Pesta porcină africană, confirmată la un mistreţ din Vâlcea: „Nu se impune sacrificarea porcilor domestici din gospodării“

Pesta porcină africană, confirmată la un mistreţ din Vâlcea: „Nu se impune sacrificarea porcilor domestici din gospodării“

Mistreţi în staţiunea Călimăneşti - Căciulata îm martie 2018 Foto gazetavalceana ro

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Vâlcea a fost confirmat joi, 13 iunie. În pădurile din municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Goranu, a fost descoperit un porc mistreţ mort, iar analizele au confirmat boala. Centrul Local de Combatere a Bolilor Vâlcea va monitoriza atent zona, dar nu va dispune sacrificarea porcilor domestici din gospodăriile localnicilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectul de Vâlcea, Florian Marin, a convocat, joi după-amiază, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, după ce s-a confirmat existenţa pestei porcine africane la un porc mistreţ găsit mort în pădurile din jurul municipiului Râmnicu Vâlcea.
 
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a efectuat analiza luată de la cadavrul animalului, descoperit în Fondul de vânătoare 16 Goranu, în data de 4 iunie, iar joi au venit rezultatele, care au confirmat existenţa pestei porcine. 
 
Este primul asemenea caz din judeţul Vâlcea, care a fost până acum ferit de această boală şi urmare a măsurilor drastice impuse. În plin avânt al bolii, Vâlcea a ales să-şi decimeze populaţia de porci mistreţi, cota de intervenţie de anul trecut fiind de peste 1.000 de capete, sub atenta monitorizare a autorităţilor. 
 
„În urma şedinţei, au fost dispuse măsurile prevăzute de legislaţia în domeniu, referitoare la asemenea situaţii, în vederea punerii în practică de către instituţiile cu rol în gestionarea cazurilor de pestă porcină africană. Astfel, fondului de vânătoare menţionat îi revine obligaţia de a pune în practică recoltarea integrală şi colectarea porcilor mistreţi din zona afectată, iar Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea va lua măsuri de stabilire a zonelor de supraveghere a stării de sănătate a porcilor domestici din proximitatea zonei afectate. Din datele prezentate în cadrul şedinţei a rezultat că nu se impune măsura sacrificării porcilor domestici din gospodării, ci doar o atentă monitorizarea zonei locuite”, a transmis prefectul de Vâlcea, Florian Marin.
 
Cazul de pestă porcină din Vâlcea vine după ce în Argeş, judeţul vecin, a fost confirmată ieri o situaţie asemănătoare, numai că aici boala a fost descoperită la un porc domestic.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: