relaţiile sexuale întreţinute cu Luiza ar fi fost, de fapt, consimţite. Pentru Risipiţeanu procurorul DIICOT a cerut, conform declaraţiilor celor doi avocaţi, 12 ani de puşcărie.

„Fetele nu cred că sunt moarte“

Mama Alexandrei Măceşanu a ieşit în lacrimi din sala de judecată, nedorind să facă declaraţii. Deznădăjduită este şi mama Luizei Melencu.

„Ce să mai speri, după trei ani de zile? Uitaţi-vă în ce situaţie am ajuns. Am spus-o şi o spun: aici s-a jucat un teatru, în care rolul principal l-a avut Dincă. Speranţele sunt zero. Fetele nu cred că sunt moarte, sunt vii amândouă, dar probabil lucrurile sunt la nivel înalt...“, a spus Monica Melencu.

Dosarul în care Gheorghe Dincă este acuzat de omor calificat, profanare de cadavre, trafic de persoane şi viol a fost trimis în judecată în ianuarie 2020, la capătul câtorva luni de cercetări şi prezentându-se probe în care familiile victimelor nu au crezut din primul moment. Gheorghe Dincă (69 ani) este acuzat că le-a răpit pe Luiza Melencu (fata de 18 ani la data dispariţiei, dispărută în 14 aprilie 2019, din Caracal) şi pe Alexandra Măceşanu (fata de 15 ani la data dispariţiei, dispărută în 24 iulie 2019), le-a sechestrat în locuinţa sa din Caracal pe care anchetatorii au scotocit-o săptămâni în şir, le-a violat în acea casă, pentru ca în cele din urmă să le ucidă pe fiecare în câteva zile de la răpire, iar cadavrele să le ardă într-un butoi.

Reamintim că dispariţia celor două fete a devenit cu adevărat un caz pe care autorităţile s-au apucat să-l cerceteze serios de-abia în momentul în care, în 25 iulie 2019, Alexandra Măceşanu, care se afla sechestrată într-un imobil, a reuşit să sune la 112 şi să ceară ajutor, a doua zi, la 6,00 dimineaţa, poliţiştii intrând în casa lui Dincă şi reţinându-l.

Ştirea iniţială

Procurorul DIICOT a cerut pentru Gheorghe Dincă pedeapsa maximă, de 30 de ani, în timp ce pentru complicele Fane Risipiţeanu a cerut 12 ani pentru viol. 

Avocatul familiei Alexandrei Măceşanu a cerut achitarea în cazul acuzaţiei de omor, susţinând în continuare că nu exista dovezi că fata e moartă, în timp ce avocata familiei Melencu a cerut pedeapsa maximă. Chiar şi avocatul din oficiu al lui Dincă a ceruit ca bărbatul de 69 ani să stea cât se poate de mult în închisoare.

Pronunţarea sentinţei va fi la 12 august. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Luiza Melencu, fata pe care autorităţile s-au prefăcut că o caută, făcuse trei ani de şcoală în Italia. «...mami, aici nu prea-mi place, nu e la fel ca în România»

O adolescentă dintr-o comună de lângă Caracal a dispărut. Părinţii solicită ajutor

UPDATE Ipoteză şocantă în cazul dispariţiei mai multor adolescente din Olt: fetele ar fi fost găsite arse. Institutul de Criminalistică a trimis specialişti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite