Ilie Carabulea, primul milionar din Top 300 condamnat la închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea a fost eliberat mai repede, pentru buna purtare
Ilie Carabulea a fost eliberat mai repede, pentru buna purtare

Sibianul Ilie Carabulea, proprietarul Holdingului Atlassib, a fost condamnat în primăvara acestui an la un an şi jumătate de închisoare cu executare, dar a ieşit după mai puţin de 6 luni pentru bună purtare.

Carabulea este primul milionar din top 300 condamnat la închisoare cu executare, sentinţa fiind pronunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care era cercetat, alături de fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru infracţiuni de corupţie.

Condamnarea iniţială a fost de 1 an şi jumătate, însă Carabulea a ieşit după mai puţin de jumătate de an, pentru bună purtare. 

Cererea de eliberare condiţionată a lui Ilie Carabulea a fost făcută de către comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Aiud pentru că, potrivit reprezentanţilor penitenciarului, Ilie Carabulea, fiind trecut de 60 de ani, poate fi eliberat pentru bună purtare după ce execută doar o treime din pedeapsă, perioadă care se calculează scăzându-se din pedeapsă atât zilele petrecute în închisoare cât şi cele în care acesta a muncit în penitenciar.

Reprezentanţii penitenciarului au spus că Ilie Carabulea a lucrat în închisoare ca şi bibliotecar, acesta „a inventariat fondul de carte, a întocmit fişe, a repartizat cărţi deţinuţilor, deci o muncă specifică de bibliotecar”. 

Potrivit motivării instanţei însă, omul de afaceri a fost extrem de activ în închisoare. Pe lângă munca de bibliotecar, Carabulea a făcut, printre altele, un curs de calificare în meseria lucrător în confecţii piele şi înlocuitori şi a scris articole pentru revista penitenciarului. 

„De asemenea, se reţine că, potrivit celor menţionate în procesul verbal, condamnatul a fost stăruitor în muncă pe toată durata detenţiei în Penitenciarul Aiud, a participat la Programul de adaptare la condiţiile privării de libertate, a absolvit cursul de calificare în meseria lucrător în confecţii piele şi înlocuitori şi a participat la activitatea educativă de informare pe platforma E-learning pentru prevenire TB, a fost recompensat pentru implicare prin redactarea unor articole pentru revista penitenciarului şi nu a fost sancţionat disciplinar, astfel că, ţinându-se seama şi de împrejurarea că nu are antecedente penale, instanţa urmează ca în baza art.59 Cod penal, să admită cererea şi să dispună liberarea condiţionată a condamnatului”, se arată în motivarea instanţei. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite