Sibiu: Michaela Petian: „Literatura îți sensibilizează diversele corzi ale sufletului“

Soţie de preot şi fostă profesoară, Michaela Petian vinde acum literatură de spiritualitate şi icoane, în propria librărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

CITIȚI ȘI

Vioara Stardivarius vine pe scena Sălii Thalia

Marile trupe aproape au epuizat biletele la Sibiu Jazz Festival

Profil
Născută: 8 noiembrie 1958, Cisnădie
Studii: Facultatea de Filologie din Bucureşti, Facultatea de Teaologie „Andrei Şaguna“Sibiu
Familie: căsătorită, are doi băieţi

Michaela Petian este o persoană deosebită, pe care a-i putea să o asculţi ore în şir vorbind despre cărţi şi despre frumuseţea domeniului literar, fără să te plicitseşti. Spune că a fost atrasă încă din tinereţe de acest domeniu, motiv pentru care a decis să se înscrie, în anii ’80, la Facultatea de Filologie din Bucureşti. În timpul studenţiei însă, a avut ocazia să lucrezela librăria Mitropoliei Ardealului, iar asta a determinat-o să îşi dorească să descopere şi universul cărţilor de spiritualitate. „În acea perioadă, Teologia le era interzisă fetelor, însă amprenta  anului în care am lucrat la librăria Mitropoliei a fost suficientă pentru ca plăcerea universului cărţilor să devină un ideal pentru mine. În 1993, când acest lucru deja era permis, m-am înscris astfel şi la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde nu mi-a fost deloc greu, întrucât eram deja familiarizată cu universul teologic“, ne-a povestiti doamna Michaela.

Şapte ani la catedră
Absolventă de Filologie, Michaela Petian şi-a dedicat însă o bună perioadă din viaţă elevilor sibieni, cărora le-a predat limba şi literatura română. „ În cei şapte ani, cât am stat la catedră, am avut întotdeauna o relaţie excelentă cu elevii, am fost aproape de sufletul lor. Am încercat să-i incit la pătrunderea, printre rânduri, a mesajului unui scriitor, să-i apropii de literatură“, a completat fosta profesoară.

O librărie altfel
Simţind însă o sete pentru literatura de spiritualitate din partea sibienilor, Michaela Petian a decis însă să renunţe la învăţământ şi şi-a deschis propira librărie, în care vinde diverse cărţi şi obiecte de cult.  În librăria „Bizanţ“, de pe strada Magheru, accentul este pus pe perfecţionarea relaţiei cu clienţii, printr-o bună deservire, şi pe răspunderea la nevoile spirituale ale sibienilor de toate vârstele, prin furnizarea tutror noutăţilor în domeniu. „ Nu ne-am propus să avem o librărie obişnuită şi nici să intrăm pe un domeniu foarte vast. Sperăm doar să reuşim să răspundem tuturor etapelor de formare spirituală, în care, un rol extrem de important îl va avea întotdeauna cartea. Asta chiar dacă internetul a câştigat un spaţiu enorm de mare şi nu neapărat pozitiv, din viaţa tinerilor“, a completat aceasta.

Librăria „Bizanţ“ nu este una ca oricare alta. Aici au loc diverse lansări de carte, ale unora dintre cei mai importanţi autori din domeniu, iar icoana ocupă şi ea un loc extrem de important, îmbinându-se în mod firesc cu literatura. „ Între universul scris şi universul imaginii există o legătură clară, care nu poate fi înlăturată. Mai mult chiar,imaginea a precedat scrierile şi tocmai de aceea toate bisericile noastre sunt îmbrăcate în haina picturală. Pe vremuri, oamenii nu ştiau să citească, iar icoanele reprezentau şi reprezintă în continuare, o fereastră către cer“, ne-a explicat Michaela Petian.

Întrebări şi răspunsuri
Nu v-a fost greu să renunţaţi la învăţământ?
Ba da, mi-a fost foarte greu, tocmai pentru că relaţia mea cu elevii a fost una deosebită. Chiar şi acum mă mai întâlnesc sau vorbesc la telefon cu foştii elevi şi de fiecare dată, îmi amintesc cu nostalgie de perioada în care am fost profesoară.
Dacă aţi lua-o de la capăt, aţi alege acelaşi segment?
Este foarte greu de răspuns. Nu zic că nu aş lua-o în aceeaşi direcţie, dar nu pot afirma nici u certitudine acest lucru.
V-a dezamăgit ceva până acum?
Eu am încercat de fiecare dată să mă raportez un pic mai încolo de universul imediat. Şi asta pentru că acest univers imediat nu te poate scuti de dezamăgiri.

Ce-i place
„Tot ceea ce înseamnă armonie, frumos şi tot ceea ce poate da o bucurie curată, indiferent de domeniu. De aceea, îmi place să mă bucur, în fiecare zi, de toate lucrurile minunate pe care le văd: un copac înflorit, o rază de soare, un cer senin etc. Iar întâlnirea cu oamenii îmi provoacă şi ea bucurii deosebite“, spune Michaela Petian.
Ce nu-i place
„Nu-mi place această scăpare de sub control a agresivităţii, pe care o vedem zi de zi la televizor, pebtru că nu putem să o controlăm, punând-o pe tapet. Nu-mi place că au dispărut, sau sunt din ce în ce mai rare, modelele demne de urmat şi că s-a pierudt sau chiar s-a inversta scara de valori“, a complpetat Michaela Petian.

Pentru ultimele noutaţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos

   


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările