
Clătita sau scovarda, cum i se spune în Banat, este un desert uşor de făcut. Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că secretul este umplutura, care poate fi dulce, dar şi sărată, după plăcerea fiecăruia.
"Un
dulce fantastic al copilăriei este clătita. Scovarda, cum îi spune
bănăţanul, este o improvizaţie din aluat cu umplutură la îndemână. Adică
ajunge şi puţin magiun de prune(pecmez) ori o dulceaţă făcută în casă.
Ori, cum mâncam în copilărie, doar scovarda unsă cu puţin unt şi
presărată pe deasupra cu zahăr şi scorţişoară. Mâncam stând în picioare
lângă plită şi cum ieşea scovarda fierbinte din tigaie, eram călare pe
ea. Nu era în stare Taica Pătru să le frigă pe cât de repede le
înfulecam eu. Ba chiar striga moşul după mine, Ion Scovardă. Când
am crescut am învăţat de unul singur să îmi fac scoverzi, ajungând la
virtuozitatea de a lucra cu patru tigăi o dată pe cuptor. Şi ce bine
mi-a prins, pentru că mi-a dat Dumnezeu patru copii care la fel ca mine
stăteau împrejur pe lângă plită şi se băteau pe scoverzile mele", povesteşte Uica Mihai.
Uica Mihai este unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari care participă la festivalurile şi sărbătorile din Banat, unde mii de oameni gustă din bucatele lui.
"De o vreme am ajuns să îmi fac o îndeletnicire din frigerea
scoverzilor, adică mi-am cumpărat trei planşe mari de fript clătite
uriaşe cu care mă duc la târguri şi festivaluri. Am început timid cu
umpluturile obişnuite, adică ce se cere mai mult, Finetti şi dulceaţă de
vişine ori afine, apoi m-am răsculat în sinea mea şi am început să
inventez umpluturi cu saţ şi gust de copilărie care au prins la lume şi
acum sunt căutate. Şi iaca o să vă dau şi vouă câteva reţete de aceste umpluturi ca să vă îmbucuraţi sufletul cu ele.
Umplutură de brânză dulce:
Ai
nevoie de o jumătate de kilă de brănză dulce de vacă, trei gălbenuşuri
de ou, un pumn mare de stafide tocate mărunt, o banană făcută pastă cu
furculiţa, coajă rasă de pe un sfert de lămâie, un măr ras aşijderea, un
sfert de kilogram de zahăr pudră şi trei linguri de rom. Toate acestea
le freci bine să îţi iasă o cremă fină care se întinde pe scovarda unsă
înainte cu unt amestecat cu miere.
Umplutură de prezăl:
Pui
să se prăjească în tigaie două sute de grame de griş cu zece linguri de
ulei. Şi amesteci încontinuu ca să nu se prindă grisul şi să devină
auriu, aproape castaniu la culoare. Apoi îl tragi la o parte şi amesteci
în el trei linguri de susan prăjit, cinci linguri de miez de nucă dată
prin maşină, şi un pumn de seminţe de floarea soarelui. Torni cinci
linguri de miere, două sute de grame de zahăr tos şi amesteci bine. Mai
poţi stropi umplutura asta cu vin dulce fie roşu fie alb şi cu zeama
stoarsă dintr-o portocală. Fericire curată în cerul gurii.
Umplutură de cocos cu iaurt:
Iei
un pahar mare de iaurt gras şi îl freci în castron cu o cantitate pe
jumătate de nucă de cocos rasă. Mai pune două linguri de curmale ori
scomchine tăiate mărunt pe tocător, adaugă zeama de la o lămâie, un
gălbenuş de ou crud şi doar un strop de rachiu tare. Mai ai nevoie de
zahăr cam un sfert de kilogram şi poţi pune şi nişte sâmburi de seminţe
de dovleac tocate care vor face gustul deplin.
Umplutură sărată de urdă:
Cam
o jumătate de kilogram de urdă vine sărată bine, amestecată cu un
păhărel de smântână şi o legătură de mărar tocat fin. Mai adaugă ceva
costiţă tăiată mărunt ca zarul de table, friptă în tigaie şi stoarsă de
grăsimea ei. Cu pasta asta unge clătitele şi aşază-le una peste alta
într-o cratiţă. Şi acoperite cu smântână din nou să le dai la cuptor
zece minute. Şi fierbinţi aşa, să le mănânci cu o salată verde, drept
aperitiv. Grozav!
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: