Cine este directorul liceului ales de Klaus Iohannis pentru deschiderea anului şcolar. A debutat în învăţâmânt ca suplinitor necalificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steluţa Pralea (scaou negru) lăudată de şeful statului la festivitatea de deschidere a anului şcolar FOTO CJ Prahova
Steluţa Pralea (scaou negru) lăudată de şeful statului la festivitatea de deschidere a anului şcolar FOTO CJ Prahova

Preşedintele Klaus Iohannis a preferat Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna prahoveană Valea Doftanei pentru a marca deschiderea noului an şcolar.

 Alegerea nu a fost una deloc întâmplătoare, profesoara Steluţa Elena Pralea, fiind desemnată directorul anului 2020 pentru inovare în educaţie, succesul său profesional bazându-se în principal pe digitalizarea întregii unităţi de învăţământ, atât administrativ, cât şi în procesul educaţional.

Drumul până la această înaltă distincţie nu a fost deloc uşor. Licenţiată în disciplinele chimie şi fizică, ca absolvent al Universităţii ”Al.I.Cuza” din Iaşi, Steluţa Pralea a debutat în învăţământ ca profesor de fizică la o şcoală generală din Câmpina, une a rămas pentru un an, iar ulterior s-a retras la Valea Doftanei ca suplinitor necalificat de bilorogie. A luat această decizie pentru că în acei ani nu erau posturi disponibile pentru profesor de chimie sau de fizică decât în zona Ploieştiului, iar dorinţa de a rămâne la catedră aproape de casă a determinat-o să facă acest compromis.

 La începutul anilor 2000 Steluţa Pralea a realizat că viitorul în educaţie îl reprezintă noua tehnologie care acapara din ce în ce mai mult societatea, iar pentru asta era nevoie de o reconversie profesională şi a luat-o de la început. S-a întors din nou pe băncile facultăţii urmând, timp de doi ani, cursuri postuniversitare de Informatica şi Tehnologii asistate de calculator, astfel că, în 2003, Steluţa Pralea a reuşit să se titularizeze ca profesor de informatică.

Cine este directorul liceului unde Klaus Iohannis a mers să marcheze deschiderea de an şcolar

Steluţa Pralea (scaou negur) flancată de preşedintele Klaus Iohanni şi de ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu FOTO CJ Prahova

”Fără cursurile de formare în educaţia digitală categoric nu se poate, trebuie să ţinem pasul cu evoluţia tehnologiei, dacă nu mergem la cursuri, nu studiem partea aceasta digitală, este greu, dacă nu chiar imposibil să evoluăm”, consideră Steluţa Pralea.

În 2008 a preluat frâiele conducerii Liceului Tehnologic ”Carol I” din Valea Doftanei din postura de adjunct, pentru ca din 2013 să fie directorul ”plin” al acestei şcoli, conducând destinele a 650 de elevi din comună care au refuzat să plece la oraş pentru studii în liceele faimoase din judeţ.

”Am introdus de mult educaţia digitală în şcoală, începând chiar cu 2007 când am dotat toate sălile de clasă cu laptopuri şi tot ce înseamnă tehnică de calcul şi de atunci tot îmbunătăţim. În special cursurile de formare, astea ne-au ajutat foarte mult. Când a venit pandemia ne-am adaptat foarte uşor la situaţia nouă, a decurs totul destul de simplu în ansamblu”, spune Steluţa Pralea, unul dintre puţinii directori de şcoală din mediul rural care nu s-a plâns invocând lipsa tehnologiei necesară şcolii online.

Cine este directorul liceului unde Klaus Iohannis a mers să marcheze deschiderea de an şcolar

Steluţa Pralea desemnată directorul anului 2020 pentru inovare în educaţie FOTO campinatv.ro

Educaţia ”samart” de la Valea Doftanei a avut un efect spectaculos, remarcat inclusiv de şeful statului la festivitatea de deschidere a noului an şcolar: 0% abandon şcolar în unităţile de învăţământ aflate sub umbrela liceului condus de profa de info.

Întrebată cum apreciază tendinţat tot mai pregnantă a părinţilor care locuiesc în mediul rural de a-şi trimite copiii să înveţe în şcoli considerate de prestigiu din marile oraşe, directorul liceului ”Carol I” susţine că de regulă oamenii rămân acolo unde consideră că le este bine.

”Eu pot vorbi în numele părinţilor şi a copiilor de aici din Valea Doftanei. Ştiu că majoritatea ar putea merge foarte bine la oraş, ar avea cu ce şi cum, ar avea cu ce să întreţină acest efort, dar faptul că rămân şi la liceu la noi, înseamnă că văd ceva bun, consideră că merită să dea copilul la liceul nostru. Am tot respectul petru colegii şi şcolile de la oraş, dar cred că aici la sat pot să fac ceva mai mult. Categoric nu aş pleca de aici, dacă mi s-ar oferi un post în altă parte, la oraş cu siguranţă nu, deşi cariera didactică am început-o la o şcoală din Câmpina”, a explicat Steluţa Pralea.

Dacă în 1995, când Steluţa Pralea debuta în învăţământ ca suplinitor necalificat de biologie pentru că nu găsise un post liber în specializarea sa, în 2021, la început de an şcolar liceul ”Carol I” din Valea Doftanei deschide porţile elevilor tocmai fără profesor de chimie-fizică.

”Suntem deficitari pe partea aceasta, dar sperăm să apară cineva din rândul foştilor elevi”, spune directorul liceului.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Iohannis: Menţinerea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia

Deschiderea anului şcolar - Politicienii participă la festivităţi / Klaus Iohannis merge la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite