EXCLUSIV Patronul Lactate Brădet a luat calea Italiei, după ce problema brânzei cu E.coli a alarmat Europa. „Vorbim despre un scandal politic internaţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lactate Brădet, în centrul unui scandal care a depăşit deja graniţele ţării. FOTO: Facebook
Lactate Brădet, în centrul unui scandal care a depăşit deja graniţele ţării. FOTO: Facebook

Soţii Corban, părinţii băieţelului internat într-un spital din Italia cu sindrom hemolitic uremic, sunt indignaţi de felul în care autorităţile române desfăşoară ancheta în cazul valului de îmbolnăviri cu sindrom hemolitic urmeic (SHU) în rândul bebeluşilor. Părinţii micuţului le răspund dur şi patronilor firmei Lactate Brădet, care se apară în scandalul brânzei cu E.coli.

Dennis, copilul care, săptămâna trecută, a aniversat vârsta de un an şi trei luni pe un pat de spital din Florenţa, acolo unde a fost adus de urgenţă cu simptome de sindrom hemolitic uremic, se simte mai bine, însă părinţii lui, români stabiliţi în Italia, sunt în continuare îngrijoraţi în legătură cu evoluţia stării de sănătate a micuţului. „Încă suntem pe linia de plutire. Analizele încep să iasă un pic mai bine, însă e încă sub strictă supraveghere, pentru că rezultatul analizelor se poate schimba de la o zi la alta”, au declarat, pentru „Adevărul”, părinţii băieţelului.

În urmă cu o săptămână, presa italiană anunţa că un copil român a fost internat într-un spital din Florenţa cu sindromul hemolitic-uremic după ce ar fi mâncat brânză provenită de la o firmă din România. Autorităţile italiene s-au mişcat extrem de repede în acest caz. Au comunicat populaţiei toate datele necesare pentru ca situaţia să nu se mai repete. Cetăţenilor li s-a recomandat să nu consume produse fabricate de firma S.C. Lactate Brădet S.R.L., din Curtea de Argeş, şi să le predea cât mai rapid magazinelor de unde le-au cumpărat. Măsura a fost luată după ce părinţii lui Dennis au precizat că băiatul consumase brânză de la această firmă, la fel şi tatăl său, dar şi în urma unor teste asupra alimentelor. 

Italia a luat toate măsurile sanitar-veterinare, avertizând rapid statele UE asupra eventualelor probleme medicale care ar putea apărea. Imediat, Comisia Europeană a emis o alertă după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa. În România, însă, ancheta epidemiologică bâjbâie şi acum, la aproape două luni de la moartea primului dintre cei trei bebeluşi cu SHU din Argeş, decedaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. 

„Ministrul român al Sănătăţii neglijează sau ascunde cauza îmbolnăvirii copiilor”, a mai declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Corban, tatăl micuţului Dennis. Bărbatul consideră că în spaţiul public au fost vehiculate o serie de informaţii neadevărate în scandalul valului de îmbolnăviri în rândul bebeluşilor.

Patronul Lactate Brădet a luat calea Italiei

Nicoleta şi Marius Badea, patronii Lactate Brădet, încearcă să le explice soţilor Corban, pe o reţea de socializare, că întregul scandal care priveşte brandul argeşean n-ar fi decât o poveste nefondată creată la adresa lor. „Vă asigur că numai Dumnezeu ştie cât am dormit noi în ultimele trei săptămâni, ne rugăm pentru copilul dumneavoastră, cât şi pentru toţi copilaşii ce sunt în această situaţie grea. Vrem să vă spunem că niciun caz din România nu s-a confirmat până acum că ar avea legătură cu produsele noastre (asta spune şi Cantacuzino). În cazul dumneavoastră, nu ştim care este realitatea, dar va asigurăm de toată responsabilitatea noastră”, i-a transmis familiei Corban, zilele trecute, Nicoleta Badea, soţia patronului Lactate Brădet. 

Contactat, luni, de reporterii „Adevărul”, patronul Marius Badea a precizat că are rezerve faţă de alerta internaţională declarată de autorităţile italiene şi faţă de informaţiile potrivit cărora ar exista o cauzalitate între brânza produsă de Lactate Brădet şi îmbolnăvirea copilului din Italia. „Tot ce s-a vehiculat până acum în presa italiană au fost doar zvonuri. Eu sunt, în acest moment, în Italia, chiar la laboratorul  lor naţional de analize. În prezenţa mea au fost desigilate probele ridicate în Italia. Vorbim despre brânza de burduf, faţă de care ar fi existat suspiciuni. Cât despre alertă, eu, personal, am solicitat şi DSVSA din România şi autorităţilor sanitar-veterinare din Italia un document care să certifice existenta unei alerte din Italia şi nu am primit nimic”, a declarat, pentru „Adevărul”, luni după-amiază Marius Badea, patronul Lactate Brădet. 

opil Italia

Micuţul Dennis, alături de mama lui, în spitalul din Florenţa. FOTO: Facebook

Tot luni, cu câteva ore înainte, Marius Badea postase pe pagina de Facebook a firmei sale următorul mesaj: „Dupa acea alertă din Italia, la fel ca şi în Romania se revine şi se spune că a fost o greşeală, că nu se poate asocia numele Brădet şi Italia retrage alerta. Cine mai crede şi ce? Astăzi, 21.03.16 nu am un document care să certifice existenţa unei alerte din Italia. Vă rog, vă rog pe toţi, să mă ajutaţi în aflarea adevărului. În acest joc murdar nu a fost terfelit doar Brădet, acum sunt distruse toate produsele româneşti” 

Pe de altă parte, aflat ieri în Alba, premierul Dacian Cioloş a clarificat, luni, faptul că alerta transmisă de autorităţile italiene Comisiei Europene se referă strict la produsele firmei Lactate Brădet, şi nu la toată producţia românească de brânză. „Am cerut încă de vineri clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană vis-a-vis de alerta care a fost făcută de italieni şi am înţeles că problema acolo a fost. A fost o alertă greşit dată de autorităţile italiene care o dată că au vorbit de laptele de oaie, şi nu de laptele de vacă. (…) Şi înţeleg că alerta a vizat doar produsele de la Brădet, şi nu altele. Comunicarea care a venit de la comisie a fost prea generală şi am cerut clarificarea lucrurilor”, a spus Cioloş.

„Vinovatul va fi găsit şi va plăti”

Părinţii lui Dennis, care de o săptămâna trăiesc un adevărat coşmar şi se roagă doar ca micuţul lor să se poată întoarce sănătos acasă, fiind încă internat într-un spital din Florenţa, le-au răspuns dur patronilor Lactate Brădet. „Aş vrea să cred toată povestea, să se termine odată calvarul, dar nu pot, nu mă lasă conştiinţa, nu pot să nu mă gândesc că fiul meu putea să nu mai fie astăzi lângă mine, e lumina ochilor mei şi voi merge până în pânzele albe pentru el, vinovatul va fi găsit şi va plăti”, scrie Adrian Corban pe pagina sa de socializare. 

Bărbatul atacă dur autorităţile din România, despre care spune că nu sunt în stare să precizeze sursele îmbolnăvirilor şi să le spună părinţilor din ţară de ce anume ar trebui să-şi ferească micuţii: „A fost nevoie de o explozie la nivel european ca să iasă la iveală anumite adevăruri. Deja nu mai vorbim despre sănătatea copiilor sau de marca Brădet, deja, uşor-uşor, vorbim despre un scandal politic internaţional, care, încă o dată, pune în valoare corupţia şi ineficienţa autorităţilor române, sau încă mai aşteptau să moară trei copii ca să dea lucrurile pe faţă?”.

În România, păriţii copiilor diagnosticaţi cu SHU încă mai aşteaptă o informare oficială privind rezultatele anchetei epidemiologice care nu mai reuşeşte să stabilească sursa îmbolnăvirilor în lanţ pornite din Argeş. „Ancheta continuă la Ministerul Sănătăţii. Din Argeş au fost prelevate o serie de probe, însă până la această dată nu s-a comunicat un rezultat final al analizelor pentru a putea spune care a fost sursa îmbolnăvirii bebeluşilor”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cristian Soare”, prefectul judeţului Argeş.

„La acest moment, toţi copiii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic uremic au fost externaţi de la Spitalul Marie Curie. Ultimul care a plecat acasă a fost copilul din Mioveni, iar de atunci, la nivelul judeţului Argeş, nu a mai apărut nici un caz nou.  Referitor la sursele îmbolnăvirilor, ancheta Ministerului Sănătăţii este singura care poate corobora rezultatele analizelor la brânză, cu cele din coproculturile angajaţilor Lactate Brădet  depistaţi cu E.Coli şi cu probele prelevate de copiii cu SHU,”, a precizat Sorina Honţaru, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Trei copii au murit. Încă niciun răspuns

Lanţul îmbolnăvirilor, pentru care nu s-a găsit încă o explicaţie clară, a început la sfârşitul lunii ianuarie, când primul copil din Argeş diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Alţi 14 micuţi cu aceleaşi probleme au ajuns în februarie la Bucureşti. Trei dintre bebeluşi cu SHU din Argeş au murit. Prima care s-a stins (pe 4 februarie) a fost Diana Oncescu, fetiţa în vârstă de un an din Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Ioana Şerban, în vârstă tot de an, din localitatea argeşeană Poiana Lacului, transferată a murit pe 15 februarie, iar o zi mai târziu, pe 16 februarie, s-a stins din viaţă, tot la spitalul „Marie Curie” din şi Maria Olărescu, fetiţa în vârstă de un an şi patru luni din Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite