Supa de lapte cu cartofi, reţeta spusă de bătrânii de la poalele Muntelui Semenic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Dintre toate bunătăţile pe care şi le aminteşte din copilărie bucătarul reşiţean Uica Mihai are un fel de mâncare preferat.

Este vorba despre o supă de lapte ca la poalele Semenicului, în care adaugă pentru mai mult gust, felii de ou fiert şi crestături de jambon rumenit crocant în tigaie.

“Să cureţi cam un kilogram de cartofi galbeni, apoi să îi tai cubuleţe mici şi să îi pui să fiarbă în apă doar cât să îi acopere.

La momentul ăsta nu sunt de trebuinţă nici un fel de mirodenii, lasă doar cartofii să clocotească mărunt un sfert de ceas, apoi toarnă peste ei jumătate de litru de lapte, potriveşte gustul din sare şi piper, mai rade puţină nucuşoară  în zeamă şi mai lasă la clocot cinci minute.

În vremea asta taie făşiuţe subţiri de jambon şi costiţă afumată şi trage-le în tigaie să devină crocante. Aşijderea pune să fiarbă şi patru ouă pe care le decojeşti şi le tai felii

Şi acum ia supa de pe foc, osteneşte-o puţin cu pasatorul de cartofi, ca să obţii două texturi în oală, mai adaugă 100 de grame de unt şi câteva linguri de smântână şi gata. Pune supa fierbinte în blide, deasupra zvârle aşchiile fripte de jambon şi costiţă afumată, feliile de ou fiert, mai dă-i obraz cu nişte pătrunjel verde şi stropeşte şi cu untura rămasă în tigaia unde ai fript jambonoasele. Mie personal îmi place să mai pudrez zeama cu boia de ardei iute şi încă ceva nucuşoară, iar înainte de a o înfuleca pre dânsa cu pâine prăjită, să beau măcar un deţ de răchie fiartă cu piper.

Ia luaţi de încercaţi !!!", spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite