După ce au declarat închise nouă focare de pestă porcină africană, autorităţile din Argeş au aflat că virusul a ajuns şi pe un fond de vânătoare din Curtea de Argeş

După ce au declarat închise nouă focare de pestă porcină africană, autorităţile din Argeş au aflat că virusul a ajuns şi pe un fond de vânătoare din Curtea de Argeş

Foto: ro.wikipedia.org

Miercuri dimineaţa, Prefectura Argeş anunţa că au fost închise nouă  focare de pestă porcină africană: trei în Băiculeşti, două în comuna Bârla, unul la Mihăeşti, unul în Ciofrângeni şi două în comuna Izvoru. La prânz, au venit veşti proaste.

Potrivit ultimului anunţ, analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un porc mistreţ descoperit pe raza fondului de vânătoare nr. 7 Curtea de Argeş. 

Centrul Local de Combaterea a Bolilor la Animale s-a întrunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri specifice acestei situaţii.

Aţi 332 de porci mistreţi vor fi împuşcaţi

A fost delimitată zona afectată pe o rază de 13 km, după cum urmează.

Zona infectată se întinde pe o rază de 8 km şi cuprinde localităţile: Valea Muscelului, Costeşti – Vâlsan, Stroeşti, Mălureni, Topliţa, Zigoneni, Noapteş, Curtea de Argeş, Valea Danului, Borobăneşti, Valea Uleiului, Valea Iaşului, Borovineşti, Albeşti Pământeni, Barbalatesti şi fondurile de vânătoare 7 Curtea de Argeş, 6 Valea Danului, 9 Muşăteşti şi 10 Mălureni.

Zona tampon ( încă 5 km) cuprinde localităţile: Mălureni, Priseaca, Laiceşti, Lăpuşani , Găneşti, Retevoieşti, Vărzăroaia, Bădeşti, Pietroşani, Domneşti, Valea Faurului, Valea lui Mas, Robaia, Muşăteşti, Bolovăneşti, Florieni, Dumireşti, Oeşti Pământeni, Oeşti Ungureni, Mioarele, Cicăneşti, Valea Calului, Bolculeşti, Cepari Pământeni, Verneşti, Băniceşti, Bârseştii de Jos, Bârseştii de Sus, Blaju, Bălteni, Tigveni, Bălileşti, Schitu Matei, Alunişu, Valea lui Enache, Băiculeşti, Valea Brazilor, Stejari. În zona tampon sunt incluse şi fondurile de vânătoare: 14 Retevoieşti şi 3 Poienari.

"Se vor vâna integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, prevenind astfel răspândirea bolii (în fondurile de vânătoare afectate sunt 332 de porci mistreţi. Porcii vor fi neutralizaţi prin îngropare. Se vor recolta probe de la porcii mistreţi împuşcaţi , bolnavi  sau morţi de către medici veterinari sau de către personalul tehnic al gestionarilor fondurilor de vânătoare", precizează Instituţia Prefectului Argeş.
 
De asemenea, se vor institui patrule de către paznici de vânătoare pentru a se depista eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate printre porcii mistreţi şi cor fi verificate terenurile pentru identificarea eventualelor  plante atinse sau consumate de porci mistreţi. Acestea vor fi neutralizate.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale, pentru a preveni răspândirea bolii.
 
Puţin înaintea orei 9.00, autorităţile judeţene anunţau că în Argeş ar mai fi active doar 3 focare de PPA la  porci domestici:: la cele două ferme din comuna Slobozia şi la exploataţia nonprofesională din comuna Suseni. La porci mistreţi, erau active 4 focare: în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti, 24 Mâzgana, comuna Vultureşti, 18 Râul Târgului, comuna Lereşti şi cel din complexul de vânătoare din comuna Sălătrucu. Acestora li se adaugă, de astăzi, focarul confirmat la Curtea de Argeş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: