De ce ne facem cruce cu mâna dreaptă şi nu cu stânga. Ce simbolizează semnul şi ce legătură are cu termenul „ortodoxie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnul Sfintei Cruci a fost folosit încă de la înfiinţarea Bisericii Primare şi a fost considerat de-a lungul timpului ajutător la vreme de necazuri, dar şi în clipe de bucurie, când creştinii doreau să mulţumească Lui Dumnezeu pentru darurile primite. Încă de la început, semnul a fost făcut cu mâna dreaptă, şi nu cu stânga, cu cele trei degete împreunate care simbolizează Sfânta Treime.

Semnul Sfintei Cruci îl însoţeşte peste tot pe credinciosul care, ajuns la vârsta maturităţii, este dator să îl transmită mai departe celor mici. Cel puţin asta spun Sfinţii Bisericii care consideră acest semn unul care biruieşte răul şi îl ajută pe cel care îl face la orice pas. Pentru a avea efectul dorit şi a-i respecta semnificaţia, părinţii sau bunicii noştri ne-au învăţat încă de când eram în clasele primare cum să ne închinăm având cele trei degete ale mânii drepte împreunate. Cele trei degete împreunate se pun pe frunte, apoi coboară spre abdomen; de acolo, mâna merge către umărul drept, iar apoi ea merge orizontal către umărul stâng. În timp ce se face semnul crucii, se rosteste „în numele Tatălui” (când mâna e pe frunte), „si al Fiului” (când mâna coboară pe abdomen), „si al Sfântului Duh” (când mâna se duce de la un umăr la celălalt), „Amin” (când mâna o retragem de la umărul stâng). 

"Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime. Celelalte două degete, strânse unul lângă celălalt şi ambele în podul palmei, reprezintă cele doua firi, umană si divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos. Cuvântul cruce este menţionat în Evanghelie, în propovăduirea Mântuitorului încă înainte de răstignirea Sa pe acest instrument de osândă folosit de romani. Iisus le zicea ucenicilor Săi: „Dacă vrea cineva să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea si să-mi urmeze Mie” scrie Apostolul Matei în Sfânta Evanghelie", explică preotul ortodox Viorel Paşca, părinte paroh al Parohie din Crucişor, judeţul Satu Mare. 

Pentru a cinsti acest semn pe care credincioşii îl consideră un semn al întregii creştinătăţii, biserica are chiar şi o sărbătoare dedicată acestui semn. În ziua de 14 septembrie a anului 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat în biserică Crucea Domnului, înaintea tuturor credincioşilor, ca să fie spre închinare şi cinstire celor ce mărturiseau credinţa creştină. De atunci a început să fie sărbătorită în această zi de 14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci.

“Crucea Domnului este simbolul credinţei creştine. Este stema Bisericii lui Hristos! Chiar dacă ea ne va aminti de-a pururea de suferinţa şi de moartea în chinuri groaznice a Mântuitorului Hristos, creştinii o cinstesc pentru că ea este altarul pe care Iisus Domnul ne-a câştigat mântuirea”, spune părintele Viorel Paşca. 

De ce ne facem cruce cu mâna dreaptă

Reprezentanţii bisericii susţin că a face acest semn cu mâna dreaptă subliniază încă o dată că creştinismul, deci credinţa în Hristos este religia dreaptă, credinţa propovăduită de apostolii săi şi transmisă prin Sfânta Evanghelie. Mai mult, alegerea mâinii drepte s-ar motiva şi prin numele pe care însăşi Biserica Ortodoxă îl poartă. 

"Cuvântul „ortodoxie” înseamnă dreaptă mărire. Este un cuvânt grecesc care nu s-a tradus în limba noastră, dar însemnătatea lui pentru noi este „dreaptă mărire”, "orthos" însemnând drept, dreaptă în limba greacă, iar "doxia" însemnând slăvire, credinţă, deci dreapta credinţă. Noi ne numim pe noi înşine ortodocşi. În practica ortodoxă este folosită mâna dreaptă, pentru că, după cum s-a menţionat, ortodoxia înseamnă dreapta credinţă", explică preotul Viorel Paşca.

De asemena, Semnul Crucii şi semnificaţia lui este explicată în multe din scrierile preoţilor ortodocsi, printre care şi părintele Dumitru Stăniloae care spune că este nenatural să vorbim de o Cruce despărţită de Hristos, sau de un Hristos despărţit de Cruce. Şi explică că un creştin, când vede Sfânta Cruce, el se gândeşte în mod firesc la Hristos Cel răstignit pe ea. Iar atunci când spunem „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase”, spunem de fapt: „Crucii care şi-a lăsat urma în Tine, Crucii care este în Tine şi în care eşti Tu mântuindu-ne prin ea!”.  

Cei care nu respectă învăţătura ortodoxă sunt aspru criticaţi, iar dracul râde de ei dacă fac strâmb semnul Crucii. Însuşi părintele Cleopa a mărturisit cum trebuie să ne facem Sfânta Cruce, mărturia lui fiind consemnată în volumul trei, intitulat "Ne vorbeşte Părintele Cleopa":

"Drept să faci crucea. Dacă nu, nu eşti ortodox, că îţi baţi joc de Sfânta Cruce şi râde dracul de tine când baţi cobza aşa. Fă crucea dreaptă şi, când treci pe lângă o biserică, să nu-ţi fie ruşine să faci Sfânta Cruce dreaptă! Acolo permanent este de faţă pe Sfânta Masă Trupul şi Sângele Domului. Acolo Hristos este viu în Sfântul Altar. În toate bisericile ortodoxe, Preacuratele Taine stau pe Sfânta Masă. Dacă nu te închini la biserică, nu te închini la Hristos! Să vă văd în Rai pe toţi! Doamne fereşte, unul să nu rămână la munci, toţi să vă bucuraţi în grădinile Raiului! Toţi. Dacă aş avea un sac mare, să vă pun într-un sac, să pot să vă dau drumul în grădinile Raiului! Ştiţi voi cât este de frumos acolo? Auzi ce zice Apostolul Pavel: Ceea ce ochiul nu a văzut şi urechea n-a auzit şi inima omului nu s-a suit! Aceasta a pregătit Dumnezeu celor ce se tem de El şi-l iubesc pe El", spune Părintele Cleopa. 

Vă mai recomandăm:

Legenda sinistră a celui mai bătrân stejar din România. Copacul a fost plantat în 1241 drept „cruce“ pe un mormânt uriaş

Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite