Incredibila poveste de viaţă a Silviei, alpinista care a murit în Bucegi. Inginer de telecomunicaţii, adora pantofii cu toc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Murgescu, în timpu lunei escalade FOTO silvique.ro
Silvia Murgescu, în timpu lunei escalade FOTO silvique.ro

Silvia Murgescu, alpinista din Braşov, a murit, miercuri 12 ianuarie, în ziua în care împlinea 38 de ani, pe un traseu accidentat din munţii Bucegi.

Trupul său a rămas încă în prăpastie, pentru că vremea nefavorabilă, viscol şi risc mare de avalanşă, a împiedicat salvamontiştii să intervină.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Salvamont România, acţiunea de recuperare a trupului Silviei va fi reluată spre finalul săptămânii viitoare, când vremea dă semne că se va îmbunătăţi şi va permite echipelor de salvatori să urce în siguranţă pe munte.

Moartea Silviei Murgescu a surprins comunitatea alpiniştilor din România. Era cunoscută drept un tehnician desăvârşit, cu multă experienţă în acest domeniu, abordând în mod frecvent trasee considerate printre cele mai dificile din România, dar şi din Franţa, Elveţia, Austria sau Italia.

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în 2015, Silvia mărturisea că nu era pasionată să urce pe cele mai înalte vârfuri ale munţilor, ci să abordeze traseele care necesitau o tehnică desăvârşită.

Alpinista moarta in bucegi

Silvia Murgescu FOTO Facebook

”(...) eu nu cuceresc vârfuri, eu fac trasee tehnice, urc pe pereţi, pe stânci. Un traseu implică o anumită tehnică de căţărare, cu echipament adecvat, în funcţie de sezon. Nu fac trekking decât atât cât este necesar ca să ajung la peretele de căţărare. Munţii Alpi oferă cele mai complexe trasee de alpinism, cele din România nu sunt complete, reprezintă doar o bucăţică din ce reprezintă cu adevărat un astfel de traseu. Am fost de trei ori în Alpi. Cel mai greu traseu pe care l-am făcut în raport cu pregătirea mea din momentul respectiv a fost creasta integrală pe Peuterey, care pleacă din Italia şi urcă până pe Mont Blanc”, mărturisea Silvia în 2015.

În 2018, în timpul uneia dintre escalade, Silvia a avut un accident cumplit. Un bolovan desprins din stâncă a lovit-o în cap şi a fost la un pas de moarte. A suferit o intervenţie chirurgicală complicată, a stat în comă, dar şi-a revenit şi a reluat ascensunile sale pe munte, în ciuda problemelor de sănătate.

Pe 12 ianuarie a mers în escaladă singură. Se pare că Siliva şi-ar fi căutat un partener de drum, doar că nimeni dintre cunoscuţi nu a fost disponibil în timpul săptămânii, aşa că a decis să urce singură. Nici măcar sora ei geamănă, şi ea alpinist, nu a putut să o însoţească pentru a celebra ziua lor de naştere pe traseul Albişoara Gemenelor din Bucegi.

Siliva era încrezătoare. Parcursese acest traseu la începutul anului, pe 7 ianuarie. Chiar ea, pe blogul său silvique.ro, a descris că a ajuns întâmplător pe Albişoara Gemenelor, intenţia ei fiind să rămână pe un traseu apropiat.

”Planul era să urc Albişoara Crucii 2A peste ca găsisem un articol în blog-ul meu şi am salvat toate info în iPhone ca să mă informez dacă nu găsesc continuare: http://www.silvique.ro/2014-01-19-bucegi-albisoara-crucii-2a/

Dar am nimerit în Albişoara Gemenilor 2A. Şi am continuat aşa! 

Am ales sa urc pe porţiunea cu gheata şi putină zăpadă evitând porţiune cu mai multă zăpadă. Îmi place aşa deşi teoretic e riscant”, scria Siliva pe blogul ei cu doar o săptămână înainte de accidentul mortal care s-a petrecut exact pe acest traseu.

O greşeală, poate lipsa de atenţie sau poate vremea nefavorabilă i-au adus sfârşitul Silviei. Miercuri, în jurul orelor 15.00, familia ei a început să se îngrijoreze atunci când fata nu a mai răspuns la telefon. Salvatorii montani care au plecat pe traseul indicat i-au găsit trupul, au încercat să-l recupereze din prăpastie, dar viscolul care sufla cu peste 140 de km/h nu a permis finalizarea intervenţiei. A fost solicitat chiar şi un elicopter, însă riscul de avalanşă era prea mare, iar salvamontiştii s-ar fi supus inutil unui risc extrem.

slivia murgescu

Silvia Murgescu în timpul unei escalade FOTO silvique.ro

Puţin ştiu că Silvia era inginer în telecomunicaţii şi chiar profesa în domeniu ca senior network engineer. A urmat cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti, iar în timpul studenţiei s-a îndrăgostit de munte pentru ca în 2013 să escaladeze deja cascadele de gheaţă Supervisor şi Mordor din Valea Gastein, Austria.

Deşi trăia aproape exclusiv într-o lume a bărbaţilor, Silvia spunea, în interviul acordat ziarului Adevărul în 2015, că îi plăcea să fie cochetă, feminină, însă pasiunea pentru sportul extrem nu a împiedicat-o să aibă această atitudine. ”Mie mi-a plăcut să mă machiez, să port tocuri şi să mă îmbrac frumos. Însă în cercurile acelea, atitudinea mea feminină şi faptul că eram tot timpul veselă au fost asociate cu frivolitatea. Şi la serviciu, sunt singura femeie din echipa tehnică, dar nu mă las intimidată...”, mărturisea Silvia.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Fotografii document din Sarmizegetusa anilor ´80. Heliportul lui Ceauşescu şi fetele la plajă FOTO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite