Apele sărate din Prahova, rarităţile naturale ale Europei. Spectrul extrem de larg de boli pentru care sunt „prescrise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa sărată şi helioterapia, benefice în profilaxia şi tratarea afecţiunilor din sfera bolilor reumatice, dar şi respiratorii  FOTO Diana Frîncu
Apa sărată şi helioterapia, benefice în profilaxia şi tratarea afecţiunilor din sfera bolilor reumatice, dar şi respiratorii  FOTO Diana Frîncu

„Medicii din adâncuri“, aşa sunt denumite lacurile formate în mod natural în cavităţile vechilor mine de sare din Prahova. Proprietăţile terapeutice sunt recunoscute la nivel internaţional, pentru un spectru larg de afecţiuni.

Cei care nu au urmat niciodată o cură de saramură naturală trebuie să ştie că nu doar apa în sine este valoroasă pentru sănătate, ci şi combinaţia între soare, sare, nămol sapropelic şi aerul sărat din imediata apropiere a lacurilor.

În Prahova sunt două staţiuni turistice renumite pentru lacurile cu o concentraţie foarte mare de sare.

Minunea naturală de la Telega

Cel de la Telega este considerat, aşa cum susţin autorităţile locale, pe locul al II-lea în Europa pentru proprietăţile curative şi pe locul V pentru concentraţia de sare şi lacurile din staţiunea Slănic. Curele le  sunt recomandate în special celor care vor să-şi trateze afecţiunile reumatice, dar bogăţia de minerale din apă are cu mult mai multe indicaţii terapeutice.

Lacul de la Telega s-a format prin prăbuşirea unei vechi ocne de sare. Acest aspect este vizibil astăzi, asta după ce nivelul apei a început să scadă în urma unor alunecări de teren, iar crestele munţilor de sare au ieşit la suprafaţă.

Datorită concentraţiei foarte mari de sare aici se pot trata diferite forme de reumatism, nevralgii, sciatică, lumbago, nefrite, artrite şi arterite, maladii cronice ale aparatului locomotor, rahitismul şi anemia.

Importanţa acestui lac nu este dată doar pentru concentraţia de sare, ci şi a ionilor de magneziu, calciu, potasiu, dar şi altor substanţe minerale necesare afecţiunilor respiratorii, reumatologice, bolilor posttraumatice, afecţiunilor post intervenţii neurochirurgicale şi post intervenţii ortopedice.

Cura de sare şi de soare poate fi dublată, de cei care pot, de hidrogimnastică în apa sărată a lacurilor de la Telega. Exerciţiile se rezumă doar la câteva mişcări lente, de rotaţie a trunchiului şi a membrelor (apa sărată oricum nu permite mai mult) în ritm constant, timp de câteva minute. Avantajul este că în apă puteţi face mişcări pe care în mod normal nu le efectuaţi fără să simţiţi durere, iar exerciţiile  ajută toate grupele musculare şi în  profilaxia diverselor boli ale aparatului respirator, locomotor şi a reumatismului degenerativ.

Poate cel mai important este faptul că oricine poate intra în lacul sărat, chiar şi dacă nu este un bun înotător, pentru că  apa sărată te ţine la suprafaţă. Totuşi, persoanele cu afecţiuni cardiace ar trebui să ceară sfatul medicului, înainte de o cură la saramură.

Nămolul sapropelic de la Slănic

Cea de-a doua zonă turistico-balneară din Prahova se află la Slănic. Aici sunt mai multe lacuri sărate amenajate de societăţi private care oferă o gamă mai largă de posibilităţi de tratament. În afară de cura cu apă sărată din lacurile care au co salinitate între 130 şi 260 de grame la litru, la Slănic puteţi beneficia şi de proprietăţile curative ale nămolului sapropelic, recomandat pentru terapia în afecţiunile ginecologice.

În plus, împachetările cu nămol ajută foarte mult organismul să reziste în timpul anului la schimbările de temperatură, cresc imunitatea şi ajută la activarea circulaţiei periferice, dar are un efect spectaculos şi asupra pielii îmbătrânite.

Alternanţa dintre împachetari cu nămol, baie de soare şi apoi baie sărată duce la creşterea imunităţii, fiind totodată un tratament care dă roade în afecţiunile respiratorii.

De reţinut este că împachetările cu nămol şi baia de soare pot fi riscante mai ales la copii şi la persoanele în vârstă, aşa că este de recomandat să cereţi înainte sfatul avizat al medicului.

Dacă nu suportaţi tratamentul cu nămol şi sare este suficient să rămâneţi pe plaja amenajată în imediata apropiere a lacului sărat. Aerul sărat şi soarele chiar filtrat de umbrelă se tranformă într-un adevărat tratement pentru persoanele care suferă de afecţiuni din sfera ORL.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite