Cea mai mare amendă permisă de lege pentru încadrarea a 15 angajaţi „la negru“. În trecut administratorii au fost şi cercetaţi penal

Cea mai mare amendă permisă de lege pentru încadrarea a 15 angajaţi „la negru“. În trecut administratorii au fost şi cercetaţi penal

Inspectorii de muncă au descoperit la post 15 angajaţi fără forme legale FOTO: Arhiva

O firmă din Caracal a fost depistată cu 15 angajaţi fără forme legale, inspectorii de muncă aplicând amenda maximă permisă de lege. Angajatorul este un „abonat“ la astfel de sancţiuni.

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au aplicat amenda maximă permisă de lege, de 200.000 lei, unui angajator care avea 15 angajaţi fără forme legale (amenda pentru un angajat fără forme legale este 20.000 lei, însă amenda maximă care poate fi aplicată pentru această încălcare nu poate depăşi 200.000 lei, indiferent de numărul de angajaţi fără forme legale, au precizat reprezentanţii ITM Olt). Este vorba de o firmă de protecţie şi pază din Caracal, 13 dintre agenţii de pază plătiţi la negru deservind posturi din judeţul Teleorman, alţi trei fiind depistaţi la lucru la obiective din judeţul Olt.

Firma, una dintre cele mai mari firme de pază din judeţ, au confirmat surse din cadrul ITM Olt, care are aproximativ 300 de angajaţi, a mai fost sancţionată şi în trecut cu amenzi, pe care constant le şi contestă în instanţă, dar a fost şi cercetată penal până la modificarea legislaţiei care permitea întocmirea de dosar penal la depistarea a cel puţin 5 persoane angajate fără forme legale.

Conform unui comunicat transmis de reprezentanţii ITM Olt, inspectorii de muncă au desfăşurat în cursul lunii aprilie 236 controale specifice, domeniile de activitate verifiate fiind: construcţiile, comerţul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri şi persoane şi agricultură. S-au identificat 250 deficienţe, fiind applicate 119 sancţiuni, cele mai multe fiind avertismente. Cele patru amenzi aplicate au totalizat, în schimb, 330.000 lei, 200.000 lei fiind doar amenda acordată firmei de pază din Caracal. Alte două firme, una cu patru angajaţi la negru (tot o firmă de pază), alta cu doi (o firmă de construcţii din Bobiceşti), au fost sancţionate cu 20.000 lei amendă pentru fiecare angajat fără forme legale depistat.

Cât priveşte deficienţele constatate în urma controalelor,  neplata lunară a drepturilor salariale la termenul convenit prin contract este cea mai frecventă, urmată de neacordarea zilelor libere săptămânale şi a concediului de odihnă. Şi pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă s-au constatat probleme, cele mai frecvente fiind neacordarea şi neverificarea echipamentului individual de protecţie şi neefectuarea controlului medical periodic. În luna aprilie 2019, în judeţul Olt s-au raportat opt accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: