Activist de mediu după măsurile propuse de Guvern pentru eradicarea pestei porcine: „Riscăm un infringement major de la Comisia Europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Guvernul României plănuieşte să vâneze integral animalele sălbatice de pe o arie de 200 de kilometri pătraţi în jurul locului în care a fost descoperit virusul care provoacă pesta porcină, inclusiv în arii protejate şi în rezervaţia biosferei Delta Dunării.

Conform ultimei informări oferite de către ANVSA au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populaţiei, una într-o exploataţie de tip A, 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. De altfel, autorităţile pregătesc punerea în aplicare a unui Ordin prin care să vâneze populaţiile de porci mistreţi  şi speciile de prădători cu păr şi pene din zonele afectate.

Ecolgiştii condamnă măsurile autorităţilor

Documentul, care urmează să intre în vigoare a stârnit revolta organizaţiilor de mediu şi de protecţia animalelor din România.  Gabriel Păun, de la Agent Green şi directorul pe Europa a organizaţiei Animals Internaţional, susţine că astfel de măsuri dezechilibrează grav ecosistemul şi pot duce la probleme majore. Activistul de mediu îi acuză pe responsabilii ANSVSA că nu au luat măsurile necesare pentru ca pesta porcină să nu se răspândească.

“În lipsa unor dovezi evidente că animalele sălbatice au adus şi au răspândit virusul, precum şi a unor metode alternative de rezolvare a situaţiei, Agent Green solicită demisia premierului Viorica Dăncilă, a preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu şi a lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne”, solicită Agent Green ca şi conseciinţă a situaţiei create şi a măsurilor propuse de către Guvern.

Gabriel Păun susţine că e vorba de o neglijenţă în serviciu a conducerii ANSVSA, care a decis să taie din buget chiar banii pentru controale sanitar-veterinare. “Nu poţi să tai din buget exact acolo unde este esenţa. În acelaşi timp, domnul Geronimo Brănescu a ales să exploreze ţări exotice, unde ai 56 de grade vara, să cheltuiască bani pe delegaţii scumpe, pentru a deschide noi pieţe de export de animale, ovine şi bovine. Vorbim de Quatar, de Kuweit, de Arabia Saudită, de Yemen. Toate lucrurile astea costă. Şi, în plus, nu asta e rolul ANSVSA, rolul lor este să facă control. El s-a dus business. S-a dus să negocieze cu ţările astea pe export de animale, fără să-i pese cum vor fi duse, unde şi cum vor fi sacrificate. Ei fac buisness şi în condiţiile astea au tăiat acei 6 milioane de euro pentru controale, care ne duc la nişte chestii care nu se pot măsura în bani", spune Gabriel Păun.

Rerezentantul Agent Green susţine că există o secretomanie asupra locurilor unde se sacrifica animalele şi a metodelor folosite.

“În condiţiile în care trebuie să omori deja sute de mii de animale, nu ştiu câtă grijă se alocă fiecărui individ şi dacă toată treaba asta este aplicată corect. În al doilea rând, pentru că a eşuat, nu şi-a făcut diligenţele şi nu a cheltuit acei bani pentru prevenire acum în loc să-şi dea demisia de onoare merge îniante. Hai să omorâm pe o rază de 200 de kilometri patraţi, unde sunt focare, tot ce mişcă, indiferent că sunt specii protejate de vultur, râs sau lup, care nu au nicio treabă cu această boală. Hai să omorâm tot! Păi, până o să se mişte o să riscăm un ifringement major de la Comisia Europeană, odată cu planul de contingenţă, că am fost avertizaţi deja, riscăm infringement că ucidem specii protejate, dar până vom ajunge acolo, vom pierde acele animale sălbatice. Aşa se pune problema. Pentru că aici nu discutăm despre extragere şi recoltare de indivizi, vorbim de eradicare, de eliminarea tuturor animalelor sălbatice. Ori astea sunt chestii care nici nu se pot măsura în bani, afectează întreg ecosistemul, va scoate din balans întreg ecosistemul”, spune activistul.

Ultimă oră: ANSVSA anunţă stingerea primelor focare de pestă porcină africană

 ANSVSA anunţă astăzi, 13august, că au fost stinse primele focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, judeţul Satu – Mare.

De la confirmarea acestor focare de PPA, autorităţile au intervenit prompt şi au acţionat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţie, pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului. Un rol important în închiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare şi vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ţinută sub control. Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astăzi, 13 august şi înregistrat la primăria din comuna Micula şi la DSVSA Satu-Mare”, se arat[ ]n comunicatul emis de către agenţie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite