Jucătoarea de tenis din România care a urcat 400 de locuri în clasamentul WTA în doi ani: „La majoritatea turneelor sunt întreţinută de părinţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilona Ghioroaie joacă tenis de la 8 ani FOTO: arhiva personală
Ilona Ghioroaie joacă tenis de la 8 ani FOTO: arhiva personală

Luna trecută, Ilona Ghioroaie (20 de ani) a devenit campioana României la tenis de câmp feminin atât la simplu, cât şi la dublu. Considerată o mare speranţă a tenisului românesc, Ilona are în palmares şase titluri ITF, iar în ultimii doi ani a urcat în clasamentul WTA nu mai puţin de 400 de locuri.

La Campionatele Naţionale de Tenis desfăşurate la sfârşitul lunii septembrie, jucătoarea legitimată la Clubul Sportiv Universitar Piteşti s-a impus atât la simplu, 6-3, 6-4 cu principala favorită a competiţiei, Miriam Bulgaru (CS Dinamo), cât şi la dublu, unde a făcut pereche cu Ioana Gaspar (Sportul Studenţesc).

În acest an, Ilona Ghioroaie a câştigat turneele ITF din Antalya-Turcia şi de la Sajur-Israel. Şi tot în acest an, în luna iulie, a atins cea mai bună clasare din carieră, locul 384 în clasamentul WTA. O urcare spectaculoasă, după ce în octombrie 2016 Ilona se afla la locul 839 WTA. În prezent, ea ocupă locul 465.

De unde a început pasiunea ta pentru tenis? De la ce vârstă joci tenis?

Joc de la 8 ani. Părinţii mei au vrut că eu să am un stil de viaţă sănătos şi să încerc un sport, niciunul nu ne-am gândit la performanţă.

ilona ghioroaie 02

Care erau jucătoarele tale preferate când ai început să joci tenis şi care sunt jucătoarele tale preferate acum?

Când m-am apucat eu de tenis îmi plăceau foarte mult Justine Henin, Kim Clijsters şi Maria Sharapova. Acum preferată mea este Serena Williams, datorită asemănării dintre stilurile noastre de joc, însă am o admiraţie foarte mare pentru Halep, sunt impresionată de puterea şi dăruinţa ei.

Te-ai întâlnit până acum cu vreunul dintre idolii tăi?

Nu, încă nu am avut şansa asta, dar sper să o am cât mai curând

Eşti nouă campioană a României, atât la simplu, cât şi la dublu. Care a fost cel mai dificil meci?

A fost ceva neaşteptat pentru toţi, pentru că eu nici măcar nu am vrut să mă înscriu la Campionatele Naţionale. Toate meciurile au fost grele în felul lor, având în vedere că vin după o perioada destul de mare de inactivitate cauzată de o accidentare, primele meciuri au fost grele emoţional deoarece mâinile şi picioarele îmi tremurau şi inima îmi bătea foarte repede. Dar până la final am reuşit să trec peste ele şi să mă stăpânesc. Semifinala şi finala au fost cele mai grele meciuri raportate strict la tenis.

Ai urcat aproape 400 de locuri în clasamentul WTA din octombrie 2016 şi până acum. Care ar fi cele mai importante borne din această ascensiune formidabilă a ta?

Fiecare meci jucat la turnee a contat în evoluţia mea. Cu siguranţă primul titlu ITF câştigat la Chişinău va rămâne mereu un reper important. De asemenea, una din principalele borne o reprezintă calificarea pe tabloul principal la turneul din Istanbul de 60.000 de dolari în aprilie 2018, unde în tururile preliminare am învins jucătoare foarte bune. Totodată, la acest turneu am obţinut şi prima victorie în faţă unei sportive din Top 200.

ilona ghioroaie 01

Care a fost meciul la care ţii cel mai mult?

O finală de anul trecut de la Târgu Jiu, în care am revenit în tie break-ul decisiv de la 6-2 pentru adversară, ea fiind câştigătoare a unui Grand Slam la juniori.

Cum te descurci cu cheltuielile la turneele de tenis internaţionale la care participi? Se şţie că tenisul e un sport costisitor.

Chiar aşa este! La marea majoritate a turneelor sunt întreţinută de către părinţi, cărora le mulţumesc extraordinar de mult pentru că au avut puterea şi încă o au să facă asta şi o să le fiu veşnic recunoscătoare. Mai am o mică parte de ajutor de la Consiliul Judeţean Argeş, Clubul Sportiv Universitar la care sunt legitimată şi de la câteva persoane binevoitoare.

Câte ore pe zi te antrenezi?

În jur de 4-5 ore în fiecare zi, în afară de duminica.

Ai şase titluri ITF la activ. Pe când şi un titlu WTA?

Cât mai curând sper. Vreau să avansez treptat, dar totuşi rapid. Însă cel mai important ca să pot să fac asta este să fiu sănătoasă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite