Apele minerale de la Olăneşti: controverse în spaţiul public privind expirarea concesiunii „izvoarelor de aur” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Izvoarele de aur” de la Băile Olăneşti - Vâlcea funcţionează doar contracost şi limitat; Foto calatoriaperfecta ro
„Izvoarele de aur” de la Băile Olăneşti - Vâlcea funcţionează doar contracost şi limitat; Foto calatoriaperfecta ro

Izvoarele din Olăneşti, judeţul Vâlcea, sunt singurele ape minerale terapeutice din România de care poţi beneficia doar contracost, deşi reprezintă o resursă naturală. Preluarea acestora de la societatea privată care le gestionează, în patrimoniul staţiunii, este un subiect aprig dezbătut.

Băile Olăneşti este recunoscută pe plan naţional ca fiind staţiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România. Din cele 35 de surse de apă tămăduitoare, multe nu funcţionează de ani de zile. În cazul celorlalte, apa se cumpără pe baza unui token, în cantitate limitată. Un token costă 15 lei/zi. 

GALERIE FOTO CU SINGURELE IZVOARE MINERALE TERAPEUTICE CONTRACOST - BĂILE OLĂNEŞTI

Firma care a concesionat pe 20 de ani „izvoarele de aur” de la Băile Olăneşti - aşa cum sunt acestea cunoscute de vreo două secole încoace - a „pus lacăt”, în urmă cu mai bine de un deceniu, pe aceste ape. 

  

În contract s-a specificat că, din 5 în 5 ani, se poate prelungi concesiunea aceluiaşi titular, dar există controverse legate de termenul maxim pentru care poate fi deţinută licenţa: în timp ce unii susţin că aceasta expiră după 20 de ani, alţii pretind că se poate prelungi pe mai departe. 

În cazul izvoarelor binefăcătoare de la Olăneşti, licenţa de concesionare este pe cale să expire. Doar că două documente, apărute în spaţiul public, emise de aceeaşi instituţie, pe aceeaşi temă, au iscat un adevărat scandal pe tema „eliberării izvoarelor minerale”. 

Documentele respective conţin date diferite legate de expirarea aceleiaşi licenţe de concesionare a izvoarelor minerale, dar şi condiţii catalogate drept „abuzive şi tendenţioase” impuse pentru ca apele să redevină publice.  

Diferenţa între cele două termene de expirare, apărute în comunicările ANRM - Agenţia Naţională a Resurselor Minerale - este de fix un an, fapt ce i-a pus serios pe gânduri pe cei care-şi doresc ca izvoarele să nu mai constituie „monopolul unei societăţi comerciale”.

Cum nu există vreo certitudine în privinţa termenului maxim de concesionare, localnicii care militează pentru reîntoarcerea izvoarelor în patrimoniul staţiunii se tem că dacă Primăria Băile Olăneşti nu va obiecta în cele 90 de zile pe care le are la dispoziţie, concesionarea se va prelungi aceluiaşi titular (concesionar), termen care poarte porni ori în luna aprilie a acestui an, ori în aprilie anul viitor.  

Actele care au pus pe jar o comunitate cu date diferite

Faptul că la Olăneşti accesul la izvoare unice în lume, precum „Izvorul 7”, sau renumite precum „Izvorul 24” ori „Izvorul 15”, dar şi la celelalte este limitat şi cu plată a înfuriat atât turiştii cât şi localnicii deopotrivă, de-a lungul anilor. La un moment dat chiar, localnicii au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestei măsuri. În ciuda protestelor şi a petiţiilor iniţiate, nimic nu s-a putut schimba. 

Turiştii se plâng că deşi vin, mare parte an de an, să se trateze de diverse afecţiuni, la recomandarea medicilor, se văd nevoiţi să scoată bani din buzunar în plus pentru procedurile cu ape minerale terapeutice: fie ele interne sau externe.

Scandalul a reizbucnit de curând, după ce câţiva consilieri locali au iniţiat un proiect de hotărâre care să implice Consiliul Local Băile Olăneşti în licitarea concesionării izvoarelor, pentru întoarcerea apelor minerale în patrimoniul staţiunii. Atunci au fost date publicităţii şi cele două documente „buclucaşe”, din care reiese că, anul trecut, ANRM susţinea că licenţa de concesionare va expira anul acesta, iar anul acesta că va expira de fapt abia la anul. 

Adresele eliberate de ANRM cu date diferite de expirare pentru aceeaşi licenţă de concesionare a izvoarelor minerale de la Băile Olăneşti - Vâlcea Foto colaj

Actele eliberate de ANRM cu date diferite privind expirarea aceleiaşi licenţe de concesionare a apelor minerale de la Olăneşti - Vâlcea

Primul document (foto stânga) a fost eliberat la solicitarea unei publicaţii locale „Vâlcea Info”. În acesta se specifică: „Licenţa 2221/2001 a fost aprobată prin HG 361/15.04.2001, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 266/22.04.2001. Durata de valabilitate a licenţei este de 20 de ani de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv până la data de 21.04.2021”.

În celălalt document (foto dreapta), eliberat la solicitarea Primăriei Băile Olăneşti, se menţionează aceleaşi date, cu excepţia anului care diferă pentru: hotărârea de guvern, Monitorul Oficial şi valabilitatea licenţei: „Licenţa de exploatare nr. 2221/2001... a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 361/15.04.2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 266/22.04.2002... În consecinţă, această licenţă este valabilă până la data de 21.04.2022.” 

Dincolo de datele apărute în cele două comunicări (cel mai probabil într-una este vorba despre o greşeală de redactare - n.r.) confuzia, care a suscitat atâtea controverse în mediul online şi în presa locală, există de mai multă vreme şi pleacă tocmai de la faptul că licenţa a fost acordată într-un an (2001), dar a fost pusă în exploatare abia în anul următor, după adoptarea Hotărârii de Guvern şi publicarea sa în Monitorul Oficial, aşa cum reiese la o căutare pe Google. Potrivit portalului Lege5.ro, hotărârea prin care s-a aprobat licenţa de „concesiune a activităţii miniere de exploatare, încheiată între Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Olăneşti - SA” a fost adoptată în 2002 şi publicată tot în 2002.   

Condiţii „abuzive şi tendenţioase” pentru preluarea „izvoarelor de aur”

O altă problemă, în cazul apelor de la Olăneşti, este legată de condiţiile pe care ANRM susţine că trebuie să le îndeplinească Primăria pentru ca izvoarele minerale să redevină publice. 

Într-un amplu reportaj pe tema apelor minerale de la Băile Olăneşti, sub titulatura: „Statul e incapabil să se ocupe de bogăţiile ţării. Cum a ajuns o staţiune să fie evitată de străini”, de acum doi ani, difuzat la Pro TV, în cadrul emisiunii „Inspectorul Pro”, directorul ANRM de la acea vreme, Alexandru Solschi spunea că: „Oricine, poate să vină la oferta publică”, dar şi că „orice autoritate a statului român are prioritate” pentru „licenţa de dare în administrare”.

Însă, în ultima adresă, semnată de această dată de Nicolae Turdean (şef la ANRM din noiembrie 2019) şi primită de Primăria Băile Govora la începutul lunii aprilie, se specifică cu totul altceva. 

Pe scurt, actuala conducere a ANRM susţine că acum Primăriei Băile Olăneşti nu i se poate acorda licenţa decât dacă titulara renunţă la acest drept, ori nu mai solicită prelungirea perioadei de valabilitate. Iar licenţa se poate transfera doar unei societăţi comerciale, în care Primăria poate să fie acţionară, în anumite condiţii şi numai dacă aceasta activează în „domeniul de activitate şi explorare / exploatare a apelor minerale şi / sau geotermale”.

Condiţiile menţionate în documentul ANRM, pentru ca izvoarele să revină în patrimoniul staţiunii, sunt catalogate drept abuzive şi monopoliste de către toţi cei care luptă pentru acest ţel. „Răspunsul dat Primăriei Olăneşti este tendenţios şi foarte părtinitor! Legea concesionării unor bunuri menţionează cu totul altceva, adică, concesionarul, la realizarea termenului contractat este obligat să restituie obiectul concesionării celor cărora le-a oferit acel serviciu, respectiv Primăriei Olăneşti pe teritoriul căreia se află sub administrare teritorială toate aceste bunuri, fără alte cheltuieli suplimentare... Deci, după cei 20 de ani de concesionare contractaţi, familia Tudor (cea care deţine firma titulară a licenţei - n.r.), trebuie să restituie, fără alte obiecţiuni, toate izvoarele minerale ale Olăneştiului, către Unitatea Administrativ - Teritorială Olăneşti, respectiv Primăria oraşului Băile Olăneşti”, susţin localnicii.  

În acest mod, se restricţionează practic accesul la licenţa de concesionare a apelor minerale oricărei alte entităţi interesate, în mod special Primăriei. Vâlcenii mai atrag atenţia şi asupra faptului că: „licenţa este ceva, iar concesiunea este altceva”. Şi se întreabă: „Dacă licenţa expiră în 2022, când expiră concesiunea? Sunt două lucruri total diferite”, consideră aceştia.

Oficialităţile recunoşteau anii trecuţi că, deşi apele funcţionează de la începutul secolului XIX şi au fost cea mai mare parte din timp publice, faptul că se impune o taxă pe apa de izvor este mai degrabă „o chestiune de natură juridică”. O chestiune care se doreşte lămurită odată pentru totodeauna de către toţi cei care militează pentru „eliberarea apelor minerale de la Băile Olăneşti”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Turism în România. Călimăneşti-Căciulata, o staţiune pentru toate anotimpurile FOTO

VIDEO Lavinia Şandru promovează o petiţie online pentru stoparea privatizării apelor minerale din România. Cum a reacţionat ministrul Dănuţ Andruşcă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite