Campanie pentru restaurarea Palatului Brukenthal. „Deprecierea clădirii avansează pe când bugetul alocat instituţiei continuă să scadă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Brukenthal
Muzeul Brukenthal

Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal au lansat o campanie ce are ca scop conştientizarea stării de degradare a Palatului Brukenthal şi a necesităţii restaurării clădirii. În 2017, Muzeul împlineşte 200 de ani.

“Palatul Brukenthal şi colecţiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieţi publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porţilor.Muzeul Naţional Brukenthal a crescut din rădăcinile Palatului, împărtăşindu-i identitatea. Pentru fiecare dintre noi, Muzeul Naţional Brukenthal va continua să existe. Palatul Brukenthal va exista doar pentru aceia dintre noi dispuşi spre conştiinţă. Între 1 martie şi 31 mai 2015, campania White Palace – Dark Story îşi propune să crească gradul de conştientizare în comunitatea publicului vizitator, dincolo de graniţele locale, naţionale sau chiar europene”, anunţă reprezentanţii instituţiei. 

Campania este structurată pe trei teme. Tema lunii martie este piatra (problemele de conservare şi necesitatea restaurării elementelor de arhitectură şi structurilor din piatră precum portalurile, ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi lucarnelor, soclul clădirii din prima curte interioară). Campania din luna aprilie este destinată saloanelor de recepţie (problemele de conservare şi necesitatea restaurării pachetului, tapetului pe suport de mătase şi a tapetului pe suport de hârtie, deschiderea salonului oriental din aripa de nord) iar cea din luna mai, faţadei secundare a Palatului Brukenthal. 

“În anul 2017 Muzeul Brukenthal îşi va celebra bicentenarul. Deşi astăzi muzeul cuprinde mai multe sedii, singura clădire care a stat în slujba culturii în toţi aceşti 200 de ani este Palatul Brukenthal. Cu toate că palatul este principala atracţie a Muzeului Naţional Brukenthal, bucurându-se de prezenţa a sute de mii de vizitatori anual, deprecierea clădirii avansează pe când bugetul alocat instituţiei continuă să scadă. Portalul dintre cele două curţi interioare este în prezent acoperit de schele cu scopul protejării vizitatorilor de desprinderile din piatră. Aceeaşi soartă aşteaptă portalul de la faţadă. În prima curte interioară, absenţa la baza clădirii a soclului din piatră facilitează umezeala, distrugând zugrăvelile interioare şi afectând condiţiile de expunere la parter. Parchetul de secol XVIII din saloanele de recepţie prezintă desprinderi ce pot duce în timp la restricţionarea vizitării în unele încăperi ale primului etaj.

În prezent, Muzeul Brukenthal se bazează pe o finanţare cu surse limitate. Pe măsură ce programul anului 2017 se conturează, în egală măsură creşte necesitatea susţinerii acestuia pentru a fi realizat. Pe lângă evenimentele anului 2017, trebuie luată în considerare faza pregătitoare în care cea mai mare provocare o constituie restaurarea Palatului Brukenthal”, mai spun reprezentanţii muzeului. 

Petiţia de susţinere a campaniei poate fi semnată AICI

Vă mai recomandăm: 

Sibianul din SUA care i-a făcut pe englezi şi pe americani să „invadeze“ România. Pictorul Liviu Lee Vasu i-a cucerit pe străini cu galeria sa de artă din New York

Lee Vasu, un pictor de 36 de ani stabilit în SUA de 25 de ani, conturează o imagine extraordinară a Sibiului în galeria de artă pe care o deţine în „Marele Măr“. Ba chiar i-a incitat atât de mult pe străini cu peisajele sale, încât zeci de artişti americani, britanici şi coreeni s-au înghesuit să vină să vadă cu ochii lor locurile pitoreşti.

FOTO Doi tineri din Sibiu şi o afacere deşteaptă: vacanţă într-o gospodărie ţărănească, filme în podul şurii, plimbări cu căruţa şi mâncare ca la bunica acasă

Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.

FOTO Lecţia tinerilor din diaspora care chiar fac România bine. 50 de români şi cea mai frumoasă poveste de viaţă: aduc tone de ajutoare sărmanilor din ţară

Un grup de tineri români împrăştiaţi prin toată lumea, dar uniţi de dorinţa de a face bine, adună tone de ajutoare pentru familiile sărace din România, pe care le distribuie personal. Uniţi de un sibian plecat în Germania, tinerii au înfiinţat, până acum, peste 30 de puncte de colectare şi au ajutat deja aproximativ 200 de familii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite