FOTO VIDEO Protest de amploare la Vâlcea, în ciuda ploii torenţiale: „Mincinoşii, mincinoşii. Ruşine să vă fie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în ploaie ale celor de pe platforma chimică vâlceană Foto FB Boureci Adrian
Proteste în ploaie ale celor de pe platforma chimică vâlceană Foto FB Boureci Adrian

Protestul angajaţilor de pe platforma chimică vâlceană a continuat pentru a doua zi, din această săptămână şi a cincea din luna septembrie, la Râmnicu Vâlcea, deşi afară ploua torenţial de ore bune.

GALERIE FOTO

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, numărul celor care au ieşit joi, 26 septembrie, la protestele din Râmnicu Vâlcea, deşi destul de numeros la început, s-a împuţinat, după ce oamenii au stat ore bune în ploaia torenţială.

Oamenii au la fel de vocali ca şi miercuri, când au reînceput protestele, iar sunetele scoase de vuvuzele şi fluiere la fel de infernale. 

Reamintim că este pentru a doua oară în această lună când angajaţii de la CIECH Soda, CET Govora şi Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea ies în stradă nemulţumiţi că-şi pierd locurile de muncă

Singura fabrică de sodă din România, de la Govora, şi-a întrerupt activitatea în data de 18 septembrie, în urma eşuării negocierilor cu CET Govora privind preţul solicitat pentru aburul tehnologic livrat acestei companii. 

Din cauza lipsei de rentabilitate, polonezii au refuzat oferta şi i-au trimis pe oameni acasă. Speriaţi că odată cu închiderea fabricii de sodă, îşi vor pierde şi ei locurile de muncă, angajaţii firmelor cu care colaborează această companie au ieşit să sprijine demersul celor de la CIECH. Aşa că au mărşăluit din nou pe străzi din Râmnicu Vâlcea şi au protestat în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, pentru a cincea zi din această lună.  

„Este un joc al nervilor. Ne sfidează”

„Acum două săptămâni, domnul preşedinte (al Consiliului Judeţean - n.r.) spunea că merge în fruntea dumneavoastră până la Bucureşti. Acum nu vrea nici măcar să coboare din birou, în faţa dumneavoastră”, au comentat liderii sindicali, moment care a fost întâmpinat cu scandări de genul: „Ruşine să vă fie”, „Ieşi afară, javră ordinară”, „Mincinoşii”, însoţite de fluierături şi huiduieli. 

La fel ca în urmă cu o zi, protestatarii au cerut demisia, de această dată a preşedintelui Consiliului Judeţean, iar sindicaliştii au refuzat să intre la discuţii cu reprezentanţii celor două instituţii.

„Vă rog să desemnaţi câte cinci reprezentanţi de la fiecare societate, fiindcă nu o să iasă să vorbească nimeni. Noi, organizatorii, am spus clar, de la început, că nu vom mai intra în nici o instituţie. Haideţi, vă rog, că-şi bat joc de sănătatea noastră. Nici un lider să nu fie în delegaţie”, le-au propus sindicaliştii protestatarilor. 

„Să iasă afară, că şi noi stăm în ploaie. Ne sfidează!”, a fost replica manifestanţilor, după ce au răbdat în ploaie mai bine de o oră şi jumătate. 

„Este un joc al nervilor. Ca atare rămânem aici”, au spus iniţial cei prezenţi, pentru ca până la urmă să cedeze şi să-şi trimită reprezentanţii la discuţii. 

„Am cerut premierului să primească o delegaţie de pe platforma chimică la Guvernul României”

„Dacă nu aveţi răbdare, nu putem avea un dialog”, le-a spus Constantin Rădulescu, şeful Consiliului Judeţean Vâlcea celor care au venit să discute cu el, după care le-a prezentat noutăţile: „Nu mai revin asupra demersurilor pe care le-am făcut de opt luni încoace către Guvernul României (de fapt este vorba despre cinci luni, din luna mai, de când a avut loc accidentul de la Alunu, când un excavator de mare tonaj s-a prăbuşit în urma alunecărilor de teren - n.r.). Am să vă spun că astăzi (26 septembrie - n.r.) am revenit cu o adresă către doamna prim-ministru şi i-am cerut ca, în cursul săptămânii viitoare, 30 septembrie - 4 octombrie, să primească o delegaţie de pe platforma chimică la Guvernul României. La această întâlnire, evident, că voi fi şi eu prezent”. 

Ultima ofertă de preţ, refuzată de polonezii de la CIECH

Şeful administraţiei judeţene le-a mai spus oamenilor că, în data de 23 septembrie, CET Govora a transmis ultima variantă de preţ pentru aburul industrial, care a fost refuzată de CIECH Sodă, la preţul de 169 de lei/gigacalorie.

De asemenea, a vorbit şi despre discuţiile de la Târgu Jiu dintre administratorul judiciar al CET Govora şi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, privind cantităţile suplimentare de cărbune livrate până la finele acestui an, dar şi în primele şase luni ale anului viitor. 

Primii paşi în demararea proiectului unei noi centrale pe gaz

    

În timp ce protestarii stăteau în ploaie şi scandau mânioşi că nu sunt băgaţi în seamă, şeful administraţiei judeţene, Constantin Rădulescu, posta pe pagina de socializare a Consiliului Judeţean Vâlcea informaţii despre proiectul privind înfiinţarea unei centrale noi, pe gaze, investiţie care se estimează că se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro şi va fi menită să rezolve pentru următorii 25 - 30 de ani problemele de pe platforma chimică.

„Luni, 30 septembrie, vom demara studiile de prefezabilitate şi fezabilitate necesare în vederea înfiinţării unei companii de proiect....Investiţia ar securiza problema termoficării în Râmnicu Vâlcea, concomitent cu asigurarea utilităţilor energetice: abur industrial şi energie electrică pentru Oltchim, Chimcomplex şi, în măsura în care CIECH Soda va dori, şi pentru această unitate”, a mai spus Rădulescu menţionând că pe lângă CET Govora, Chimcomplex şi Consiliul Judeţean, s-a arătat interesată de proiect şi Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.

Vineri, 27 septembrie, protestul va fi reluat. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite