Carantină de noapte în prima localitate din Olt care trece peste 7,5 cazuri la mie. Şcolile din trei localităţi intră cu toate clasele în online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima localitate în care s-a instituit „carantina de noapte“ în Olt este Cezieni FOTO: Poliţia Română
Prima localitate în care s-a instituit „carantina de noapte“ în Olt este Cezieni FOTO: Poliţia Română

Şcolile din trei localităţi din Olt vor funcţiona în scenariul online de săptămâna viitoare, la Cezieni, Studina şi Deveselu rata îmbolnăvirilor trecând de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori. La Cezieni este cea mai gravă situaţie, fiind localitatea cu cele mai multe restricţii.

17 localităţi din cele 112 câte are judeţul Olt sunt deja în scenariul roşu, cu o incidenţă de peste 3 cazuri la mia de locuitori, vineri, 24 septembrie, depăşindu-se acest prag şi în municipiul Slatina, ceea ce înseamnă restricţii. La Cezieni s-a depăşit însă şi „borna“ de 7,5 cazuri la mie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt decizând noi restricţii. Printre acestea, interzicerea circulaţiei în afara locuinţei în intervalul orar 20.00 - 5.00, programul magazinelor până la ora 18.00 în zilele de weekend etc. Cetăţenii care pot prezenta certificatul verde au, în schimb, mai puţine restricţii.

„Localităţile din judeţul Olt unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori: Cezieni (rata de incidenţă – 8,71/1.000 de loc.).
Pentru această localitate se aplică, începând cu data de 25.09.2021, pe lângă măsurile prevăzute de anexele nr. 2 şi 3 din H.G. nr. 932/2021, cu modificările şi completările ulterioare, şi următoarele măsuri specifice:

1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00 - 5,00, cu următoarele excepţii:
a)  deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c)  deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d)  deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

2. se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5,00 – 18,00;

3. unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsura prevăzută la pct. 1 nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Măsura prevăzută la pct. 1 nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Prin excepţie de la prevederile pct. 2, în intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Prin excepţie de la prevederile pct. 2, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară“, s-a stabilit în CJSU.

Noi restricţii au fost stabilite şi pentru Studina şi Devselu, localităţi cu incidenţă de asemenea mare (Deveselu are 7,47/1.000 de locuitori şi Studina – 6,20/1.000 de locuitori). Tot de sâmbătă, 25 septembrie 2021, se interzice  circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00 - 5,00, cu excepţiile menţionate şi în cazul localităţii Cezieni. Nici aici magazinele nu mai pot funcţiona în weekend peste ora 18.00 (cu excepţia regimului de livrări la domiciliu). Nu se mai permite organizatrea, nici în aer liber, de manifestări culturale sau sportive, şi nici evenimentele private nu mai pot avea loc. 

Restricţii se impun şi în localităţile cu rată între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori, conţinutul hotărârii CJSU nr. 69 putând fi consultat AICI.

Şcolile şi grădiniţele din Cezieni, Deveselu şi Studina îşi închis de luni porţile pentru elevi, pentru 14 zile. În şcoli din tot judeţul, de altfel, sunt clase care din cauza înregistrării de cazuri pozitive au trecut în sistem online. La mijlocul acestei săptămâni erau 68 astfel de cazuri, conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.

Vă recomandăm şi:

Valul 4 se înteţeşte constant, Guvernul înmoaie restricţiile

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria şi Croaţia trec în zona roşie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite