Motivul pentru care au fost golită de angajaţi clădirea administrativă cea mai importantă din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Administrativ din Piteşti– Foto Instituţia Prefectului Argeş
Palatul Administrativ din Piteşti– Foto Instituţia Prefectului Argeş

Toate birourile care funcţionau în cei 10.500 de metri pătraţi ai Palatului Administrativ din Piteşti (în care îşi aveau sediul inclusiv CJ şi Instituţia Prefectului) au fost mutate pentru următorii doi ani în diverse clădiri din municipiu, pentru a lăsa loc implementării unui proiect cu bani europeni.

Palatul Administrativ din Piteşti a intrat într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene, conform proiectului finanţat de UE prin Programul Operaţional Regional, proiect care prevede creşterea eficienţei energetice a acestei clădiri. 

Întreaga administraţie judeţeană a fost relocată în luna aprilie a acestui an, pentru a lăsa loc lucrărilor proiectului de 27,3 milioane de lei, estimat a se încheia în 2024. 

O construcţie monumentală

Palatul Administrativ este situat în piaţa civică centrală a municipiului Piteşti şi a fost construit în anii 1969-1970, după un proiect aparţinând arhitecţilor Cezar Lăzărescu şi Mircea Ochinciuc. Clădirea, considerată o construcţie monumentală are o arhitectură modernă, dar cu o serie de elemente tradiţionale.

Imobilul (cu subsol, parter, mezanin şi cinci etaje) constituie, din punct de vedere arhitectural, latura de sud a pieţei civice centrale a municipiului, cu o amplă perspectivă spre strada Victoriei, până la Teatrul „Al. Davila”. 

Cum se transformă Palatul Administrativ din Piteşti, edificiu intrat într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene
Cum se transformă Palatul Administrativ din Piteşti, edificiu intrat într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene

Palatul Administrativ – Foto CJ Argeş

„Pe tot acoperişul vor fi montate panouri fotovoltaice"

Construcţia nu a fost reabilitată niciodată de când a fost construită, iar acum, printre multele lucrări ce urmează să-i crească eficienţa energetică, se numără şi amplasarea de panouri solare cu tuburi vidate pentru producerea din surse regenerabile a apei calde menajere, dar şi realizarea unui sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, utilizând panouri fotovoltaice.

„Sper ca peste doi ani să ne mutăm înapoi în Palatul Administrativ, într-o clădire modernă mult mai eficientă energetic. Acest proiect trebuia realizat pentru că această clădire simbol a judeţului nu a mai fost modernizată de când a fost construită. Având în vedere evoluţia preţurilor la energie, o clădire verde înseamnă şi răspunsul nostru la realităţile zilei. Important este şi faptul că acest proiect este pus în practică pe fonduri europene. Până atunci, stăm la dispoziţia tuturor argeşenilor în clădirea fostului Centru de Calcul", spune preşedintele CJ Argeş, Ion Mînzînă.

Cum se transformă Palatul Administrativ din Piteşti, edificiu intrat într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene
Cum se transformă Palatul Administrativ din Piteşti, edificiu intrat într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene

Palatul Administrativ – situaţia propusă Foto: proiect

Prin implementarea acestui proiect se are în în vedere înregistrarea unor economii majore prin reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice ale imobilului. 

„Proiectul presupune operaţiuni de eficientizare energetică. Se va avea în vederea şi un sistem de climatizare al întregii clădiri, iar pe tot acoperişul vor fi montate panouri fotovoltaice.”, explică Sorin Ivaşcu, director Direcţia Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanţare Europeană, din cadrul CJ Argeş. 

Printre lucrările ce urmează a fi executate se mai  numără, printre altele, izolarea termică a pereţilor de faţadă la partea de interior; izolarea termică a planşeului peste subsol, a soclului clădirii, a balcoanelor şi consolelor, a planşeelor teraselor; montarea unei tâmplării din lemn stratificat cu geam tripan;  hidroizolarea suplimentară în zona suporţilor pentru echipamentele de climatizare şi ventilare, precum şi în zona de amplasare a panourilor termice solare şi a celor fotovoltaice; reabilitarea instalaţiei de încălzire; înlocuirea distribuţiei de apă caldă menajeră şi realizarea unei conducte de recirculare a apei calde menajere şi reabilitarea instalaţiei de iluminat interior şi înlocuirea corpurilor flourescente cu iluminat cu lampi de tip LED.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Lucrările de reabilitare a spitalului care, în 1975, revitaliza staţiunea montană Brădet se apropie de final

Paradisul de la Dâmbovicioara. Zona mirifică din Argeş este ideală pentru minivacanţa de 1 Mai

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite