Ana Maria Ioana a învăţat arte marţiale ca să evolueze spiritual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociabilă, dinamică, perseverentă, în doar câţiva ani de zile Ana a reuşit să obţină centura neagră 1 Dan, obţinând mai multe premii I la concursurile naţionale de karate.

NĂSCUTĂ: 23 octombrie 1980, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice, Bucureşti
FAMILIE: Pe 10 septembrie îşi va uni destinele de fiinţa pe care o iubeşte
IDEAL. Vrea să devină antrenor şi arbitru internaţional de karate


Ce-i place. Este un trubadur aflat mereu în căutarea frumuseţilor naturii, de aceea, excursiile pe cărări de munte sunt una dintre atracţiile preferate. Îi place să grădinărească.


Nu-i place. Are mereu un ghimpe împotriva oamenilor care falsifică adevărul, care încearcă să obţină avantaje punânde mai presus de orice, minciuna. Nu agreează oamenii leneşi.


Ana Maria este una dintre tinerele care a început practicarea karateului la o vârstă târzie, dar a ajuns la rezultate de excepţie în numai câţiva ani. A devenit unul dintre cei mai buni sportivi ai Clubului Saishin Karate Do, din Râmnicu Vâlcea, în anul 2007 trecând cu brio examenul de obţinere a centurii negre. Despre începuturile activităţilor sportive, Ana ne-a spus: „Până în clasa a IV-a am făcut atletism. Din clasa a V-a şi până în clasa a VIII-a am rupt definitiv cu viaţa sportivă. Din cauza unor probleme de sănătate, am fost scutită de orele de sport, iar în timp ce colegii mei de clasă făceau educaţie fizică, eu mă uitam cu jind la ceea ce făceau ei". Prima întâlnire cu karateul a avut-o la vârsta de 22 de ani, când verişoara ei a dus-o pentru prima oară într-o sală în care se antrenau sportivi de karateka. „Din prima zi am ştiut că într-o sală de karte este cu adevărat locul meu. Nu am avut nicio clipă de ezitare. Nu pot să spun că a fost uşor, că duritatea şi intensitatea antrenamentelor au creat şi momente mai dificile, dar feedbeack-ul a venit foarte repede", povesteşte.


Premii la concursurile naţionale de karate


Aşa se face că Ana Maria în cei opt ani de practică ai karateului a reuşit să obţină centura neagră - 1 Dan, să devină instructor, arbitru naţional şi un competitor de nota zece. Aşa se face că în 2008 a obţinut locul 1, la kata pe echipe, la Campionatul Naţional de Karate Shito Ryu, acelaşi loc I şi în anul următor, 2009, tot la acelaşi Campionat Naţional, urmând ca în 2010 să obţină la kata individul, locul II. În anul 2011, tot pe echipe, Ana Maria a obţinut tot locul I la Campionat Naţional de Karate Shito Ryu şi tot în acest an, acelaşi loc I, pe echipe, la Campionatul Naţional WKF. Din anul 2006, Ana Maria, a participat la toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Karate. „Visul meu este să ajung într-o bună zi antrenor de karate şi arbitru european. Examenele sunt foarte riguroase, dar am învăţat să fiu o luptătoare şi sigur voi reuşi. Pentru asta mă antrenez zi de zi, iar antrenorii mei, Ştefana şi Cătălin Vlăduţ sunt convinşi că voi atinge această ţintă". Cum Ana îşi va uni cât de curând, pe 10 septembrie, destinele de bărbatul pe care îl iubeşte, am întrebat-o dacă va încerca să-l determine şi pe el să practice acest sport. „Va fi mai dificil, pentru că este dintr-una lt oraş. Cert este că eu am avut ajutorul familiei şi al şefilor mei, care au fost mereu îngăduitori ori de câte ori a trebuit să plec în competiţii. Karateul m-a schimbat foarte mult ca om, am evolut spiritual, mi-a înfrânat impusurile negative, m-am transformat ca om", povesteşte Ana Maria, care este o fire sociabilă, dinamică, perseverentă.


Întrebări şi răspusuri
Ce înseamnă pentru tine practicarea acestui sport?
A.M.I. Karatele sunt o artă marţială, însă în primul rând sunt o formă de educaţie, un mod de evoluţie spirituală. Nu există oprelişti pentru care să renunţi la practicarea acestui sport. Nici vârsta, serviciul, grijile sau nevoile de zi cu zi nu constituie impedimente dacă faci totul din plăcere. Asta înseamnă să îşi urmezi chemarea unui sport a cărui denimire a clubului, saishin, însemnă „cu sufletul curat".


La copiii pe care îi antrenezi, fiind şi instructor, a existat vreo schimbare după venirea la antrenamente?
A.M.I. Mulţi dintre cei care vin prima oară aici sunt nişte copii răsfăţaţi, extrem de agitaţi. După mai multe zile de antrenament devin foarte disciplinaţi, cumpătaţi, riguroşi, schimbându-şi vizibil comportamentul în bine.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite