Zeci de incendii de vegetaţie uscată în Prahova. Pompierii avertizează că amenzile pentru incendiere ajung până la 6000 de lei

Zeci de incendii de vegetaţie uscată în Prahova.
Pompierii avertizează că amenzile pentru incendiere ajung până la 6000 de lei

Pompierii se luptă cu inconştienţa proprietarilor de terenuri care dau foc intenţionat vegetaţiei uscate

Pompierii militari prahoveni au fost solicitaţi să intervină, miercuri 18 august, pentru a stinge nu mai puţin de 13 incendii de vegetaţie uscată în localităţile Ploieşti (6), Poienarii Burchi, Olari, Măgureni, Băicoi, Iordăcheanu, Călugăreni, Boldeşti-Scăeni.

Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare şi a fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 19 ha vegetaţie uscată şi 560 kg. gunoi menajer.

La Băicoi, incendiul de vegetaţie uscată s-a propagat şi la o rulotă care se afla în gospodărie, fiind afectată de flăcări.

  Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: