Topul întrebărilor-capcană din chestionarele pentru şcoala de şoferi. Unde greşesc cel mai mult candidaţii

Topul întrebărilor-capcană din chestionarele pentru şcoala de şoferi. Unde greşesc cel mai mult candidaţii

Proba teoretica le da batai de cap multor candidati - Foto Arhiva Adevarul

Foarte puţini candidaţi care termină cursurile unei şcoli de şoferi reuşesc să-şi ia permisul „din prima”. Viorica Bleoca, profesor de legislaţie rutieră în cadrul uneia dintre cele mai mari şcoli de şoferi din Sibiu, a explicat pentru „Adevărul” care sunt întrebările la care greşesc cel mai mult candidaţii la proba teoretică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit specialistului, cel mai dese greşeli sunt confuziile între infracţiuni şi contravenţii, între cazurile de anulare şi de suspendare a permisului, între cele în care se suspendă permisul şi cele în care se dă doar amendă, între cazurile în care se reduce viteza şi cele în care se opreşte obligatoriu. Alte greşeli frecvente sunt încurcarea situaţiilor în care sunt interzise manevrele sau necunoaşterea indicatoarelor şi marcajelor. 
 

Topul întrebărilor unde greşesc cel mai des candidaţii care vor să obţină permisul auto: 

 
Care dintre indicatoarele de mai jos anunţă sfârşitul drumului cu prioritate?
 
 
a. Indicatorul 1
b. Niciunul
c. Ambele
 
 „Ambele indicatoare semnalizează sfârşitul unei acţiuni dar nu acelaşi lucru. Candidaţii spun că arată amândouă sfârşitul drumului cu prioritate şi nu este aşa, doar indicatorul numărul 1 arată acest lucru”, explică Viorica Bleoca. 
 
Pentru ce categorii de vehicule interzice accesul indicatorul de mai jos?
 
 
a. Autovehicule şi vehicule cu tracţiune animală
b. Autoturisme, motociclete şi vehicule cu tracţiune animală
c. Autoturisme, motociclete fără ataş şi vehicule cu tracţiune animală
 
„Indicatorul, chiar dacă simbolul seamnănă cu un autoturism, se referă la autovehicule. Candidaţii iau simbolul doar ca autoturism şi sunt tentaţi să aleagă varainata c în loc de a”, explică Viorica Bleoca.
 
Care dintre indicatoare anunţă sfârşitul zonei în care oprirea a fost interzisă?
 
 
a. Indicatorul 2, însoţit de panoul adiţional
b. Ambele indicatoare
c. Indicatorul 1
 
„Indicatorul 1 anulând nişte restricţii se gândesc şi la faptul că manevra de interzicere a opririi poate fi anulată de acest indicator şi aleg varianta b, ambele indicatoare, când de fapt răspunsul corect este cel de la punctul a”, explică Viorica Bleoca.
 
Ce informaţii oferă indicatorul din imagine?
 
 
a. Urmează un pasaj denivelat, la 3 kilometri distanţă de tunel
b. Urmează un tunel, la 3 kilometri distanţă de indicator
c. Tunelul care urmează are o lungime de 3 kilometri
 
„Întrebarea nu se referă la lungimea tunelului, ci la distanţa până al tunel, însă mulţi candidaţi aleg varianta c în loc de varianta b”, explică Viorica Bleoca.
 
Ce rând trebuie să ocupi şi la ce distanţă, dacă te deplasezi pe direcţia înainte într-o intersecţie, fără marcaje de delimitare a benzilor, din afara localităţii?
 
a. Rândul din dreapta, de la o distanţă de cel puţin 100 de metri
b. Rândul din stânga sau din dreapta, de la o distanţă de cel puţin 50 de metri
c. Rândul din stânga, de la o distanţă de cel puţin 100 de metri
 
„În acest caz se confundă distanţa minimă de semnalizare cu distanţa de la care se preselectează banda. Candidaţii sunt tentaţi să aleagă variantele a şi c când de fapt corectă este doar varianta b”, explică Viorica Bleoca.
 
Circulaţi pe o porţiune a unui drum public pe care marcajul longitudinal axial este materializat prin linie continuă. Vă este permisă depăşirea?
 
a. Nu
b. Da, cu condiţia să nu călcaţi marcajul longitudinal şi să respectaţi toate celelalte obligaţii pe care le presupune această manevră
c. Da, puteţi depăşi numai vehicule care se deplasează cu viteză redusă, dacă din sens opus nu se apropie alte vehicule
 
„Mulţi sunt tentaţi să aleagă varianta a dar corect este b, marcajul nu interzice depăşirea interzice încălcarea lui şi depăşirea este condiţionată de acest lucru”, explică Viorica Bleoca.
 
Poţi depăşi tramvaiul oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, pe o stradă cu sens unic?
 
a. Da, dar numai pe partea stângă
b. Da, dar numai dacă nu există pietoni în staţia de tramvai
c. Nu, deoarece depăşirea este interzisă în acest caz 
 
„Mulţi candidaţi aleg varianta a, dar nu se depăşeşte deloc, varianta corectă este c”, explică Viorica Bleoca.
 
Ce categorie de vehicule are prioritate la trecere?
 
a. Vehiculele aflate în sensul giratoriu, faţă de cele care se pregătesc să intre în sensul giratoriu
b. Vehiculele care execută manevra de întoarcere
c. Autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se pun în mişcare din staţie
 
„Unii candidaţi sunt tentaţi să aleagă şi varianta c pe lângă a, gândindu-se că este staţie cu alveolă, însă este numai staţie iar obligaţia de a acorda prioritate o avem numai când autobuzul pleacă din staţia cu alveolă”, explică Viorica Bleoca.
 
Ce obligaţie ai dacă autovehiculul pe care îl conduci rămâne imobilizat pe calea ferată?
 
a. Să scoţi imediat pasagerii din vehicul şi să eliberezi platforma căii ferate sau, când nu este posibil, să semnalizezi prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat
b. Să porneşti autovehiculuol prin orice mijloace
c. Să anunţi poliţia
 
„Corectă este varianta a însă de multe ori candidaţii aleg şi varianta c – să se anunţe poliţia”, explică Viorica Bleoca.
 
În ce situaţii oprirea vehiculelor pe drumurile publice este interzisă?
 
a. La mai puţin de 50 de metri de cel mai apropiat colţ al intersecţiei
b. Pe partea carosabilă a drumurilor naţionale
c. La o distanţă mai mică de 25 de metri înainte şi după indicatorul staţiei pentru mjloacele de transport public de persoane
 
„Răspunsul corect este c dar se alege de multe ori şi a însă este răspuns incomplet, nu se precizează faptul că intersecţia este cu marcaje”, explică Viorica Bleoca.
 

Vă mai recomandăm:

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Spionajul pe Facebook, ultima găselniţă a hoţilor din locuinţe. Cum profită spărgătorii de lăudăroşenia neglijentă

Metodele folosite de hoţi pentru a sparge locuinţe sunt dintre cele mai diverse, iar prejudiciile sunt, în foarte multe cazuri, substanţiale. Poliţiştii explică pentru „Adevărul“ în detaliu cum acţionează hoţii, dar şi cum trebuie să ne protejăm locuinţa.

Topul celor mai grave greşeli la volan. Accidente sinistre care arată unde poate duce dispreţul faţă de legislaţia rutieră

Un poliţist rutier a explicat, pentru „Adevărul”, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac şoferii la volan, dar şi ce consecinţe pot avea acestea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: