Piteşti: Primul centru de budism tibetan din România (galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de budism tibetan de la Smeura
Centrul de budism tibetan de la Smeura

Într-un sat din apropierea Piteştiului a fost deschis anul trecut primul centru de budism tibetan din ţară.

Sătenii nu ştiu foarte multe despre activitatea desfăşurată acolo. Poate tocmai de aceea zvonuri care mai de care mai îndrăzneţe au început să se răspândească.  Unul dintre acestea a ajuns şi la urechile decanului Facultăţii de Teologie “Sfânta Filofteia” din Piteşti, părintele Ion Popescu.

“Am auzit că la restaurant, dacă vrei să fii servit trebuie să te dezbraci, dar acestea sunt nişte zvonuri. Vreau să merg să văd despre ce este vorbă pentru că am citit multe despre budism şi este o cultură impresionantă.“, a declarat părintele Ion Popescu.

Desigur că declaraţiile unei înalte feţe bisericeşti ne-au stârnit curiozitatea, aşa că am mers să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă la Smeura. Nici vorbă de a te dezbrăca pentru a fi servit. La centrul respectiv ne-a condus chiar iniţiatoarea acestui “proiect”, Alexandra Grigorescu.

“Dacă cineva a stârnit asemenea zvonuri, noi nu putem decât să-l compătimim pe acel cineva. Budismul consider ă că una dintre nonvirtuţi (păcate) este tocmai viziunea greşită. Oricine vrea să afle ce se întâmplă aici este bine-venit!”, a declarat proprietara centrului.

Toţi cursanţii sunt intelectuali
În două săli special amenajate în stil cât mai apropiat de cel tibetan, au loc cursuri teoretice şi practice. Scopul acestora este de a dezvolta o minte altruistă. Este practic o filosofie de viaţă. Cursanţii nu sunt obligatoriu budişti, pot fi de orice religie, de obicei persoane educate. Taxe nu se percep decât unele modice, şi acelea neobligatorii. “Partea practică a acestui curs constă, de fapt, în rugăciuni adresate pentru bunăstarea tuturor fiinţelor vii.”, spune iniţiatoarea cursurilor.


Cel care îi iniţiază pe curioşi în tainele budismului este un călugăr tibetan trimis chiar de Dalai Lama în mai multe ţări europene. “La 10 ani a intrat în mânăstire. Timp de 20 de ani a fost călugăr, după care a devenit profesor şi translator. Toată viaţa a predat budismul.”, spune Alexandra Grigorescu, cea care traducea pentru noi cuvintele maestrului Lotsawa Thubten Sherab Sherpa.


 Cursanţii pot încerca mâncarea tibetană
Cursanţii şi nu numai pot încerca mâncarea specific tibetană. Cu doar 10 lei, cât costă un meniu complet, aceştia pot degusta aromatele preparate: tukpa (supă tibetană iute), momo (un fel de colţunaşi gătiţi în abur) şi faimosul ceai tibetan.


Steguleţe colorate cu rugăciuni inscripţionate pe ele flutură deasupra curţii unde se află centrul tibetan.Vecinii nu preau ştiu semnificaţia acestora, le consideră doar un simplu décor.” Nu este deloc aşa, acestea sunt mantre, care, purtate de vânt, răspândesc energia pozitivă în toate zonele din împrejurimi, inclusiv Piteştiul”, lămureşte Alexandra.

Vecinii centrului de budism nu ştiu mare lucru despre ce se întâmplă acolo, dar o cunosc pe Alexandra şi o respectă. “O ştiu de mai demult. La restaurant acolo nu am fost niciodată, dar ştiu că sunt oameni liniştiţi. M-oi duce vreodată dacă mă invită la o cafea”, spune Valeria Udrea.

Pe 14 februarie, o dată cu anul nou tibetan, la centru se va organiza o slujbă specială şi o masă festivă. De asemenea, la vară se va ţine “Săptămâna budismului tibetan”, eveniment la care vor fi invitaţi şi preoţi creştini. 


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite