Otilia, „copilul din sistem“ care dă admitere la Medicină. Ce spune femeia care i-a rescris destinul
0A absolvit în acest an liceul, a trecut cu bine de Bac şi în câteva zile susţine probele de admitere la Medicină. Acest parcurs cu greu ar fi fost posibil în familia naturală, unde Otilia şi fratele ei mai mare trăiau în condiţii greu de imaginat.
„Otilia este un copil minunat. Este inteligentă, foarte devotată, cel mai mult îi place să înveţe“, sunt vorbele Silviei Druşa, asistent maternal profesionist, mama după fapte, nu după sânge, a proaspetei absolvente de liceu.
Otilia a absolvit cel mai bun liceu din oraşul Balş şi unul de top din judeţul Olt, Liceul Teoretic „Petre Pandrea“. În câteva zile susţine probele pentru admiterea la Medicină, la Universitatea Craiova. Este visul ei de când era foarte mică, după cum îşi aminteşte asistentul maternal.
„De când era mică îmi spunea mereu că ea vrea să devină medic. A perseverat şi eu am susţinut-o, şi eu ca persoană, dar şi familia mea“, mai spune Silvia Druşa.
Otilia o priveşte, în tot acest timp, cu dragostea oricărui copil pentru mama lui. „Din prima zi mi-au spus «mam㻓, dezvăluie femeia, iar Otilia zâmbeşte. Spune că-şi aminteşte acea zi, deşi avea doar 4 ani. Îşi ţinea de mână fratele cu patru ani mai mare. Aşa au înaintat către asistentul maternal care i-a îngrijit de atunci pe amândoi.
„Am patru copii. Două fete mari, căsătorite, pe Otilia şi pe fratele ei“, întăreşte mama Silvia.
„Am avut frate mai mic care a fost muşcat de şobolan“
Tânăra ştie cine este, şi-a cunoscut părinţii, aceştia chiar au vizitat-o ocazional, însă vizitele s-au oprit deja de ani buni. A aflat că tatăl biologic a decedat între timp, că mama s-a recăsătorit... Vorbeşte asumat despre toate aceste lucruri. Nu-şi condamnă părinţii, spune doar că trăiau în condiţii mizere.
„Am fost la o familie care nu avea condiţii, am avut frate mai mic care a fost muşcat de şobolan... Condiţii mizere. Părinţii i-am întâlnit când eram mai mică, până în clasa a VIII-a m-au vizitat. Cred că da, ar fi şi mama mândră de mine, dar, sincer, eu fac asta pentru mine. Eu îi consider părinţii pe cei care ne-au crescut“, spune tânăra cu visul de a ajuta oamenii.
Otilia vrea să devină medic FOTo. Alina Mitran
Asistenţii maternali, care în viitor îi vor deveni părinţi şi în acte, pentru că vor să iniţieze procedurile de adopţie, au făcut pentru Otilia eforturile pe care le fac toţi părinţii conştienţi de potenţialul copilului lor.
Otilia a învăţat şi singură mult, dar a făcut şi pregătire în particular cu profesori de Matematică, Fizică şi Biologie, ultimele două discipline constituind probe pentru admiterea la Medicină. Otilia are şi un plan de rezervă, astfel că dacă nu av reuşi să fie admisă acolo unde îşi doreşte va aplica şi pentru Facultatea de Asistenţi medicali şi pentru cea de Asistenţă Socială.
Se vede pe viitor un specialist serios, în sistemul medical românesc sau poate chiar în sistemul de protecţie socială. Fratele biologic, alături de care a crescut în casa asistenţilor maternali, lucrează în Germania, la aceeaşi firmă la care lucrează şi fiica cea mare a Silviei Druşa.
Silvia Druşa, asistentul maternal care i-a crescut pe Otilia şi pe fratele ei, este foarte mândră de rezultatele fetei FOTO: Alina Mitran
„El este în Germania, împreună cu sora noastră mai mare. Sincer, mă tentează plecatul în străinătate, dar asta fiind medic, n-aş pleca acum“, mai spune Otilia.
Tânăra îi încurajează pe toţi copiii aflaţi într-o situaţie similară să nu renunţe, deşi este conştientă de ajutorul primit. „N-aş fi reuşit dacă nu mă ajutau şi părinţii, cu meditaţii, cu susţinere...“, a mai spus Otilia.
Din totalul copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială din judeţul Olt, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, 14 absolvenţi de liceu au promovat examenul de Bacalaureat (din cei aproximativ 30 înscrişi), în vreme din cei 50 elevi care au susţinut Evaluarea Naţională, 19 au avut medii peste 5.
Sunt copii îngrijiţi de asistenţii maternali în familiile asistenţilor, dar şi copii care trăiesc în căsuţe de tip familial, unii ajunşi în acest sistem de la vârste foarte mici, chiar de la naştere, iar alţii preluaţi chiar şi la vârsta adolescenţei, în urma problemelor grave constatate în familiile naturale.
Vă recomandăm şi: