Cum se câştigau licitaţiile pentru exploatarea pădurilor din Prahova. Taxe de protecţie plătite procurorilor, competitori ameninţaţi cu moartea

Cum se câştigau licitaţiile pentru exploatarea pădurilor din
Prahova. Taxe de protecţie plătite procurorilor, competitori ameninţaţi cu
moartea

Şomerul din Comarnic, spaima oamenilor de afaceri din zona Valea Prahovei      Foto: Arhivă

Un personaj extrem de controversat la nivelul judeţului Prahova, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a ajuns să facă legea în pădurile din zona de munte a judeţului, aplicând metode de tip mafiot şi invocând protecţia unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un personaj extrem de controversat la nivelul judeţului Prahova, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a ajuns să facă legea în pădurile din zona de munte a judeţului, aplicând metode de tip mafiot şi invocând protecţia unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

 De la ameninţări cu moartea şi până la presiuni bazate pe denunţuri mincinoase, Vlad Constantin, zis Şomerul din Comarnic, a reuşit ca în ultimii doi ani să instaureze teama în rândul oamenilor de afaceri care îşi desfăşurau activitatea în domeniul exploatării lemnului.

Ofiţeri de poliţie, şefi de ocol silvic şi chiar un primar au devenit pe rând victimele acestui afacerist controversat. Cei care îi stăteau în cale în timpul licitaţiilor organizate de Direcţia Silvică Prahova, riscau amenzi, controale sau denunţuri, aşa că, pe rând, mulţi dintre competitori ameninţaţi chiar cu moartea au decis să se retragă din afacere.

 Totul s-a întâmplat în perioada 2014- octombire 2016, în contextul în care Constantin era trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală. Atunci când victimele acestui controversat personaj nu au mai rezistat presiunilor la care au fost supuşi ani la rând, au hotărât să facă plângeri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Vlad Constantin a fost arestat pe 1 noiembrie 2016, fiind acuzat de şantaj şi ultraj.

Şeful Ocolului Silvic SInaia, agresat în birou şi ameninţat cu denunţuri

În referatul de arestare preventivă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au reţinut că mai mulţi poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului Judeţean de Poliţei şi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic au fost ameninţaţi cu denunţuri pentru a renunţa la controalele la societăţile controlate de Vlad Constantin.

„În perioada 2014 – 2016, susnumitul a ameninţat, în mod repetat, în scopul intimidării respectiv a constrângerii, lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Ordine Publică al I.J.P. Prahova, personal al Ocolului Silvic Sinaia şi administratori ai unor societăţi comerciale, concurenţi ai acestuia în domeniul exploatării materialului lemnos, pentru ca aceştia, după caz, să nu efectueze acte de urmărire penală cu privire la persoana sa sau a societăţilor pe care le controlează, să nu efectueze controale şi să nu aplice sancţiuni contravenţionale pentru eventualele abateri constatate, să marcheze suplimentar, în mod nelegal, arbori în vederea exploatării şi, respectiv, să nu liciteze împotriva sa pentru partizile pe care acesta dorea să le achiziţioneze”, se arată în referatul de arestare preventivă emis de procurori pe numele afaceristului.

Protejat de “Naşul”

În documentul citat se precizează faptul că Vlad Constantin avea un comportament extrem de agresiv, ajungând chiar să agreseze fizic şefi din Ocololul Silvic Sinaia, chiar în biroulul acestora.

„În cursul lunii februarie 2015, tot pe fondul nemulţumirii lui Vlad Constantin cu privire la activitatea ocolului silvic, l-a ameninţat pe numitul P. S.-L. şi a încercat să-l agreseze fizic pe acesta în incinta biroul său din ocol, fiind oprit de martorul L. P.”, mai scriu procurorii.

Se ajunsese în această situaţie tocmai pentru că funcţionarii Direcţiei Silvice refuzau să-i facă pe plac afaceristului, în sensul că nu i-au permis să exploateze, mai mulţi arbori decât era legal conform licitaţiilor publice. Conflictul a degenerat atunci când inginerul Vasile George, şeful Ocolului Silvic, împreună cu mai mulţi angajaţi ai instituţiei, au constatat, în urma unui control,  mai multe infracţiuni comise de una dintre societăţile deţinute de Constantin şi i-au dat acestuia o amendă în valoare de 15.000 de lei.

„(...) acesta i-a ameninţat pe cei prezenţi cu închisoarea, spunând că se va folosi de influenţa pe care o are asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, la care a făcut referire prin apelativul „naşu””, este menţionat în referatul de arestare preventivă.

Poliţist ameninţat cu puşcăria

Şomerul nu a ameninţat doar angajaţi ai Direcţiei Silvice Prahova. Un ofiţer  din cadrul I.J.P. Prahova – Serviciul Ordine Publică a avut un tratament identic în momentul în care Vlad Constantin a fost convins că omul legii are în lucru o anchetă care îl priveşte. Procurorii spun că poliţistul a fost ameninţat că va fi denunţat  şi va înfunda puşcăria. Toate aceste ameninţări au venit în mod repetat fie prin sms-uri, fie în timpul convorbirilor telefonice.

Un primar, pe lista neagră a Şomerului

 Pe lista neagră a lui Vlad Constantin s-au aflat mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, implicate în afaceri în domeniul exploatării materialului lemnos de pe raza judeţului Prahova. Printre aceştia, susţin surse judiciare se află chiar şi L.C., primarul unei comune din judeţ care, înainte să fie ales în funcţia publică, a făcut afaceri în acest domeniu.

Chiar şi acum, în condiţiile în care Şomerul a fost arestat preventiv, oamenii se tem să vorbească. Toţi sunt convinşi că afaceristul din Comarnic se bucură în continuare de protecţia unor persoane aflate în funcţii publice importante şi că în curând va scăpa din spatele gratiilor şi se va răzbuna.

Plătea taxe de protecţie prim procurorului din Sinaia

Temerea lor este întrucâtva justificată, având în vedere că Vlad Cosnta„ntin este autorul  mai multor denunţuri în urma cărora DNA Ploieşti a demarat anchete penale.

‘’În prezent sus-numitul face obiectul unui dosar de evaziune fiscală aflat pe rolul Tribunalul Prahova, context în care a formulat mai multe denunţuri împotriva unor oameni politici şi de afaceri, magistraţi, funcţionari publici, fiind familiarizat cu sistemul judiciar’’, se arată în încheierea de şedinţă.

 Printe victimele lui Constantin se află chiar Iulian Văduvan, fost prim procuror în cadarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, arestat preventiv sub acuzaţia de fapte de corupţie. Magistratul din  Sinaia a perceput constant de la Vlad Constantin, pe perioada mai multor ani, sume de bani ca o taxă de protecţie în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor dosare penale în care ar fi putut fi implicat acesta.

 "În perioada 2007 — 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorului în 12 dosare penale", precizează DNA într-un comunicat de presă.

Banii daţi de Constantin cu titlu de mită au fost deghizaţi sub forma unor sponsorizări pentru care au fost încheiate contracte între societăţi administrate de omul de afaceri, pe de o parte, şi soţia magistratului, medic specialist obstetrică ginecologie, pe de altă parte. Aceste informaţii sunt prezente în referatul de arestare preventivă emis pe numele porcurorului din Sinaia, arestat preventive la solicitarea DNA în vara acestui an.

L-a denunţat pe deputatul Mircea Roşca

 Pe de altă parte, surse judiciare au precizat că tot Vlad Constantin este cel care l-ar fi denunţat pe fostul deputat PNL , Mircea Roşca, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luare de mită. În acest context, ameninţările cu denunţuri – false sau nu – pe numele unor funcţionari din cadrul Ocolului Silvic, sau pe numele unor poliţişti sau primari, capătă o cu totul altă greutate.

Prejudiciu de patru milioane de euro

În iunie 2013, Vlad Constantin a fost arestat preventiv pentru prima dată, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT din Ploieşti. La acea dată, Şomerul era acuzat de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, în urma unor afaceri ilegale cu produse petroliere.

Anchetatorii au stabilit un prejudiciu de patru milioane de euro adus bugetului de stat prin neplata taxelor şi impozitelor şi au pus sechestru pe bunuri imobile şi utilaje în valoare de peste 2,5 milioane de euro aparţinând lui Constantin Vlad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările