Gafă uriaşă în procesul copilului ucis de gazele unei sonde OMV. Judecătorul „copy-paste“ a dat sentinţa folosind datele dintr-un accident rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Furcelea, copilul ucis de gazele unei sonde OMV FOTO: FACEBOOK CRISTIAN FURCELEA
Marian Furcelea, copilul ucis de gazele unei sonde OMV FOTO: FACEBOOK CRISTIAN FURCELEA

Magistratul care a judecat procesul lui Marian Furcelea, băiatul de nouă ani ucis în 2014 de gazele unei sonde aparţinând companiei OMV, a încurcat dosarele şi a dat sentinţa folosind datele dintr-o altă cauză.

Dosarul în care compania OMV Petrom a fost condamnată pentru moartea unui copil de nouă ani s-a aflat pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Ploieşti din anul 2015. În martie 2018, instanţa a dat sentinţa: compania petrolieră a fost găsită vinovată de ucidere din culpă şi a fost condamnată să plătească o amendă penală în valoare de 380.000 de lei, dar şi daune morale către părinţii şi fraţii lui Marian Furcelea, în valoare de 135.000 de euro. Nemulţumiţi de sentinţă, atât OMV, cât şi părinţii au declarat apel, care ar fi trebuit să se judece la instanţa superioară, adică la Curtea de Apel din Ploieşti.

La Curte procesul a început pe 10 septembrie, iar o lună mai târziu completul de judecată de aici a realizat că are în mână un dosar „copy-paste“ după rechizitoriul procurorului de caz. Mai mult, textul prin care magistratul care a judecat cazul prima dată motiva sentinţa este un paragraf cu date care nu au nicio legătură cu moartea lui Marian. Acesta ar fi încurcat dosarele şi a folosit date cu privire la un accident rutier, cu alţi inculpaţi, petrecut într-o cu totul altă zi şi într-un alt loc. Când a descoperit gafa, Curtea de Apel Ploieşti a anulat judecarea apelului şi a decis să trimită dosarul din nou la Judecătoria Ploieşti, unde întreg procesul se va relua de la zero. Aşadar părinţii lui Marian Furcelea sunt nevoiţi să aştepte din nou ani de zile până ce judecătorii vor face dreptate.

„La examenul efectiv declanşat de curte din oficiu şi punctual al fiecărei fraze ce compune partea expozitivă se constată că aceasta a fost copiată integral, rând cu rând, din actul de inculpare. (…) Se mai constată că acest ultim alineat are următorul conţinut: «fapta inculpatei care, în noaptea de 25/26. 09.2014 nu a respectat dispoziţiile legale şi măsurile de prevedere privitoare la regimul circulaţiei rutiere, în sensul că a staţionat involuntar ansamblul auto format din cap tractor (…) pe DN1, în afara localităţii, pe partea carosabilă (…)». Rezultă deci fără putinţă de tăgadă că (…) elementele circumstanţelor de fapt privesc alt inculpat, altă victimă, decedată într-un accident rutier produs prin coliziunea a două autovehicule la o altă dată şi într-un alt loc decât cel care face obiectul cauzei cu care a fost învestită prin rechzitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia de urmărie penală şi criminalistică“, se arată în motivarea Curţii de Apel Ploieşti, care a decis în data de 10 octombrie 2018 rejudecarea procesului în care compania OMV este învinovăţită de moartea lui Marian.

De asemenea judecătorii de la Curtea de Apel reproşează colegului de la instanţa inferioară că a refuzat  „efectiv examinarea cauzei prin prisma probelor şi a apărărilor“ şi că şi-a însuşit „nepermis şi subiectiv“ punctul de vedere al acuzării, fără să facă o analiză proprie a dosarului, aşa cum ar fi fost normal într-un proces. În motivarea Curţii de Apel se arată că singura frază pe care magistratul de la Judecătoria Ploieşti nu a copiat-o cuvânt cu cuvânt din rechizitoriul procurorului nu are absolut nicio legătură cu dosarul pentru care formula sentinţa.

„În egală măsură, singura frază care nu a fost copiată din rechizitoriu este cea care priveşte încadrarea în drept a faptei inculpatei, însă aceasta priveşte alte părţi din altă cauză penală (…) fiind şi din acest punct de vedere incontestabilă omisiunea îndeplinirii obligaţiei de motivare a hotărârii pentru justificarea soliţiei date“, se mai arată în motivare. Curtea de Apel Ploieşti a decis că în primă instanţă, la Judecătoria Ploieşti dosarul privind moartea lui Marian nu a avut loc „o judecată efectivă“ a cauzei şi a decis reluarea procesului.

Istoria unei drame

Marian Furcelea, din comuna prahoveană Ariceştii Rahtivani, a fost găsit mort, în februarie 2014, lângă o sondă aparţinând companiei petroliere OMV. Medicii legişti au decis după efectuarea necropsiei că  moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Marian abia împlinise nouă ani. În ziua morţii se întorcea de la şcoală, iar în drumul lui s-a oprit la mama sa, care munea cu ziua în gospodăria unui localnic. Femeia i-a dat copilului o plasă cu mai multe perechi de pantofi purtaţi primiţi pomană de la familia unde muncea. Bucuros de darul neaşteptat, Marian nu a mai avut răbdare să ajungă până acasă. S-a aşezat pe zidul unei sonde să probeze una dintre perechile de ghete. Acolo şi-a găsit sfârşitul. A fost descoperit fără suflare, noaptea târziu, la o distanţă de 17 centimetri faţă de conducta care emana gazele.

Moartea lui Marian a fost considertă suspectă, iar ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a trimis cauza în judecată la Ploieşti după un an de cercetări.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite