VIDEO  Problema maidanezilor în Slatina va fi rezolvată în maximum trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din Slatina se mobilizează pentru a rezolva problema maidanezilor - imagine din centrul urbei...
Autorităţile din Slatina se mobilizează pentru a rezolva problema maidanezilor - imagine din centrul urbei...

Reprezentanţii Primăriei municipiului Slatina promit că aprobarea legii ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân le va permite soluţionarea acestei probleme pe raza urbei în maximum trei ani. Edilul Minel Prina a declarat, într-o conferinţă organizată joi – 12 septembrie, că deja au fost iniţiate primele demersuri pentru ca promulgarea legii să îi găsească pregătiţi în a aplica prevederile sale cât mai curând posibil.

Şeful administraţiei locale din capitala judeţului Olt, Minel Prina, consideră că legea anterior menţionată dă primarilor posibilitatea de a putea rezolva, odată pentru totdeauna, delicata problemă a câinilor comunitari. Raportat strict la municipiul Slatina, reprezentanţii primăriei promit că promulgarea şi publicarea legii în Monitorul Oficial va împinge autorităţile, practic, de la spate, pentru a aplica prevederile sale. Totuşi, Prina are unele temeri legate de o menţiune din textul de lege aprobat, care menţiune este înscrisă chiar la finalul actului normativ în cauză.

„Această lege a eutanasierii maidanezilor, deşi binevenită, are o mică scăpare în sensul că, la finalul textului, se precizează faptul că se abrogă orice dispoziţie contrară, fără a indica exact un anumit articol din vreo lege cum ar fi Legea protecţiei animalelor nr. 205/2004, unde se interzice eutanasierea. Noi vom cere lămuriri în acest sens dar, deşi mi-aş fi dorit ca lucrurile să fie precizate clar, chiar şi-aşa, noua lege a câinilor fără stăpân adoptată zilele trecute vine în sprijinul primarilor pentru a rezolva această problemă. În ce ne priveşte pe noi, Primăria Slatina, pot să vă spun că am iniţiat deja demersuri pentru a face să dispară maidanezii de pe domeniul public sau măcar să se reducă semnificativ numărul lor. Mai precis, acţionăm pe două fronturi: zilele acestea avem licitaţia pentru a angaja o firmă care să se ocupe de ecarisaj, adică să adune maidanezii de pe domeniul public. În al doilea rând, mai avem un contract tot în acest sens care vizează sterilizarea câinilor ce nu au o rasă precis stabilită şi se află în cadrul gospodăriilor oamenilor. Eu cred că, dacă nu vom acţiona în acest mod, vom cheltui mult mai mulţi bani şi nu vom fi eficienţi”, a declarat Prina.

Câinii din gospodăriile private, în vizorul autorităţilor

Edilul a precizat că s-a ajuns la concluzia că este imperativ să fie sterilizaţi şi câinii din cadrul gospodăriilor sau firmelor deoarece şi aceştia contribuie în mod deciziv la majorarea numărului de maidanezi de pe domeniul public din Slatina prin înmulţirea necontrolată. Şeful administraţiei locale din Slatina a avansat chiar şi un termen clar în care problema câinilor comunitari ar putea fi definitiv soluţionată în oraş.

„Acum, odată cu această nouă lege în domeniu, noi – primarii, nu mai avem motive să nu fim eficienţi. Pentru Slatina eu cred că această problemă poate fi rezolvată în maximum trei ani. Sunt o sumedenie de câini pe domeniul public din oraş, cam 2.500 - 3.000. Eu sper ca cetăţnii şi agenţii economici care adăpostesc câini în cadrul gospodăriilor sau pe terenurile lor să înţeleagă necesitatea sterilizării şi a animalelor ce le aparţin, această operaţiune urmând să aibă loc gratuit”, a mai precizat Minel Prina.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite