Cum facem „prăjitura saşilor“, un deliciu pentru zilele de sărbătoare
0Dacă vreţi să vă impresionaţi oaspeţii în zi de sărbătoare cu un desert cu adevărat special, îi puteţi servi cu „prăjitura saşilor“, un adevărat deliciu pregătit în zile speciale în gospodăriile din Ardeal.
Reţeta a fost publicată de profesoara Aurelia Rusu, o pasionată cercetătoare a gastronomiei săseşti, în volumul intitulat ”Gătim împreună în Casa Baronului”, volum apărut la Editura Samuel din Mediaş.
Pentru blat aveţi nevoie de 300 de grame de zahăr, 200 de grame de făină şi 6 ouă.
Pentru cremă aveţi nevoie de 100 de grame de unt, 250 de grame de nucă, 400 de mililitri de coniac, un plic de zahăr vanilat, o lămâie, coaja şi zeama, gem după preferinţă.
Pentru glazură aveţi nevoie de 150 de grame de zahăr pudră, o lingură de rom şi o lingură de apă.
Mod de preparare
Se face un aluat ca de pandişpan din ouă, zahăr şi făină. Se separă gălbenuşurile de albuşuri, se bat bine cu jumătate din cantitatea de zahăr, care se urmează a se utiliza. Se amestecă făina cu gălbenuşurile, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se unge tava cu unt, se tapetează cu făină, se toarnă compoziţia şi se pune la copt timp de 50 de minute, apoi se lasă la răcit. Se taie o jumătate din aluat, pe lung, şi se fărâmiţează, apoi se adaugă 250 de grame de nucă măcinată şi crema preparată. Cealaltă jumătate de aluat rămasă se unge cu gem, apoi se întinde crema uniform. Se amestecă toate ingredientele pentru glazură şi se întind, uniform, deasupra cremei de nucă.
Vă mai recomandăm:
Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.
Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.
Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul.