Meşter din Bobiceşti, fan Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olteanul Gheorghe Dabu a realizat replici ale unor opere celebre în propria curte. Olteanul a lucrat ca tâmplar, strungar şi lăcătuş mecanic, iar acum, la vârsta pensiei îşi omoară timpul trudind la câmp şi lucrând în atelierul său.

Atunci când intri în curtea lui Gheorghe Dabu, din Bobiceşti ai impresia că eşti în Parcul Central din Târgu Jiu. Lipseşte Poarta Sărutului, dar dai în gospodărie de Masa Tăcerii sau Masa Zodiacului, cum a botezat-o meşterul după ce i-a pictat semnele zodiacale pe ea, şi calci pe o alee, varianta Coloanei Infinitului în plan orizontal. Gheorghe Dabu are 73 de ani şi de aproape 60 face tâmplărie şi sculptură. Meşterul oltean, om simplu cu opt clase îl admiră pe marele Constantin Brâncuşi.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO

„Am auzit de Brâncuşi când eram copil. Am fost şi la Târgu Jiu şi i-am văzut sculpturile. Am citit mult despre el. Am luat-o şi eu pe urmele lui, iar la 30 de ani am făcut Coloana Infinitului din lemn. Am lucrat două săptămâni la ea, am făcut-o de 12 metri, dar am dat-o jos pentru că lemnul se erodase şi putea să cadă peste casă. În 1973 am făcut aleea din curte după forma Coloanei Infinitului. Masa Zodiacului am făcut-o în 1983“, explică Gheorghe Dabu (73 ani). De talentul său a aflat până şi primarul comunei, care l-a rugat să facă Masa Tăcerii şi la intrarea în satul Bobiceşti, în 2007. Este vestit şi printre localnici. „Ăştia ştiu că sunt pocit“, confirmă Gheorghe Dabu. Meşterul plănuieşte să facă din nou Coloana Infinită, dar de această dată din beton.

image

VEZI alte opere ale lui Brâncuşi de Bobiceşti

Viorile „Dabu“

Gheorghe Dabu nu este cunoscut printre olteni numai datorită realizării celor două opere ale marelui Constantin Brâncuşi, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului în miniatură, ci şi graţie viorilor pe care le realizează. Nu dispune de aparatura fabricii de instrumente de la Reghin, dar cu uneltele confecţionate de el a reuşit să facă lemnul să cânte. A făcut prima vioară la vârsta adolescenţei. De atunci a realizat alte cinci. Meşterul spune că este o muncă migăloasă, lucrând mai bine de o săptămână la confecţionarea unui singur instrument muzical. În prezent, Gheorghe Dabu lucrează la o nouă vioară. Cu această ocazie, meşterul Dabu şi nepoatele sale au învăţat să cânte la „Regina instrumentelor“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite