La Slatina au reînceput să fie ridicaţi maidanezii de pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Slatina au reînceput să ridice câinii fără stăpân de pe străzile urbei începând de la finele săptămânii trecute. Animalele nu au mai fost ameninţate de hingheri de începutul anului, după ce municipalitatea nu a mai reînnoit contractul cu firma ce se ocupase anterior de problemă. Reluarea acţiunilor de capturare a maidanezilor nu va fi urmată însă şi de eutanasierea lor deoarece la Slatina nu există, deocamdată, cadrul legal.

Practic, de la începutul acestui an, câinii fără stăpân din Slatina s-au putut plimba nestingheriţi pe orice stradă şi cartier din municipiu după ce primăria nu a mai reînnoit contractul cu firma care s-a ocupat anterior de problemă. “Concediul” maidanezilor a luat sfârşit la finele săptămânii trecute, după ce autorităţile locale au dispus reluarea acţiunilor de capturare a maidanezilor din oraş, mutare comandată în paralel cu publicarea, tot de către primărie, pe site-ul propriu, a noului Regulament de organizare şi funcţionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Astfel, regulamentul cu pricina a fost supus spre dezbatere publică şi, până pe data de 10 aprilie, slătinenii au ocazia de a-şi spune părerea despre conţinutul acestui proiect şi să vină cu propuneri deoarece, ulterior, Regulamentul cu pricina urmează a fi supus aprobării în Consiliul Local.

“Ştiu cât de serioasă a devenit această problemă a maidanezilor şi vreau să vă spun că, de la mijlocul săptămânii trecute, am dispus reluarea acţiunilor de strângere a acestora de pe străzile oraşului. Câinii astfel recuperaţi vor fi transportaţi şi cazaţi în adăpostul unui ONG ("Prietenii noştri, câinii", n.a.) ce are un spaţiu de aproape 3.500 mp, şi, tot aici, aceste animale vor fi sterilizate de către medici autorizaţi. Câinii nu vor fi însă şi eutanasiaţi - cel puţin nu acum, deoarece tocmai am terminat şi expus spre dezbatere un nou Regulament de organizare şi funcţionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân, care, odată aprobat în Consiliul local, ne va permite rezolvarea acestei probleme”, a afirmat edilul Slatinei, Minel Prina.

Autorităţile locale speră să finalizeze cât mai rapid demersurile pentru organizarea unei licitaţii în privinţa maidanezilor după ce Regulamentul anterior menţionat va fi şi adoptat în Consiliul Local. Abia apoi se va permite şi aplicarea procedurii eutanasierii.

Maidanezii ar putea deveni “istorie” în Slatina în 3 ani

Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aşa cum a fost conceput, este structurat pe zece capitole - fiecare conţinând mai multe secţiuni unde sunt prevăzute şi stipulate condiţiile în care se va desfăşura activitatea de capturare, transportare, sterilizare, cazare şi, în ultimă fază - eutanasiere a câinilor maidanezi. Acelaşi document prevede condiţiile în care un animal poate fi adoptat în termen de 14 zile de la data la care a fost adus în adăpostul de la Sărăceşti.  În acelaşi document sunt stipulate o serie de obligaţii pentru proprietarii de animale - persoane fizice sau juridice, care trebuie să asigure toate măsurile necesare astfel încât animalele să nu circule libere şi nesupravegheate în afara proprietăţii.

În ceea ce priveşte eutanasierea câinilor maidanezi, acelaşi regulament de pe siteul Primăriei prevede că aceasta va fi executată numai de către medici veterinari, conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor aprobat de Colegiul Medicilor Veterinari, în termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost. Cadavrele patrupedelor vor fi incinerate, cu respectarea normelor în vigoare.

Noua legislaţie în domeniu prevede că maidanezii de pe străzi intră în responsabilitatea autorităţilor locale. După ce vor fi prinşi, câinii trebuie identificaţi - microcip şi carnet de sănătate - în urma încheierii unor contracte cu medici veterinari, şi, apoi, duşi în adăposturi, unde să li se asigure norme de bunăstare conform legii. Legea permite primarilor să dispună eutanasierea câinilor fără stăpân după un termen de 14 zile lucrătoare în care animalele vor putea fi adoptate, revendicate sau adoptate la distanţă. Conform legii, nerespectarea dispoziţiilor, atât în ceea ce priveşte autorităţile locale, cât şi proprietarii de animale, se va sancţiona cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. În Slatina se apreciază că sunt pe străzi aproape 2.500-3.000 de câini vagabonzi.

Adopţia unui câine maidanez la Slatina este gratuită, persoana care face acest gest primind un patruped sănătos, cu toate analizele la zi. Din luna octombrie 2013 şi până în prezent au fost adoptaţi la Slatina doar doi câini vagabonzi. Autorităţile au apreciat că problema câinilor comunitari în oraş ar putea fi definitiv soluţionată în circa trei ani.

Vă mai recomandăm din acelaşi ciclu:

Maidanezii din Slatina, “liberi” în continuare pentru cel puţin o lună

VIDEO FOTO  Edilul Slatinei a adoptat primii maidanezi din oraş

”Soluţia finală” asupra maidanezilor din Slatina, combinată cu o campanie de adopţii a comunitarilor

VIDEO  Problema maidanezilor în Slatina va fi rezolvată în maximum trei ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite